Diyarbakır'da Tiyatro Rüzgarı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) tarafından düzenlenen ”9. Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali”, 28 Ekim’de başlayacak.

Her yıl tiyatroseverlerce büyük heyecanla beklenen, DDT’nin Diyarbakırlı oyun yazarı Orhan Asena anısına adanan ”Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali”, Diyarbakır, Ankara, Erzurum, İstanbul, Van ve Sivas devlet tiyatroları ile Serbest Tiyatro grubunun seçkin eserlerini tiyatroseverlerle buluşturacak.

Diyarbakır’ın yanı sıra çevre illerden de sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği festivalde, 6’sı bölge, biri de özel 7 tiyatro, toplam 10 oyunla tiyatroseverleri tiyatronun büyülü atmosferine dahil edecek.

DDT Müdürü Orkun Gülşen AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel hale getirdikleri festivalin Diyarbakır’ın en önemli sanat olaylarından biri olduğunu belirterek, 2011-2012 sanat sezonunu Diyarbakırlı tiyatro yazarı Orhan Asena’nın ”Ak Kartalın Oğlu Gılgameş” adlı oyunuyla açtıklarını anımsattı.

Uzun zamandır hazırlıklarına devam ettikleri ”9. Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali”ni Diyarbakırlı seyircilerle paylaşmak için gün saydıklarını ifade eden Gülşen, festivalin Devlet Tiyatroları bünyesinde ilk yerli oyunlar tiyatro festivali olma özelliğini de taşığını, bu yıl da çeşitli bölgelerden oyunlar davet ettiklerini belirtti.

Gülşen, ”Festivalimiz 28 Ekim’de, büyük usta Haldun Dormen’in yönettiği, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun ‘Kantocu’ adlı oyunuyla başlayacak, 19 Kasım’da da bizim sahnelediğimiz ‘Ak Kartalın Oğlu Gılgameş’ ile sona erecek” dedi.

-”Festivalin Diyarbakır’ın tanıtımına katkısı büyük olacak”-

28 Ekimin DDT için özel bir tarih olduğunu, DDT’nin 28 Ekim 1988’de ilk kez ”Ayyar Hamza” adlı oyunla perdelerini açtığını hatırlatan Gülşen, ”Bizim 24. yılımız. Aynı gün hem festivalimizin açılışı hem de doğum günümüz. İki etkinliğimizi, iki heyecanımızı bir arada paylaşacağız. Tüm sanatseverleri festivalimize davet ediyoruz, onlar için buradayız, onlar için perdelerimizi açıyoruz. Seyircimizin alkışları bizim için onurdur. Festivalde 7 konuk ekip, 10 oyunla seyircilerimizle buluşacak. Yaklaşık 3 yıldır Diyarbakır’da görev yapıyorum, festivallerde nasıl bir yoğunluk yaşadığımızı biliyorum. Bu yıl da farklı olmayacağını umuyorum” diye konuştu.

Festival komitesinde yer alan Gonca Coşkun ise yaklaşık 3 hafta sürecek festivalin en önemli unsurunun Cahit Sıtkı Tarancı olduğunu, Tarancı’nın doğumunun 100. yılının Türkiye’nin her yerinde çeşitli etkinliklerle kutlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

”Biz de festivalimize bununla ilgili bir oyun aldık. Engin Yüksel’in oynadığı Serbest Tiyatronun yapımı ‘Gün Eksilmesin Penceremden’ oyunuyla seyircilerimizin karşısına çıkacak. Asena’nın ‘Ak Kartalın Oğlu Gılgameş’ adlı oyunuyla da kapanışımızı yapacağız. İki değerli Diyarbakırlı edebiyat ustasının oyunlarını festivalde görmekten ve onlara yer vermekten dolayı çok mutluyuz. Bu festivalin en önemli özelliği bence Diyarbakır’ın yetiştirmiş olduğu iki önemli edebiyat ustasının oyunlarına yer verilmiş olması. Bu festival Diyarbakır’a ait. Onların oyunlarını seyircilerimizle buluşturmaktan büyük bir onur diyoruz.”

Coşkun, festivalde Ankara DT ”Kantocu”, ”Soğuk Bir Berlin Gecesi”, Diyarbakır DT, ”Nereye”, ”Yaşama Hakkı”, ”Ak Kartalın Oğlu Gılgameş”, Erzurum DT, ”Kuva-i Milliye”, İstanbul DT, ”2×2”, Sivas DT, ”Batakhane Güzeli”, Van DT ”Mem ü Zin”, Serbest Tiyatro da ”Gün Eksilmesin Penceremden” oyunlarını izleyicinin beğenisine sunacağını bildirdi.

Oyuncu Mümtaz Aydoğan Mengi de, festival süresince oyuncu ve teknik ekiple birlikte yaklaşık 200 kişiyi ağırlayacaklarını ifade ederek, ”Festivalin Diyarbakır’ın tanıtımında çok büyük bir katkısı olacak. Ve değerli tiyatroseverlere, tiyatronun nasıl bir sanat olduğunu, dekoruyla oyuncularıyla, ışığıyla neler olduğunu göstermeye çalışacağız” dedi.

Gercekgündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.