'Almancı' Olmayı Beraber Anlattılar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türklerin çalışmak için Almanya’ya göçünün 50’nci yılında iki ülke gençleri tarafından ortak bir tiyatro gösterisi hazırlandı. Türk ve Alman gençlerden oluşan tiyatro topluluğu Kısmet isimli oyunda Türkçe ve Almanca olarak göç eden Türklerin yaşadıkları sıkıntıları sahneye koydu.

1961 yılında çalışmak için Almanya’ya giden Türk işçilerin yaşadıkları tiyatro oyununa yansıtıldı. Fethiye’ye staj yapmak için 3 ay önce gelen Alman gençlerle onlara ev sahipliği yapan Türk gençlerin ortaklaşa sahnelediği ‘Kısmet-Türkçe Aşklar, Almanca Rüyalar’ isimli oyun Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde gösterildi.

Türklerin yolculuk öncesi ve sonrası yaşadıklarının konu edildiği oyun Alman Çok Kültürlü Forum ve Proje Fabrikası Derneği ile Fethiye Sivas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin işbirliği ile Alman Tiyatro Grubu tarafından hazırlandı. Bir Türk kızının çalışmak için geldiği Almanya’da bir Alman ile evlenmesi ile başlayan macera, iki Alman’ın da bu aileye girmesiyle devam ediyor. Genişleyen ailenin kömür madeninde çalışarak yaşama mücadelesi verdiği oyunda diyaloglar da Almanca ve Türkçe olarak gerçekleşiyor.

Oyun öncesinde proje çalışmaları hakkında bilgi veren Çok Kültürlü Forum Genel Müdürü Kenan Küçük, Almanya’da 14 ülkeden 70 çalışan ile 1 milyon kişilik bir alanda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Tiyatronun bir projenin mahsülü olduğunu anlatan Küçük, hazırlanan proje kapsamında işsiz gençlerin değişik ülkelerde farklı sektörler üzerine staj yaptıklarını açıkladı. Bu bağlamda 3 ay önce Fethiye’ye gelen 13 öğrencinin turizm başta olmak üzere pek çok meslek dalında staj gördüğünü aktaran Küçük, “3 ay boyunca burada konaklayan gençlerimiz kendi yazdıkları oyunu da burada sahneliyorlar.” dedi.

Star Gazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.