Festival Barışa Katkı Sağlamalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)’nın organize ettiği 48. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali bu sene onur ödül töreni ile başladı. Festivalin açılış törenine Rutkay Aziz’in konuşması damga vurdu.

Birçok sinema sanatçısı ve aydının katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, kadına yönelik şiddetin hat safhaya ulaştığını, bu nedenle de festivalin ana temasını “kadın” olarak belirlediklerini söyledi. Akaydın, festival kapsamında gerçekleştirilerek olan 1. Antalya Kadın Zirvesi ve “Ortadoğu’ da Kadın” başlığı altında gösterilecek olan filmler ile “kadına yönelik şiddet neden artıyor ve çözüm olarak ne yapmalıyız?” sorularına yanıt arayacaklarını belirtti. Bu yıl ki festivalde bir ilke imza attıklarını söyleyen Akaydın, 1979 yılında sansüre uğrayan ve 1980 yılında askeri darbe nedeniyle yapılamayan film yarışmasının “geç gelen ödüller” kapsamında sahiplere verileceğini açıkladı.

Gecede Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe, Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü sanatçı Rustam Ibragimbekov’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verildi. Gecede, Rutkay Aziz, ‘’Sanatta Sosyal Sorumluluk’’, Suna Selen ‘’Yıldırım Önal Anı’’, ‘’Godzilla’’ lakaplı sinema emekçisi Selahattin Geçgel ise ‘’Emek’’ ödülü aldı. Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Rutkay Aziz’e ödülünü, Zuhal Olcay verdi. Olcay, “Sen güzel ve aydınlık ülkemizin teminatı olarak gördüğüm sanatçılardan birisin” dedi.

‘GERÇEK SANATÇILAR ÜLKESİNİN VE DÜNYANIN GERÇEKLERİNE TANIK OLMAKLA YÜKÜMLÜDÜR’

Ödülünü aldıktan bir konuşma yapan Rutkay Aziz, geceye damgasını vuran isim oldu. 1979 ve 1980 yıllarında sansür ve darbe nedeniyle yapılamayan film yarışmalarının ödüllerinin 30 yıl sonra sahiplerini bulacağını belirten Rutkay Aziz, bunun çok ciddi tarihi ve örnek alınacak bir adım olarak niteledi. Bu dönen dünyamızda faşizm ve darbe sürecinden geçmiş ülkelerin sinemacılarının da bunu örnek alarak bu tarihi adımı, onların da kendi ülkelerinde paylaşmasını dilediğini belirten Aziz, şöyle konuştu: “Dilerim bu ödülü hak etmişimdir. Ola ki moda deyimle ‘bir döneklik’ olursa, bu verdiğiniz ödülü özgürce geri alma hakkına sahipsiniz. Gerçek sanatçılar ülkesinin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlüdür. Benim ülkemde tanık olduğum, hukukun üstünlüğünün yittiği, adaletsiz bir kalkınma girişiminin hızla yol aldığı, parasız eğitim pankartı açan öğrenci arkadaşımın 16 ay tutuklu kalması ama Şili’de o çocukların devrim yapması… Burada festival kadını tema alıyor, dünyanın hiçbir ülkesinde kadın, çocuk bu kadar tacize, cinayete maruz kalmıyor. Goethe’nin dediği gibi, ‘Dünya’nın en tehlikeli hali, cehaletin örgütlü eyleme geçme halidir.’ Bu da benim ülkemin bir gerçeğidir. Dünyanın gerçeğine dönüyorsunuz: savaş çığlıkları, açlık, işgal, sömürü… İşte gerçek sanatçılar bunlara tanık olmakla yükümlüdürler. Ve şuna inanıyorum ki sinema, Şarlo’nun dediği gibi gerçek anlamıyla bir barış sanatıdır ve sinema kendi içindeki o barış içeriğini koruyarak, hem ülkeme, hem de dünyaya demokrasi, özgürlük, barış ve insanlığa katkı sağlayacaktır. Bu festivalin de bu katkıyı sağlamasını diliyorum.” Rutkay Aziz’in konuşmasını salondaki sanatçılar ve izleyiciler ayakta alkışladı.

Video – Rutkay Aziz’in Altın Portakal Film Festivali Konuşması

Tuncel Kurtiz ise, “30 yıl önce faşizmin yok ettiği Altın Portakal ödüllerini tekrar vermesi onur verici” dedi. “Yılmaz Güney bana hayat verdi. Umut ve Sürü filmleri ile bana iki kanat taktı, yurtdışında bu kanatlarla uçtum” diyen Kurtiz, aldığı ödüle büyük katkısı olduğunu düşündüğü set işçileri ve emekçilerine de teşekkür etti.

AZERBAYCAN’A ÖZEL ÖDÜL

Törende, festivalin “Avrasya Sinemaları” bölümünün bu yıl ki konuk ülkesi olan Azerbaycan’nın sinema dalında önemli isimlerinden Rustem İbragimbekov’ a “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi. Sovyet Rusya döneminde doruk noktasına ulaşan ve yüz yıllık geçmişe sahip olan Azerbaycan sineması, festivalin “Avrasya Sinemaları” programı kapsamında beş seçkin filmle temsil edilecek.

Tören, dünyaca ünlü İngiliz asıllı Fransız sanatçı Jane Birkin ve Zuhal Olcay’ın sahne performansıyla sona erdi. (Antalya/EVRENSEL)


PORTAKAL’DA ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI

Festival programı kapsamında Jafar Panahi ve yurtdışına çıkış ya da sinema yasağı getirilen diğer İranlı yönetmen Mojtaba Mirtahmasb’a özgürlüklerinin iade edilmesi için kampanya yürütülecek. Türk ve dünya sinemasının, müzik dünyasının tanınmış isimlerinin yer aldığı festival konukları tarafından imzalanan “özgürlük kartları”, festivalin gerçekleştirileceği Atatürk Kültür Parkı içinde kurulacak diğer stantlarda imzalanan kartlarla birleştirilerek İran Büyükelçiliği’ne iletilecek.

Duygu Ayber / Berkay Akkuş

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.