Maya Sahnesi 15 Ekim'de Otobüs'le Sezonu Açıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Geçtiğimiz Şubat ayında yeniden düzenli bir program ile tiyatro severleri ağırlamaya başlayan Maya Sahnesi, uzun bir aradan sonra sezona yeni bir programla girmenin heyecanını yaşıyor. 15 Ekim’de 2011-2012 tiyatro sezonunu açacak Maya Sahnesi yine Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) ev sahipliğinde oyunlar, seminerler, atölyeler gibi çeşitli etkinliklere imza atacak.

Sahnenin Ekim ve Kasım programında BGST Tiyatro Boğaziçi’nin oyunlarının yanı sıra Tiyatro Gerçek’in, Cemal Süreya’nın şiirlerinden ve bazı düzyazı metinlerinden yola çıkarak Atilla Birkiye rejisiyle oluşturduğu, Hakan Gerçek ve Tilbe Salim’in performansıyla müziğin şiirlere eşlik ettiği gösterisi “Üstü Kalsın”, Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın Ayla Algan rejisiyle hazırlayıp yeni bir ekiple yeniden yorumladığı “Troyalı Kadınlar”, Karmadrama sahnelemesiyle Arnold Wesker’in “Kökler” ve Sabahattin Kudret Aksal’ın “Kahvede Şenlik Var” oyunları, yeni bir grup olan Gnlev’in ilk oyunu, Turgay Doğan’ın yazıp yönettiği “Yüksek Derece” ve Boş Sahne’nin  “Labirentler” oyunları yer alıyor.

Tiyatro Boğaziçi ise geçen sezon ilk kez sergilediği “Otobüs”, “Selam Sana Shakespeare” ve “Şirket Hikâyeleri” oyunlarıyla birlikte repertuar oyunlarını sergilemeye devam edecek. Ayrıca, Sevilay Saral’ın kaleme aldığı, sıradan başlayan bir günün, bir kaza ile beraber ıssız bir adada devam eden, çarpıcı ve sarsıcı gerçeklerin açığa çıkmasıyla sona eren hikâyesinin anlatıldığı yeni Tiyatro Boğaziçi oyunu ise Kasım ayı sonunda yine Maya Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Sahnenin aylık ve sezonluk olmak üzere iki ayrı kategorideki “Mayakart” uygulamasıyla tiyatro seyircileri rahatlıkla bu oyunları takip edebilecek.

Maya Sahnesi sanatseverlere oyunlar haricinde eğitim imkânı da sunuyor; sahnede sezon boyunca iki ayrı atölye ile eğitim de verilecek. Kardeş Türküler perküsyon eğitmenlerinden oluşan “Rİtİmİstanbul”un düzenlediği ritim atölyesi her cumartesi yetişkinlere ve çocuklara yönelik iki ayrı kur halinde gerçekleşecek. Tiyatro Boğaziçi oyuncuları ise pazar günleri verecekleri oyunculuk kursları ile öğrencilerini bekliyor.

Kasım ayından itibaren her ay çeşitli tiyatro kuramları üzerine seminerler, tartışma sohbetleri, panel ve okuma tiyatrosu gibi etkinlikler için de kapılarını açacak olan Maya Sahnesi ayrıca sezon boyunca tiyatro yazarlarının anılacağı bir projenin hazırlığı içinde.

İletişim Bilgileri:
Adres: İstiklal Caddesi, Halep Pasajı, Kat 2, Beyoğlu
Tel: 0 212 252 74 52 – 0 535 646 04 44
E-mail: info@mayasahnesi.com
Web: www.mayasahnesi.com
Biletler Maya Sahnesi gişesi ve Biletix’te.


OTOBÜS
Bir otobüste yolculuk eden on kadın…
Bayan Kahverengi… Bayan Yeşil… Bayan Turuncu… Bayan Kırmızı… Bayan Sarı… Bayan Mavi…. Bayan Pembe… Bayan Siyah… Bayan Gri… Bayan Beyaz…
Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden renkli…
Hiç hesapta yokken sırlarını ortaya döküyor… namusu, namussuzluğu konuşuyorlar…
On renkten on kadından biri ince ince ağlayan beyaz gelin…
Rota değişiyor… On kadın hep beraber Bayan Beyaz’ı nereye taşıyor…
Onlar aynı yola baş koymuyorlar…. gelin görün ki hiçbiri bu yola taş da koymuyor…
Onlar artık yol arkadaşı… ya da anlatılan bir masal sadece… bir kadın masalı…

Metni Sevilay Saral tarafında yazılan oyunda bir otobüste yolculuk eden, yaşamları birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar.

Otobüs, Türkiye’de çok tartışılan bir konu olan namusu tiyatronun diliyle tartışma çabasında olan bir oyun olarak tasarlandı. Oyun, namusun ne demek olduğuna ve bu kavramın hayatlarımızdaki işleyişine feminist bir gözle bakmayı; sahnedeki bir değil birçok namus hikayesiyle bu soruları seyirci ile de birlikte tartışmayı hedefliyor.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.