Tiyatro Kare'den Çocuklara Macera Treni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatrokare  çocukları güvenli yaşam konusunda bilinçlendiren sosyal sorumluluk projesi “Birimiz Hepimiz Hepimiz AKUT” adlı çocuk müzikalinden sonra,  Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor.

“Macera Treni” çocukları bir yandan eğlendirirken, onlara kendi tarihleri, coğrafyaları ile kardeş ülkelerin tarihlerini, kültürlerini, gezilebilecek yerlerini tanıtıyor. Çocukların farklı kültürleri tanımasını, sevmesini ve  belki hiç göremeyecekleri yerlere sanal yolculuklar yaparak genel kültürlerini, görsel hafızalarını oluşturmalarını sağlıyor.

Macera Treni’nin amacı sadece ülkeler ve kültürlerarası bağları sağlamlaştırmak değil, çocuklarımıza kendi tarihimizden olayları belgelerle sunmak, tarihi mekanlarımızı  öne çıkararak coğrafyamız ve tarihimiz hakkında çocuklarımızı bilgilendirmektir.

Macera Treni, gelecekte  belirli günler ve haftalarda  bazı merkezlere  özel yolculuklar düzenleyecektir. Örneğin; Mart’ta Çanakkale, Mayıs’ta Samsun’a sanal geziler düzenleyecek,  çocukları İtalya, Fransa, Japonya, Hindistan, Avusturalya gibi ülkelere götürecek , ülkemizin tarihi güzelliklerinden Efes, doğal harikalarından Pamukkale, Zeugma gibi noktaları da ziyaret edecektir.

Macera Treni alışveriş merkezleri, kent meydanları, okul bahçeleri, panayır yerleri, açık alanlar gibi yerlere kurulabilen dört vagonlu bir trendir. Bu trenin çok büyük bir özelliği, zaman ve mekan kavramı gözetmeksizin, makinistin ve her vagonda yer alan oyuncularının yardımıyla dünyanın her bölgesine gidebilmesidir. Çocuklar, gençler treni dışarıdan izlerlerken bu vagonlar ışığın, barkovizyonun, sesin yardımıyla dönüşerek, o hafta trenin gittiği ülkenin tarihi yerleri, doğal güzellikleri, kahramanları, tarihe ışık tutmuş olayları hakkında bilgilendirir.

Seyirciler treni uzaktan seyrederlerken, her vagon öyküye uygun bir değişim gösterir. Trenimiz, lokomotif ve üç vagon olarak tasarlanarak, tren düdüğü, sis ve değişik efektlerle desteklenmiştir. Bu özel tasarım portatif bir tren uygulaması olup üç vagonun hepsinin de rampaları açılarak, üç ayrı sahne oluşturulmuştur. Ve trene ‘’Macera Treni’’ adı verilmiştir.

Teatral ögelerle, müzikle, çeşitli efektler ve danslarla desteklenen  oyun içinde, her vagonda yer alacak sinevizyon perdelerinde ki dönemlere ilişkin film gösterimleri ile  anlatım desteklenecektir.  Çocukların anlayabileceği dilde, didaktik olmasının yanı sıra, eğlendirici ögeleri de barındırmaktadır.

Nedim Saban’ın süpervizörlük  yaptığı “Macera Treni”nin ilk yolculuğunu Bilge Can Göker kaleme almış ve yönetmiştir.  Ceyda Deniz, Semih Okumuş, Gökhan Karakaya, Ezgi Koçer Macera Treninde ev sahipliği yapacak oyuncularımızdır.

Cumhuriyet Bayramında 29 Ekim Carrefour Haramidere AVM ve 30 Ekim Carrefour İzmit  AVM’de kurulacak olan tren, günümüzden yola çıkarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi, ülkenin işgali ve Cumhuriyet’in ilanının devamında, Atatürk devrimlerini de anlatarak, izleyenleri bir zaman yolculuğuna çıkaracaktır.

Tiyatrokare Ofis: 0212) 2434485

Füsun Aymergen 0532 621 63 53

Paylaş.

1 Yorum

Yanıtla