Haber Sunucusu Susarsa Ne Olur?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bimeras  tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali ilk haftasonu dünyaca ünlü dans ve tiyatro topluluklarıyla çarpıcı bir başlangıç yapıyor. 2 Ekim Pazar (bugün) ve 3 Ekim Pazartesi akşamı Portekizli yazar, yönetmen ve aktör Tiago Rodrigues’in Mundo Perfeito topluluğu ile geliştirdiği medya incelemesi If A Window Would Open (“Bir pencere açılsaydı”) festivalin kaçırılmaması gerekenleri arasında öne çıkıyor. Video ve müzik etkileşimli İngilizce performans, Türkçe özet üstyazı ile 20:30’da garajistanbul’da sahnelenecek.

16 Ekim’de Alternatif Medya Şenliği düzenleyecek olan Yeşil Gazete olarak, okurlarımız için Tiago Rodrigues’e medya konusunda bir kaç soru yönelttik.

1. Hoşgeldiniz. Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Ben Portekizli bir tiyatrocuyum. Oyunculuk, yazarlık ve yönetmenlik yapıyorum. Birkaç yıl, Belçikalı tg STAN şirketi ile çalıştıktan sonra Lizbon’ da kendi şirketimi kurdum. Adı Mundo Porfeito. Birçok Portekizli ve yabancı sanatçıyla işbirliği halinde çalışmalar yapıyoruz ve aynı zamanda yeni  yazımlara yatırım yapıyoruz.  Şirketimdeki çalışmalara paralel olarak, sinema ve televizyonda oynamaya ve yazmaya devam ettim. Çalıştığım takımın diğer elemanları ve oyuncularıyla her zaman diyalog halinde olmama rağmen, kendi eserlerimi yazmaya ve yönetmeye başladım. “If a window would open” bu çalışmamın yeni bölümündeki ilk performans.

2. İstanbullu dans severler için gösterinizden birkaç ipucu verebilir misiniz?

“If a window would open”, ilk kez 2010 yılında Alkantra Festival’de gösterildi. Gösteri kendi şirketleri ve kendi projeleri olan bir takım tarafından yaratıldı. Eğer performansın Cast’ına bakarsanız bu bir şekilde size Partekizde tiyatro yapan genç  jenerasyonun bir portresini sunabilir.  Performansta bir DJ ve dört oyuncu haber görüntülerini seslendiriyorlar ve bu görüntülerden  bize yani görüntüleri gerçek addeden tv izleyicilerine yeni ve kurgusal bir öykü öneriyorlar. Bu gösteri dilin dönüştürücü gücü hakkında bir performans.

3. Yeni medya düzeni, sosyal ve alternatif medya hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’deki internet yasakları ve gazetecilerin tutuklu olmasından haberdar mısınız?

Ben kağıda dokunan ve parmakları mürekkeple kirlenen bir  “kağıt” kişisi olmama rağmen, aynı zamanda inanıyorum ki bir yurttaşın gerçeği anlamada tek yolu bir seçenek olarak ana akım medyadan (ağırlıkla tüm dünyada ekonomik çıkarlar tarafından belirlenen) öteye gitmek, daha fazla güvenilirlik ve kalite kazandıran sosyal ve alternatif medyaya girmektir.Türkiye’ deki internet sansüründen haberdarım. İfade özürlüğüne karşı yapılan her türlü saldırıya karşı çok duyarlıyım. Aslında, önümüzdeki haziran ayında Lizbon’ daki Alkantra Festivali’ nde ilk kez sunulacak olan eserlerimden biri, Portekiz’ de faşist rejimin 40 yıl boyunca uyguladığı tiyatro sansürünün arşivine dayanıyor.Bu arşiv son zamanlarda kamuyouna açıklandı. Şimdi, yalnızca hiç sahnelenmemiş olan sansürlü malzemeyi değil aynı zamanda, sansürcülerin kendileri tarafından yazılmış metinleri de içeren bir eser hazırlıyorum. Ben onların özgürlüğe karşı hareketlerini, toplumsal açıdan neyin önemli ya da “tehlikeli” olabileceğine dair bir ders olarak günümüz tiyatrosunda kullanmak istiyorum.

4. Ülkenizde çağdaş dans ve performans sanatının durumu nedir?

Bu zor bir soru. Portekiz sahne sanatlarında farklı kalite ve çeşitlilikte yeni bir nesil var.  Ben önümüzdeki birkaç yıl içinde, Portekiz’in, dans, tiyatro ve performans yaratımında özel bir ülke olduğunu ispat edecektir diye düşünüyorum. Ne yazık ki, hükümetler artık, siyasi politik kaygılar içerenlere ters durumda. Orada son yıllarda bir sürü bütçe kesintileri yapıldı, ancak yeni hükümet Kültür Bakanlığını bile söndürüldü. Ama Portekiz’de Alkantara gibi çağdaş gösteri sanatları için gerçekten güvenli bir liman olan tiyatro ve festivaller var, Teatro Maria Matos Culturgest veya Espaco Tempo. Portekiz’de küçük şeylerle doğaçlama yapmakta hayli iyiyiz. Bu Türkiye ile ortak bir durum. Küçük içeriklerle delezzetli bir çorba yapabilirsiniz. Öte yandan, iyi politikaların eksikliği ve küçük bir ülke olması sebebiyle sanatçılar daha fazla yurt dışında çalışmak durumunda kalması kaçınılmazdır. Bu da bizim göçebe genlerimizden gelen kanımız ki sanırım bu da Türkiye’yle ortak.

******

Tiago Rodrigues’in 2003’te kurduğu performans topluluğu Mundo Perfeito “Mükemmel dünya” anlamına geliyor ve isim topluluğun günümüze dair eleştirel bir yaşayışın ironisine ve geleceğe dair iyimser bir tavrın idealizmine işaret ediyor. 2003’den beri 15 oyun yaratan topluluk verimliliği kadar çeşitli uluslararası sanatçılarla işbirlikleriyle de dikkat çekiyor. If A Window Would Open Portekiz Yazarlar Birliği Yılın Oyunu Ödülü’ne aday gösterildi.

Röportaj: Ramazan Kaya, Yeşil Gazete – Sanat
Yeşilgazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.