Çöl Fırtınaları – Şermola Performans

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Kökten Dinci Anlayışlara Bir Darbe!

Norveç’te ‘Selahaddin Günleri’ kapsamında sahnelenmeye başlanan, İngiliz-Pakistanlı yazar ve gazeteci Tarık Ali ile Norveçli yazar Thorvald Steen tarafından yazılan Çöl Fırtınaları adlı oyun, Şermola Performans’ta izleyici karşısına çıkıyor. Norveç’in geçtiğimiz ay yaşadığı korkunç vahşetin ardından, dinler arası düşmanlığı ele alan oyun ortaya koymak büyük cesaret örneği! Deniz Hellberg’ in yönetmenliğinde Öykü Esendemir, Gökhan Niğdeli, Sertan Müsellim, Recep Ahu ve Mustafa Ergin sahnede parlayan isimler.

‘Çöl Fırtınaları’, 1191 yılında semavi dinler için kutsal şehir Kudüs’ü ele geçirme adına Aslan Yürekli Richard (I. Richard) ve Selahaddin Eyyubi arasında yaşanan Haçlı Savaşı’nı anlatıyor. İki kralı aynı sahnede birbirinden ilginç diyaloglarla bir araya getiren gösteri; dönemin din savaşlarının günümüze kadar uzandığını, bu savaşların ne derece anlamsız şekilde insanları yok ettiğini harika hicvediyor.

Köktendinci İnançların Yanlışları

Kudüs’ün seksen küsur yıl Müslümanların elinde kaldığı yıllarda, I. Richard’la Selahaddin Eyyubi’yi aynı sahnede konuşturan Çöl Fırtınaları amaçsız bir savaşın günümüz dünyasında da devam ettiğine işaret ediyor. Geçen ay Oslo’da yaşanan katliamdan sonra anlaşıyor ki, dini halen insanları sömüren bir afyon gibi kullananlar var. Kan dökerek barış vaatleri sunma hayalden öteye gitmiyor.

Çöl Fırtınası, Stein Winge’nin yönetiminde, ilk olarak Mart 2010’da Ulusal Tiyatro işbirliği ile Edebiyat Evi’nde oynanmış. Tarık Ali ve Thorvald Steen oyunda ortak bir eylem için bir araya gelmiş. Her ikisi de Türkiye’de ve uluslararası çapta çok iyi tanınan yazarlar. Çöl Fırtınası İsveç’te prestijli tiyatro ödülü Hedda’ya aday gösterilmiş. Yazarların iki ayrı konusunun tek bir noktada birleşmesi, kökten dinci anlayışlara darbe indiriyor -ki özellikle Avrupa’da, ABD’de artan Müslüman düşmanlığı; bunun tam tersi olarak Müslüman coğrafyalarındaki Hristiyan düşmanlığının tırmanışı tazeliğini korurken…

Commedia Dell Arte’ nin Büyüsü

Oyuncuların masklarla karakterlerini canlandırmaları, müziğin ahenkli tınıları çerçevesinde konuyu sunmaları, trajik olayları tarihsel komediye dönüştürerek irdelemeleri mükemmel olmuş. Fransız Kralı II. Philip ile İngiltere Kralı I. Richard arasındaki cinsel yakınlaşmalara yönelik eleştiriler; Selahaddin Eyyubi’nin vicdanına, barışçıl yanına vurgulanan diyaloglar oyunu canlı kılan önemli ayrıntılar.

Deniz Hellberg, bir saatlik konuyu sade işlerken, bölüm geçişlerini esprili dille gerçekleştiriyor. Küçük dar sahnede tarihin önemli karakterleri savaşları, düşmanlıkları, ölümleri konuşurken yönetmenin ince zekâsı ortaya çıkıyor. Komediyle karışık konu vurucu siyasi cümlelerle sürüyor.

Öykü Esendemir, Gökhan Niğdeli, Sertan Müsellim, Recep Ahu ve Mustafa Ergin harika bir grup olmuşlar. Sahnedeki oyuncuları birbirlerinden ayırmak imkânsız.

Çöl Fırtınaları tiyatro sezonunun ilk günlerinde izleyicileri keyiflendirerek yaşama dair önemli eleştiriler sunuyor. Din savaşları kâbusunun yeniden dünyayı kavurduğu şu günlerde mutlaka oyunu izleyin…

Tiyatronline

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla