WAN İçin, Hayata Sahneden Katkı Sunmak İçin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teatra Seyr-i Mesel, Sızı-Epilog isimli oyununu 29 Ekim Cumartesi saat 17.00 ve 20.00’de depremzedeler yararına sahneleyecek. Oyun Seyr-i Mesel Sanat Atölyesi’nde izlenebilir.

ÊŞ-EPÎLOG / SIZI-EPİLOG

Kürt edebiyatının varlık sorunu, Celadet Elî Bedirxan ve Ehmedê Xanî, kürtçe okuma ve yazma serüveni… Hesenê Metê’nin Epilog adlı öykünün arka planında işlenir.

Epilog karamizahiyla öyküden sıyrılarak sahneye gelir. Epilog öyküsünün kişilerinden “Darînê Daryo” yazarlık sevdasına tutulur ve yazarlık denemelerine girişir. Ancak herşey tersyüz olur, direnir, nihayetinde başaramaz ve yenilir.

Oyunun başında “Sadûn” diasporada kardeşinin misafiri olur ve kendisiyle birlikte ülkeye götürmek için ondan “ağır kitaplar” yazmasını bekler. Sadûn eli boş dönmek istemez. Darîne yalvarır, aile ve aşiretin beklentilerini iletir ve ondan kitap yazmasını ister. Darîn artık ne yapacağını bilemez. Çaresizce “kalın” kitaplar yazmaya çalışır. Kürtçe yazarlığı için her ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışır… Darîn yazar olamayacağının farkına varır ve yazmayı bırakır!

Darînê Daryo, son sözünde aile ve milletine karşı mahcuptur! Bu öykünün diğer bir izleği de yazarlık parodisi ve Kürtçe’nin sorunlarıdır. Oyunun baş kişisi yitik bir arayışla Kürtçe’nin okunma ve yazılma sorunlarını görünürleştirmek istiyor. Darîn’in son isteği: “Keşke bu sözlerim şimdi yazılabilseydi!” şeklinde biter.

Derhêner / Yönetmen: Baran Demir
Ji Çîrokeke : Hesenê Metê’nin Bir Öyküsünden
Dramaturg / Dramaturg: Çetoyê Zêdo
Muzîk / Muzik: Murat Öztürk
Lîstikvan / Oyuncular: Deniz Sal, Baran Demir, Aysu Çöğür
Dekor / Dekor: Dilek Eniş
Kostûm / Kostum : Yuksel İnce
Ronahî /Işık : Îbrahîm Turgay

İletişim ve Rezervasyon:

0212 244 97 89
0542 493 10 03

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.