Kürtçe 'Qeyd' Dbşt'de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geçen yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ilki düzenlenen “Kürtçe Oyun Yazma Yarışması”nda 1.’lik kazanan ‘Qeyd’, Zana Jarr’ın yazdığı ilk oyun olma özelliğini de taşıyor.

Bir tımarhaneyi mekân seçen oyun, kahramanların kişisel dramları üzerinden toplumsal trajediye uzanıyor. Siyasi mesaj kaygısına düşmeden, tiyatronun olanaklarından yararlanarak Kürt meselesine eğilen oyun, hafızasını yitirmiş bir Kürt gencinin etrafında gelişiyor.

Hatırlamak mı iyi unutmak mı çelişkisine odaklanan ‘Qeyd’, Yusuf karakteri ile sembolleşen Kürt gençlerinin siyasal duyarlıkları nedeniyle, Yaşar Kemal’in değimiyle, nasıl mecbur kahraman olduklarını kayıt altına alıyor.

TRAJİK BİR OYUN

Trajik olan ile durum komedisini ustaca harmanlayan oyunda oyuncaların performansı göz doldurdu. Oyun ile gerçekliği karıştıran eski tiyatrocu Orhan’ı oynayan Tantekin’in başarılı oyunculuğu ise özellikle dikkat çekici. Deyim yerindeyse Tantekin, diğer oyunculardan rol çalıyor.

Sahne dekoru bir tımarhanenin tedirgin edici havasını yansıtıyor, ancak oyun, özellikle trajik sahnelerde dekorun vermek istediği havayı tek başına hissetirmeyi başarıyor.

Eski aktör Orhan sayesinde dünya tiyatrosuna göndermeler de yapan ‘Qeyd’, çağdaş Kürt tiyatrosunun dünya tiyatrosundan da beslendiğini gösteriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları Yavuz Akkuzu, Leyla Batği, Rêzan Kaya, Vural Tantekin, Berfîn Emektar, Mehmet Musaoğlu, Hakan Karsak, Mesut Erenci’nin rol aldığı oyun, Cuma ve Cumartesi günleri saat 20.00’de seyircinin karşısına çıkacak.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.