iDANS Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – iDANS Festivali’nin beşincisi, 30 Eylül Cuma günü Fulya Sanat’ta gerçekleşen Anna Teresa de Keersmaeker/Rosas’ın “Fase, Steve Reich’ın Müziğine Dört Hareket” gösterisiyle başladı. İstanbul’daki dans çevresini bir araya getiren gösterinin ardından bir açılış resepsiyonu gerçekleşti. iDANS 23 Ekim’e kadar İstanbul’un çeşitli yerlerindeki etkinliklerle devam edecek.

İlk gösterimi 1982 yılında Brüksel’de gerçekleşen ve döneminde büyük yankı uyandıran Fase, Belçika’nın Flaman bölgesinde 1980’lerde gelişen çağdaş dans hareketinin başlangıcı olarak düşünülmekte. Steve Reich’ın tekrarlara dayalı dört kompozisyonundan (Piano Bölümü, Dışarı Çıkma, Keman Bölümü, Alkış Müziği) oluşan gösteride müzik yavaş yavaş değişirken koreografi de aynı şekilde yavaş yavaş değişiyor. Sahnenin koreografilerde ışık yardımıyla da bölünmesi, hareketlerin seçimi ve müzikle yapılan işbirliği de düşünüldüğünde Fase’nin dramaturjik bütünlüğü bu dört farklı kompozisyonun teker teker ifade ettiğinden daha fazlasını oluşturuyor. Tüm koreografideki hareketlerin en belirgin özelliği ise sürekli tekrar edilmeleri ve bu tekrar içinden yavaş yavaş değişmeleri.

iDANS 1 Ekim Cumartesi günü 18.30’da garajistanbul’da “Jonathan Burrows & Matteo Fargion – Cheap Lecture ve the Cow Piece” ve 20.30’da MSGSÜ Bomonti Kampüsü Şebnem Selışık Aksan Sahnesi’nde Taldans “Eskiyeni” ile devam ediyor.

Sezin Gündoğan / Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.