Dorothy Heathcote Anma Programı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

85 yaşında vefat eden Dorothy Heathcote çeşitli öncü teknikleri eğitimde dramada kullanarak devrimler yapan dünyaca ünlü bir öğretmendi.

1940 yılında Yorkshire yün fabrikasına çalışmak için giren 14 yaşındaki bir kız çocuğunun eğitim ve drama dünyasında uluslararası öneme sahip bir figür haline gelmesi ve henüz 24 yaşındayken 60 yılı kapsayan kariyer hayatının başlangıcı olan  Newcastle-upon-Tyne Durham Üniversitesi kampüsünde bir öğretim üyesi olması anlaşılması zor bir durumdu.  O yıllarda öğrencileri ve gençleri öğrenmeyle derinden meşgul eden kendine özgü yaklaşımı ile dünya çapında nesillerce sürecek olan, öğretmenler tarafından ilham kaynağı ve rol modeli olmaya başladı.

1945 yılında Yorkshire Post gazetesi şu manşeti yayınladı: “Dokumacı sahne kariyeri şansı yakalıyor”.Aslında Dorothy ücreti dokuma atölyesi  sahibi tarafından ödenen oyunculuk eğitimi aldı. Fakat oyunculuktan zevk alırken tiyatroyu sahne dışına taşıyarak eğitsel yapıda kullanmayı denedi. Dorothy dünyayı anlamak ve keşfetmek için dramanın kullanımı ve bunun için gerekli yaşam becerilerinin geliştirilmesinde insanın içgüdüsel olarak doğal yatkınlığının olduğunu fark etti. Bu keşif ile Dorothy milyonlarca kişiye ilham olmaya devam eden tüm yaşları kapsayan sınıf uygulamalarına kendini yönlendirdi. Onun bu hediyesi tüm insanlara dokundu ve ilgili olan herkes ile bütün bilgilerini paylaştı. Birçok insan için en büyük drama öğretmeni olarak kabul edilen büyük dehanın çalışmalarını miras olarak drama ile ilgili olan kişiler devam ettireceklerdir.

1962 yılında Newcastle bağımsız bir üniversite olduğunda Dorothy orada kaldı. Eğitim fakültesinde karizmatik ve genç bir drama öğretmeni olarak tanınmaya başladı.  Yeni eğitsel anlayışı, yenilikçi ruhu ile yüksek lisans öğrencilerini Newcastle’a çekmeye başladı. Kızı Marianne, eşi Raymond ile cömertçe öğrencileri kendi evinde ağırladı. Yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışından gelen gruplarla evini paylaşmaya başladı.

Dorothy öğrenenin güçlendiği, yaratıcı sürecin öğrenme potansiyelini göz önünde bulundurarak öğretmeni yardımcı oyuncu, lider, koç ve ateşleyiciye dönüştüren eğitim anlayışını öğretmenlere aktarma etrafında toplayan drama uygulama okulu oluşturdu.

Dorothy bir misyon gibi sürdürdüğü öğrenmeyi tetikleyen ve eğlenceyi içinde barındıran, şu anda dünya çapında uygulanan müfredat modelleri ve dramatik eğitim uzmanlığının öncüsü olmuş aynı zamanda da öğrenme için drama, rolde ya da rol dışında öğretmen, ikincil rol, oda tiyatrosu, fotoğraf karesi, uzman mantosu, devam eden rol (Rolling role) gibi bir çok terminolojide yer alan kelimeyi drama alanına kazandırdı.

Öğrencileri çalıştıkları yerlere geri döndükleri zaman Dorothy’nin etkileri onlarla birlikte taşındı. Bu çocuklarla, gençlerle, öğretmenlerle ve öğrencilerle dünya çapında çalışma davetlerini bir sel gibi hızlandırdı. Örneğin Güney Afrikada Soweto, Maori toplulukları ile Yeni Zelanda’da, İngiltere’de iç şehirlerin kenar bölgelerinde ve Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Avustralya genelinde birçok ülkeye  davet edilerek dünya çapında dramanın öğrenme sürecinde kullanımının öncüsü olarak kabul edildi.

Aynı zamanda İngiltere ve ABD’de ıslahevlerinde, yatılı bakımevlerinde, önemli engelleri olan insanların öğrenme merkezlerinde, savunmasız insanların bulunduğu özel okullarda çalıştı. Hatta hastalığının son zamanlarında bile katkıda bulunmak için video- konferansı kullanmak gibi yaratıcı yollar buldu.

Ancak Dorothy dünyanın her neresinde çalışırsa çalışsın eve dönüş için daima en erken bileti bulmaya çalıştı ve “Dorothy ev düzenleyici” olmayı başardı. Yüreği her şeyden önce ailesiyle birlikte atıyordu. Yakın arkadaşları ve komşularına göre o daima “ Aşcı Dorothy, Fırıncı Dorothy, Terzi Dorothy, Bahçıvan Dorothy” idi. En sevdiği kedisi yanı başında güne erken başlaması ile ünlüydü. Gittiği her yerde yanında kitabını götürürdü ve hevesli bir mektup yazarıydı. Ulusal Miras’a ait olan mekânlarda geçirilen aile buluşmalarını, tiyatroya gitmeyi severdi ve torunu Anna’yı tiyatro ve dans çalışmalarında desteklerdi.

Newcastle’da, onun öncülüğünü yaptığı yöntemler sağlık görevlilerinin eğitiminde sağlık konularının dramatik yapılandırılmasının kullanımına odaklanan birçok filmin olduğu Tıp Fakültelerine ulaştı. Bir başka örnekse, Dorothy’nin yöntemlerinin farkında olan ve bu yöntemleri dramatik bağlamlarda kullanarak idari personele işyerinde yeni becerileri öğretmek için uyarlayan İngiltere Doğalgaz Üst düzey yöneticisi ile çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar kısa sürede Volkswagen, İngiltere, NHS,  profesyonel tiyatrolar ve Kraliyet Güvenlik Servisi’nde de devam etti.

Dorothy, kendi çalışmaları ve diğer disiplinler arasında bağlantı kurmasını sağlayan bir düşünce yaratıcılığıyla konuya odaklanan ve araştıran bir kişiydi. O hiçbir zaman kendini beğenmiş bir insan değildi ve ölümünden kısa bir süre önceye kadar da uygulamalarını geliştirdi ve sürdürdü. Dorothy’nin yaptıkları onun drama çalışmalarına hayranlıkla ve heyecanla katılan katılımcıları ve onu taklit etmeye çabalayan herkesin eğitsel olarak zenginleşmesi ile sonuçlandı.

Yaptığı çalışmalar Newcastle-upon-Tyne Üniversitesi ve Derby Üniversitesi’nden fahri doktora ünvanı alması ile sonuçlandı; ulusal ve uluslararası meslek kuruluşları, Ulusal Drama ve NATD gibi en prestijli kuruluşlar tarafından davet edildi;  yazıları ve eğitim yoluyla birçok öğrenciye ulaştı.

1974 yılının başlarında BBC kanalı onun uygulamalarını içeren önemli bir film yaptı. Bu filme hala UTUBE’dan ulaşılabilir. 11 Haziran 2011 tarihinde Kraliçenin Doğum günü Şeref listesinde yer alarak 18 Ekim’de Buckingham Sarayında verilmesi planlanan MBE ile ödüllendirildi. Ödülü ölmeden önce aldığını öğrenen Heathcote  bu ödülün ailesi tarafından alınmasını istedi.

Öğretmenleri işaret ederek bir keresinde “ Ölmek için sabırsızlanıyorum.” Dedi. Bunu duyanlar nefesini tutmuşken neşeli bir tavırla: “ Tabii ki herhangi bir marazi anlamda değil, daha ziyade en müthiş ve en gizemli macera için heyecanlanıyorum” dedi. Dorothy’nin macerası 8 Ekim 2011 tarihinde MDS- kan dolaşımı bozukluğu sonucunda öldüğü zaman başladı.

Dorothy Heathcote’u Anma Programı 11 Aralık 2011 Pazar günü saat 13.00’da St Werburgh Kilisesi, Kilise Caddesi, Spondon, DERBY DE21 7LL düzenlenecektir. Katılmak isteyen herkes davetlidir, ancak Dorothy’nin kızına bilgi verilmesi rica olunur. Teşekkür ederim.

Dorothy Heathcote

Doğum Tarihi: 29 Ağustos 1926

Ölüm Tarihi: 8 Ekim 2011

Bilgi : Marianne Heathcote Woodbridge

Çağdaş Drama Derneği

Paylaş.

Yanıtla