16. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ve Başka Bir Dünya

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Başka Bir dünya” kurulabileceği inancıyla çeşitli kesimlerden bir araya gelen kişilerin 1993’de kurduğu TAKSAV, 1996 yılından bu yana Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’ni düzenliyor. Toplumla sanat arasındaki bağı güçlendirerek yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini hedefleyen festivalin bu yıl 16. sı 18-28 Kasım tarihlerinde Festival Yönetmeni Yener Aksu yönetiminde gerçekleştirilecek.

Festival “başka bir dünya”nın kurulmasına katkı sunmak için programını, diğer festivallere göre farklı düzenliyor. Festival, prodüksiyon yapan özel tiyatrolarla, amatör tiyatroları, üniversite topluluklarını, çocuk tiyatrolarını aynı sahnede buluşturarak farklı bir yapıda karşımıza çıkıyor. Çeşitli konularda yapılan seminer ve atölyeler ile tiyatro örgütlenmesine ilişkin çalışmalarda festival kapsamında yer alıyor. Oyunların oynandığı alanlar ise okullar, sokaklar, özel ve devlet tiyatro mekânlarına yayılarak çeşitliliğe ve sanatın toplumla buluşmasına katkı sağlıyor. Festival aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi kapsamında tiyatroya “yeni seyirci” kazandırmak için üç yıldır çalışmalar yapıyor. Şimdiye kadar 400.000 seyirciye ulaşan festival oyunları okullarda sürdürdüğü çocuk oyunları çalışmaları ile 10.000 yeni seyirciye ulaşma hedefine yaklaştı.

Festivalde Bu Yıl

Tüm bu özellikleri ile alternatif olma iddiasını hayata geçirmeye çalışan festivale 2011 yılının Ocak ayından bu yana 136 tiyatro grubu başvuruda bulundu. Akademisyenlerle konusunda uzman kişilerden oluşan festival danışma kurulu, yapılan başvuruları inceleyerek, tiyatro oyunlarını kendi kategorilerinde değerlendirip oyunların seçimlerini yaptılar. Uluslararası Ankara Tiyatro Festival bu yıl 8 Yurtdışı Tiyatro Grubu, 7 Belediye Şehir Tiyatrosu, 5 Üniversite Tiyatro Topluluğu, 38 Özel ve Amatör Tiyatro Grubu, 5 Çocuk Tiyatrosu olmak üzere toplam 63 tiyatro topluluğu 86 etkinlik ile Ankara seyircinin karşısında olacak. Festival kapsamında salon oyunlarının yanı sıra sokak tiyatrolarının gösterileri, çağdaş dans performansları ve tiyatro konusunda yapılacak söyleşi, panel ve atölye çalışmaları da yer alıyor.

Festivalde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne Destek

TAKSAV kuruluş amacına uygun olarak toplumsal duyarlılığını festivale taşımakta bu yıl bir adım daha atıyor. 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” festival programı içinde yer aldığından, “Savaş ve Kadın”, “İki Öküz Parası” isimli oyunlar sadece kadınlardan oluşan seyircilere ücretsiz olarak sunulacak. Festivalde bu iki oyunun yanı sıra üç kadın oyunu da gösterimde olacak.

Yeni Seyirciler

Bu yıl yapılan yeniliklerden biri de çocuk tiyatrosu alanıyla ilgili. Çocuk oyunları ücretsiz oynanarak yedi, sekiz bin çocuğa 10 gün içinde ulaşılması hedefleniyor. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında yine festival komitesi mahalle ve civar köylerden tespit ettikleri daha önce tiyatro izlememiş kişileri otobüslerle taşıyarak tiyatro ile tanıştırarak sanat ve halk arasındaki kopukluğu gidermeye yönelik çalışmalarını sürdürecek.

Onur ve Emek Ödülü

Daha önce verdiği bazı ödüllerle çeşitli tartışmalara yol açan festival geçen yıl 15. Festival Özel Ödülü’nü Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a vermişti. Bu yıl ise “Onur Ödülü” tiyatro sanatçısı Ahmet Leventoğlu’na, “Festival Emek Ödülü” yazar-yönetmen Şenol Tiryaki’ye verilecek.

Çok-dilli Çok-kültürlü Festival

Festival Yönetmeni Yener Aksu Mimesis ile geçen yıl yapılan röportajında “TAKSAV olarak 15 yıldır düzenlediğimiz çok renkli, çok-dilli, tiyatronun bütün renklerini kucaklamaya çalışan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ilk günkü çizgisini koruyarak bu günlere geldi.” diyor. Çok-kültürlü çok-dilli festival gerçekleştirme amacına yurtdışından gelen sekiz tiyatro grubunun yanı sıra  iki Kürtçe tiyatro yapan tiyatro grubu da katılıyor. Van-Erciş depremi sonrasında “insan olan” herkesin insan olmaktan utanacağı ayrımcılığın yaşandığı, depremden iki hafta sonra bile çadıra ve uyku tulumuna ulaşamayan çocukların zatürreden ölümünün “mukadderat” olarak görülebildiği ülkemizde korunması gereken “çizgi”nin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

İyi Seyirler…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla