Kral III. Richard İstanbul'u Ele Geçirdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oscar’lı aktör Kevin Spacey’nin rol aldığı ve Sam Mendes’in yönettiği III. Richard’ın ilk gösterimi dün gerçekleşti. Spacey’nin harikulade performansı izleyenleri büyüledi.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun önü hınca hınç kalabalık… Kolay değil birazdan III. Richard oyunu ile dünyaca ünlü, Oscar’lı aktör Kevin Spacey’yi ağırlayacak. Ama Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun önündeki kalabalık biraz daha fazlası için burada… Kimler yok ki, Kenan Işık, Kenan İmirzalıoğlu, İlber Ortaylı, Meltem Cumbul, İbrahim Kutluay, Ali Poyrazoğlu, Berrak Tüzünataç, Cihan Ünal… Ama baştan belirtelim, kalabalığın tek motivasyonu sadece Kevin Spacey’i dünya gözüyle sahnede izlemek değil… III. Richard‘ın yönetmeninin Amerikan Güzeli ile Oscar kazanan Sam Mendes olması, oyunun diğer oyuncu kadrosu ve III. Richard‘ın Shakespeare’in ünlü kötücül karakterlerinden biri olması, işin cazibesini artırmışa benziyor. İktidar hırsı ile yanıp tutuşan III. Richard malum, tarihe entrikaları sayesinde birçok insanın katili olarak geçmiş, ki bunda Shakespeare’in katkısı yadsınamaz. Ama tam da bu kötücüllüğü nedeniyle aktörler için bir cazibe haline gelen karakterlerden. Evet, bir oyuncu için er meydanı tiyatro sahnesidir. Ama derler ki ‘büyük oyuncular kendilerini biraz da Shakespeare karakterleriyle sınarlar’. Gerçi, Kevin Spacey bu sınavdan daha önce geçmişti. Ama belli ki, Sam Mendes ile çıtayı biraz daha yukarı çekmek istemişler.
Oyunun üç saat 15 dakika sürecek olması kimsede bir tedirginlik yaratmıyor. Anlaşılan kahveler içilmiş gelinmiş. Ve kapılar kapanıyor. Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun ışıkları sönüp perde açılınca III. Richard olarak Kevin Spacey görünüyor. Adeta bütün salon aynı anda derin bir nefes alıyor. Bu enerjiyi sanki Spacey de hissediyor… Sonrasında o uluslararası basından okuduğumuz övgülerin boşa olmadığını izliyoruz üç saat 15 dakika boyunca. III. Richard‘da Sam Mendes, bir insanın iktidar tutkusunu resmediyor. Bunu yaparken III. Richard gibi karakterlere kanan, gerçekleri göremeyenlere de ufak ufak dokunduruyor. Tabii Shakespeare metinlerinin zaman dışılığının da payı var. Tabii oyunun yıldızı Spacey… Hem fiziksel hem de ruhen oyunculuğunun zirvelerinde dolaşıyor. Yer yer şiirsel dokunuşlarla da harikulade bir performans sergiliyor. Seyirciden oyunun sonunda delicesine alkış alması da bu yüzden… Ama insan sormadan edemiyor Olağan Şüpneliler filminde Spacey acaba biraz da III. Richard’dan mı feyz aldı diye… Çünkü Harbiye’den ayrılan kalabalık arasında Keyser Söze ile III. Richard’ı ilişkilendiren konuşmalar kulaklara çalınıyor…

III. Richard‘ın, İstanbul Tiyatro Festivali ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nın işbirliği ve Vodafone Red sponsorluğunda ülkemizde sahnelenmesi aslında son yıllarda İstanbul’un dünya sanat ortamı için ne kadar önemli bir kent olduğunun da bir göstergesi. Ha tırlanırsa daha önce John Malkovich, Jeanne Moreau da İstanbul’da sahneye çıkmıştı. Bu da gösteriyor ki, uluslararası tiyatro dünyası da İstanbul’u, yakında takip ediyor. III. Richard‘ın dün Türkiye prömiyeri yapıldı. Ama sırada daha altı temsil daha var. Bugün, yarın, 8 ve 9 Ekim’de yine Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde oyun sahnelenecek.

Sabah

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.