Ankara Kasım Ayında Tiyatro Soluyacak!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(16. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 18 Kasım’da başlıyor. Oyun detayları ve tarihlerini haberin altında bulabilirsiniz.)

Başkent 10 gün boyunca 63 Tiyatro 86 Etkinlik ile hayat buluyor…

“Yaşanılır Bir Dünya İçin Sanat” temasıyla 1996 yılında başlayan festivale 16.Yılında da ilgi doruk noktada.

Son yılların en büyük sanatsal buluşması için geri sayım başlıyor…

TAKSAV-Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları, Belediyeler, Sivil Toplum Örgütleri, bir çok kurum ve kuruluşların da desteğiyle 18-28 Kasım 2011 tarihlerinde 16. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali gerçekleştireceğiz.

Festival, farklı organizasyon yapısına sahip tiyatroların; buluşma, deneyim paylaşma, üretim aşamaları, ortak sorunların konuşulması, tiyatroların örgütlenmesi ve benzeri konular da bilimsel ve akademik yaklaşımlarıyla; sanat dünyasının ilgi odağı olmaya devam edecek.

Festival Danışma Kurulumuz ve Festival Komitemiz yaptığı toplantıda başvuruda bulunan gruplar içerisinden festivalde sanatseverlerle buluşacak tiyatro oyunları seçti.

Seçim yapılırken festival teması ve festival konseptine özel bir vurgu yapıldı ve bu yıl ki festivalin sanatsal içeriği ve Sosyal Sorumluluk Projesi detaylıca konuşuldu.

Festivalin amaçları göz önünde bulundurularak yapılan seçimde; yurt içi başvurularının şehirlere göre, yurt dışı başvurularının oyunlara göre dağılımı, üniversite tiyatro toplulukları, ödenekli tiyatroların başvuruları ve özel ve amatör tiyatro gruplarının başvuruları ayrı ayrı ele alındı.

Sanatsal zenginliklerin ve kültürel çeşitliliğin yansıdığı festival oyunları; klasikten avantgard’a, modernden çağdaş yapımlara, dans tiyatrosundan hareket tiyatrosuna, geleneksel tiyatrodan sokak tiyatrosuna, pantomimden çocuk tiyatrosuna uzanan oldukça geniş bir yelpaze oluşturuyor.

Yapılan uzun çalışmalar sonrasında festival kapsamında seyirciyle buluşacak oyunların dağılımı şöyle oldu; 8 Yurtdışı Tiyatro Grubu, 7 Belediye Şehir Tiyatrosu, 5 Üniversite Tiyatro Topluluğu, 38 Özel ve Amatör Tiyatro Grubu, 5 Çocuk Tiyatrosu olmak üzere toplam 63 tiyatro topluluğu festivale katılacak.

63 ulusal ve uluslararası tiyatro grubunun salon oyunlarının yanı sıra; sokak tiyatrolarının gösterileri, çağdaş dans performansları ve tiyatro konusunda yapılacak söyleşi, panel ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Festival süresince 86 etkinliği sanatseverlerle buluşturacağız.

Dört yıldır büyük bir özveri ile çalışmasını yürüttüğümüz, festival içerisinde çok önemsediğimiz Sosyal Sorumluk Projemizde bu yıl liselerden, üniversitelerden ve mahallelerden tiyatro salonlarına getirerek, yatılı bölge okulları, ilçelerdeki anasınıfı ve ilköğretim okullarına tiyatro gruplarımızı taşıyarak yaklaşık 3000 kişiyi tiyatro ile tanıştıracağız.

Ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı anasınıfı ve ilköğretim okullarından 5.000 çocuğumuzu da ücretsiz olarak tiyatroyla buluşturacağız.

Bu yıl 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” Festival programımız içinde yer aldığından, “Savaş ve Kadın”, “İki Öküz Parası” isimli oyunları ücretsiz olarak kadınlara sunacağız.

Festivale sanat dünyamızın gösterdiği ilgi oldukça memnun edici oldu. 136 tiyatro grubu festivalde yer almak için başvuruda bulundu. Fakat festivalin maddi imkânları, zaman ve salon verileri göz önünde bulundurulduğunda bir elemenin yapılması zorunlu oldu.

Gönül isterdi ki; birçok oyunu daha sanatseverlerle buluşturalım. Ama var olan mevcutlar bu isteğimizi sınırlıyor.

TAKSAV, Festival Komitesi, Festival Danışma Kurulu, Festivali destekleyen kurumlar ve sanatseverler adına, sanatçılarımıza, başvuruda bulunan tiyatrolarımıza ve tüm basına göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

Yener Aksu-Festival Yönetmeni

FESTİVALDE YER ALACAK TİYATROLARIN OYUN İÇERİKLERİ
Sahneden Sokağa Canlı Heykel Sergisi” – Sokak Sanatları Atölyesi
18 KASIM 2011 CUMA
Saat: 14:00
Yer: Kızılay Sakarya Caddesi (Eski Yeni Sahne Önü)
Yönetmen: Erdal Çoban
Oyuncu Kadrosu: Erdal Çoban,Duygu Dinçer Çoban,Sercan Şayık,Fadime Rabia Kaynak,Yunus İşçi,Tuncay Agca,Fidan KarcıGülşah Kırbıyık,İzzet kaya,Osman Uysal,Hasan Belkavak,Cansu Katırcıoğlu,Mert Çoban
Oyunun Konusu:
Performans sanatı örneği olan Canlı Heykel konusunda Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış bir sergiyi festivalinizde sunmak istiyoruz. Sahnelerin en ünlü oyunlarının ana karakterlerini sokaklara taşımak niyetindeyiz Romeo- Julliet, Kanuni ve hürrem, Sokrates, Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli karakterleri Kavuklu ile pişekar, Hacivat ve karagöz vb.
“Sevgili Doktor” – Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube Tiyatro Topluluğu
19 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Polat İnangül
Yazar: Anton Çehov
Oyuncu Kadrosu: Özer Alptekin, Utkun Büyükaşık, Gökçe Hepkurt, Nuray Demir, Dilek Karakul, Çilem Durgun, Fadime Saydam, Aynur Efendi, Derya Manisa, Ahmet Cevher, Aşkın Tosun, Hakan Birsen, Mehmet Ünal, Alperen Kurt, Polat İnangül
Oyunun Konusu:
Anton Çehov’un yazdığı, Neil Simon’ın oyunlaştırdığı, hayatın içinden alınmış hikayelerin, komedi ağırlıklı ancak yer yer dramı andıran sahneleri ile de, her şeyi içinde barındıran birbirinden bağımsız 7 öykünün anlatılmasıdır… Her insanın kendinden bir şeyler bulabileceği gündelik yaşamın içinden alınmış bu kısa ama etkileyici öykülerdeki karakterler ve yaşadıkları çağımız insanının çok da uzak olmadığı durumlardır… Dönemin Rusya’sında yaşananların aslında günümüzde hemen her toplumda hala yaşanıyor olması metnin evrensel bir değere sahip olmasının da bir göstergesidir.
“Zübük” – AST- Ankara Sanat Tiyatrosu
(Müzikal Komedi)
19 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20 :00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Dersu Yavuz Altun
Yazar: Aziz Nesin
Oyuncu Kadrosu: Mehmet Ulusoy, Zafer Gökçek, Hakan Güven, Ali Seçkiner, Yıldırım Şimşek, Ferhat Büküş Erdem Ulusal
Oyunun Konusu:
Zübüklük Başta inanç olmak üzere, toplumdaki tüm iyi duyguları, umutları, çaresizliği, eğitimsizliği paraya, çıkara, iktidara tahvil etme, sonuna kadar sömürme sanatı…
Özellikle inanç ve umut sömürüsüyle iktidarı ele geçirenlerin içyüzünü anlatan, bu coğrafyanın değişmez kaderini mizahın çarpıcı diliyle sergileyen bir yapıt Zübük. Zübüklerin iktidarından kurtulmanın tek yolu var, kendi zübüklüklerimizden kurtulmak. Bu yüzden bu romanı sahneye taşımak AST için tarihsel bir sorumluluk.
Zübük oyunu, vatandaş-seçmen portresi didik didik eden, Zübükler Diktatörlüğünden kurtuluş için, sahici bir yüzleşmenin gerekliliğini vurgulayan ve herkesi hesaplaşmaya, yüzleşmeye, sorgulamaya davet eden bir yapım olarak projelendirildi…
Ölümsüz mizah yazarı Aziz Nesin in romanından, Dersu Yavuz Altun tarafından Müzikal Komedi olarak uyarlanan ve sahneye konulacak olan oyun Zübükleri ve onları iktidara taşıyan zübüklükleri anlatarak, bu ülkenin zübüklerden kurtulması için verilen mücadeleye tiyatro sahnesinden destek vermeyi amaçlamaktadır. Ali Seçkiner imzası taşıyan müzikleriyle aynı zamanda müzikal bir performansa dönüştürülecek oyunda, müzikler 4 kişilik bir orkestra tarafından canlı olarak çalınacak ve söylenecektir… Politik tiyatronun simge ismi olan AST, bu oyunla özgürlük ve demokrasi mücadelesine sahneden omuz verecektir..
“Sırra Kadem” – Oyun İstasyonu
20 KASIM 2011 PAZAR
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen&Yazar: Kadir Yüksel
Oyuncu Kadrosu: Ergin Demirel,  Şebnem Telci, Tufan Katırcı,  Alper Turna, Sevda Yıldırım, Filiz Eliş, Aynur Seren, Gülabi Turan, Hüseyin Demirci, Murat Alkılıç,  Evrim Zeytinoğlu, Berk Meral, Hasan Yokuş,  Özlem Katırcı,  Ercan Büyükarman
Oyunun Konusu:
Oyunumuz 18.yy da İstanbul’da geçiyor. Bulunduğu semtin varlıklı bir beyi olan Servet Ağa, bir yandan pençesine düştüğü hastalıklarla boğuşmakta, bir yandan da  paşa olması  sevdası  ile  yanmaktadır. Servet Ağa’nın yanında yöresinde bulunan para düşkünü kişiler,  hem seni paşa yapacağız diye, hem de iyileştireceğiz diyerek olmadık tedaviler uygulamakta, olmadık yöntemlerle alabildiğine kullanmakta ve sömürmektedirler. Günün birinde bir derviş kılıklı iki kişi gelir. Çok uzaktan geldiklerini, Servet Ağa’nın evinin altında bir evliya yattığını, bu evin artık bir yatır olduğunu ve kendilerinin de bu yatırı korumakla görevlendirildiğini söyleyerek eve yerleşirler. Kısa  bir  süre  sonra  gerçek niyetleri anlaşılır.Aslında  yegane   dertleri   Servet Ağa’nın  evine  yerleşmek, bir şekilde servetini ele geçirmektir..  Ancak Servet ağa gerçekleri görmek, inanmak istemez.
Bu derviş kılıklı adamlar bir gün Servet Ağa’nın saklamış olduğu altınları ve daha bir sürü değerli eşyayı çalarak ortadan kaybolurlar. Ancak durumun farkında olan bir komşusu bu adamları yakalayıp getirir. Böylece Servet Ağa,  hem malını mülkünü kurtarmış olur hem de gerçekleri anlamış olur.
Oyunumuz,   ne yazık ki bugün de hala olumsuz örneklerini gördüğümüz bir konuyu işlemekte. Hem inanç ve değer sömürüsünü hem de batıl inançların insan hayatında ne kadar olumsuz sonuçlara açtığını anlatmakta.  İlme ve hakikate dayanmayan bilgiye ve inançlara körü körüne bağlanmanın yol açtığı sorunların eleştirisini yapar oyun
“Otobüs” – BGST-Tiyatro Boğaziçi
20 KASIM 2011
Saat:20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen: Sevilay Saral
Yazar: Sevilay Saral
Oyuncu Kadrosu: Aysel Yıldırım, Ayşan Sönmez, Banu Açıkdeniz, Başak Doğan, Gülcan Küçük, Nihal Albayrak, Pınar Gümüş, Sema Merve İş, Senem Han, Zeynep Okan, Sezin Gündoğan, Gülsen Özbekar, Duygu Dalyanoğlu
Oyunun Konusu: Bir otobüste yolculuk eden on kadın… Bayan Kahverengi… Bayan Yeşil… Bayan Turuncu… Bayan Kırmızı… Bayan Sarı… Bayan Mavi….Bayan Pembe… Bayan Siyah… Bayan Gri… Bayan Beyaz… Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden renkli… Hiç hesapta yokken sırlarını ortaya döküyor… Namusu, namussuzluğu konuşuyorlar… On renkten on kadından biri ince ince ağlayan beyaz gelin… Rota değişiyor… On kadın hep beraber Bayan Beyaz’ı nereye taşıyor… Onlar aynı yola baş koymuyorlar… Gelin görün ki hiçbiri bu yola taş da koymuyor… Onlar artık yol arkadaşı… Ya da anlatılan bir masal sadece… Bir kadın masalı… Metni Sevilay Saral tarafında yazılan oyunda bir otobüste yolculuk eden, yaşamları birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar. Otobüs, Türkiye’de çok tartışılan bir konu olan namusu tiyatronun diliyle tartışma çabasında olan bir oyun olarak tasarlandı. Oyun, namusun ne demek olduğuna ve bu kavramın hayatlarımızdaki işleyişine feminist bir gözle bakmayı; sahnedeki bir değil birçok namus hikayesi ile bu soruları seyirci ile de birlikte tartışmayı hedefliyor
“Generallerin Beş Çayı” – Tiyatro Ayakbağı
20 KASIM 2011 PAZAR
Yer: Tiyatro Tempo
Saat: 19:00
Oyuncu Kadrosu: Yüce Armağan, İlknur Telkes, Hülya Gönültaş Gözü, Zafer Erkal, Sezgin Çiftçi, Esmira Üstünyağız, Mustafa Nazmi Çelebi, Bilgesu Savcı, Yıldırım İnan, Erdağ Yenel Fadime Alıç, Cemil Atik, Önder Güneş, Ruken Dilara Zaf, Serkan Atamer, Semih Pelen Uğur, Uygar Erkuş, Enes Bahar
Yönetmen: Yüce Armağan Erkek
Yazar: Boris Vian
Oyunun Konusu: Vian bu eserinde, yaşamı boyunca karşısında durduğu “iktidar”ı ve onun farklı görünümlerini ele alır, eleştirir ve mizahına malzeme yapar. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Fransa’daki ekonomik krizi önlemek isteyen Başbakan, tüketimi arttırmak ve bozulan dengeleri yeniden sağlamak için, bir savaş planı öne sürer. Bunun için Genelkurmay Başkanı’nı görevlendirir ve savaş hazırlığına geçilir. Dünyanın güçlü devletleri ve ülkedeki tüm iktidar sahipleri işin içindedir. Tüm bu planın ve savaş halinin ortasında kalan rütbesiz bir asker, dikkatimizi çeker. Boris Vian’ın birçok edebi eseri gibi, “Generallerin Beş Çayı” da, patafizik düşüncenin ve absürtlüğün belli görünümlerini içeren bir oyundur. Bu oyunla Vian, savaş gibi ciddi ve kutsal bulduğumuz bir olayın aslında nasıl bir “kurmaca” olduğunu, insanların içine girdikleri bu “gerçekliğin” bir çay partisinde nasıl yaratıldığını kara bir mizahla anlatır. Diğer edebi eserleri gibi, “Generallerin Beş Çayı” da, toplumda yer edinmiş aile, din, devlet, asker gibi kurumları ve kurumsallığın kendisini, fakat aynı ölçüde tüm bunlar karşısında sinmiş, pasifleşmiş ve her şeye razı gelen bir korkaklığı da eleştirmektedir.
“Kocasını Pişiren Kadın” – Bilkent Üniversitesi Drama Atölyesi
20 KASIM 2011 PAZAR
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Uraz Bulut, Betül Mahmure Onaran, Gül Ceyda Uykun
Yazar: Debbie Isitt
Oyuncu Kadrosu: Uraz Bulut, Betül Mahmure Onaran, Gül Ceyda Uykun, Aykut Bal, Batuhan Engin, Emre Vahit Köksal
Oyunun Konusu:
“Mutfak bir katilin cennetidir.” Fırından gelen kokularla, uçkuru arasında mekik dokuyan Kenneth tercihini bir türlü yapamamaktadır: Hilary’nin güzel yemekleri ve Laura’nın biçimli kalçaları arasında salınan az gelişmişliği, onu her ikisine birden sahip olmaya iter. Ancak “kadınları” ondan bir tercih beklemektedir… Yoksa tercihi onlar yapacaktır. Artık Kenneth’in fırında pişmekte olan lezzetli balıkla yer değiştirmesi an meselesidir. Drama Atölyesi’nden bilindik gerçeğin ibresini kurcalayan “deforme” bir oyun: “Kocasını Pişiren Kadın”!
Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi” – Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu
21 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen: Hakan Taner Yıldırım
Yazar: Bertolt Brecht
Oyuncu Kadrosu: Kağan Uluca, Onur Uysal, Murat Niyazi Emre, Hürkan Ünal, Jülide Karakuş, Uğur Uzunel, Esra Tarhan, İbrahim Güngör, Ayşegül Sünetçioğlu,Ergün Metin, Mustafa Gülezen, Mahmut Doğan, Eren Yelçi, Can Sertaç Adalıer
Oyunun Konusu:
Bertolt Brecht, Hitler’in yükseliş öyküsünü bir gangesterin sebze ticaretini ele geçirmesi üzerinden anlatmaktadır. Arturo Ui, Bronx’lu bir kenar mahalle çocuğudur. Kredi sıkıntısına düştüğünü düşündüğü tröst ve bu batağa bulaştırılan Dogsborough’ya uyguladığı baskılarla yavaş yavaş hem ticareti hem de yönetimi devralmaya başlar. Bir diktatörün önlenebilir yükselişi bir mafya öyküsü içerisinde yansıtılmaktadır.
“Size Selam Getirmişem” – Azerbaycan Oyun Çocuk Tiyatrosu
21-22-23-24-25-28 KASIM 2011
Yer: Okullarda
Yönetmen & Uyarlayan: Pedagog rejisor Dr. Rasim AŞIN
Oyuncu Kadrosu: Dr. Rasim AŞIN
Oyunun Konusu:
Türkiye ye gezmeye gelen Gezgin, gittiği okulların Anaokul sınıf çocuklarına ve ilköğretim 1. ve 2. sınıf çocuklarına daha önce geldiği yerlerden selam getirdiğini ve onların gönderdiği hediye masalı anlatırken birlikte oynamak istediğini söyleyerek bavulunu açıp masal kahramlarının giysi-aksesuarlarını belirlerken pasif izleyici değil katılımcı-aktif izleyici olmalarını sağlayarak TİYATRO sanatına karşı meraklandırmak, tanıtmak, sevdirmek amacı ile PERFORMANS gösteri atmosferi yaratır.. Katılımcı çocukların her birine aksesuarları kullanacak şekilde dağıtılır ve onların OYUN sürecinde olmaları desteklenir.. Çocuklar hem Gezgine yardımcı olarak yardımlaşmanın önemi vurgulanır, birlikte iş yapmanın önemi verilirken, insanların birbirlerine selam alıp vermesinin gerekliliği aşılanır.. Anaokullarının sınıf-çalışma mekanları ile İlköğretim Okullarının çok amaçlı salonlarında her seans da bir sınıf mevcudiyeti kadar çocuklarla birlikte Bir okulda aynı gün içinde en az 4 senas YARATICI DRAMA TEMELLİ performans gösterisi yapılacaktır..
“Köşe Kapmaca” – Yeşilköy Halk Tiyatrosu
21 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Müfit Kayacan
Yazar: Hidayet Sayın
Oyuncu Kadrosu: Müfit Kayacan, Cem Sultan Alkaya,Yaşar Kelek, Ayşe Yıldırım, Çağrı Sağırdak, Ali Açar, Gülsüm Karakitapoğlu, İkbal Türel, Bayram Akgül,Orhan Karakeçili, Muzaffer Önal, Özcan Körpe, Ali Ergün, Fatma Karakitapoğlu, Bayram Karagül, Gürhan Arıtürk
Oyunun Konusu:
Oyun; bir Ege köyünde insanların bilgisizliklerini ve inançlarını sömüren, özellikle sağlık sorunlarına ilkel yöntemlerle çareler sunan ve bu şekilde köşeleri tutmuş olan Hacı Lokman (Kara İbram) ile Iraz arasında geçen çıkar çatışmalarını anlatır. Oyun, eğlenceli bir o kadar da ibret dolu bir köy komedisidir
“Körebe” – İstanbul Çizgi Kukla Tiyatrosu
21 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 11:00-13:30
Yer: DT Cüneyt Gökçer Çayyolu Sahnesi
Yönetmen: Abdullah Gün
Yazar: Burhan Gün
Oyuncu Kadrosu: Burhan Gün Abdullah Gün Hakan Gün Hasan Gündoğdu Sacide Soylu Hüseyin Aytuğ Çelik
Oyunun Konusu:
Oyunumuzda, kocaman bir ormanda okul gezisine çıkan bir grup çiftlik hayvanı (TAVŞANCIK, KUZUCUK, DOMUZCUK) ve DENİZ’in başından geçenler anlatılmaktadır. DENİZ, oldukça şımarık ve bencil olduğu için sadece kendi istediği kararların uygulanmasını ister diğer arkadaşlarının kararlarına saygılı davranmaz. DENİZ, tüm arkadaşlarına zorla “Körebe” oynatmak ister, onlar da reddedince DENİZ yanlarından ayrılır ve koca ormanda kaybolur. Ve bu ormanda Deniz’in başından tehlikeli ve heyecanlı olaylar geçer.
“Günlük Müstehcen Sırlar” – Hayal Kumpanyası
21 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Can Atak – Orhan Soylu
Yazar: Marco Antonio De La Parra
Oyuncu Kadrosu: Can Atak, Orhan Soylu
Oyunun Konusu: Karl Marx ve Sigmund Freud… Bir parkta, aynı bankta, teşhirci kılığında… Marx’ın toplumsal görüşü ile Freud’un bireysel teorileri karşı karşıya… Söz düellosu inanılmaz bir hızla kızışmakta… Felsefeler, teoriler, yengiler, yenilgiler, kabullenmeler, korkular, nevrozlar etrafa saçılmakta… İster bireyselci ister toplumcu olsunlar, ortak bir noktada buluşmak aslında çok yakında… Hem de hiç umulmayan sürpriz bir sonla!” Yüksek temposu, zekice işlenmiş kurgusu ve her sahnesine sinmiş komedisiyle “Günlük Müstehcen Sırlar”, “Hayal Kumpanyası”nın yorumuyla seyirci karşına çıkıyor.
“Oğluma Bi Haller Oldu” – Sadri Alışık Tiyatrosu
21 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Oyuncu Kadrosu: Cem Özer, Paşhan Yılmazel, Lale Başar, Erdem Sakalıbüyük, Sevda Dalgıç, Serhan Atak,
Yönetmen: Kerem Alışık
Yazar: Ron Clark-Sam Bobrick
Oyunun Konusu:
Karısıyla kavga ettikten sonra evini terk edip,oğlunun evine giden bir adamın oğlunun eşcinsel olduğunu öğrenmesi  üzerine gelişen komik olayları izlediğimiz bol kahkahalı bir oyun
“Kebap” – Actors Without Borders
21 KASIM 2011 SALI
Saat:20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Zişan Uğurlu
Yazar: Gianina Carbunariu
Oyuncu Kadrosu: Alican Balakin, Arda Çetinkaya, Burak Akyol, Fuat Mete, Görkem Kasal, Gülce Oral, Kazım Karakadıoğlu, Metehan Kayan, Yasin Doğan
Teknik Ekip: Ezgi Didem Sözgötürmez, Hasan Ünal
Oyunun Konusu:
15 yaşındaki Madalina’nın büyük hayallerini Romanya’daki hayatı karşılayamamaktadır. Romanya’yı terk edip İrlanda’ya zengin olmaya giden Madalina, kendini Dublin’de bir kebapçıda çalışırken bulur. Erkek arkadaşı Voicu’nun ise Madalina için daha büyük hayalleri vardır! İki sevgilinin yolları Görsel Sanatlar Bölümünde Yüksek Lisans yapan Romen öğrenci Bogdan’la kesişince, üç genç kısa yoldan para kazanmak için bir iş anlaşması yaparlar. Ancak herkes kendi çıkarlarını gözetmektedir. Ödüllü yazar ve yönetmen Gianina Carbunariu’nun 2004’te İngiltere Royal Court Tiyatrosu’nda geliştirdiği Mady-baby.edu, “Ne olursa olsun, asla eve dönmek yok!” diyerek, hayatlarını yola sokmaya çalışan göçmen gençlerin nelerden vazgeçtiklerini ya da “daha iyi bir hayat” uğruna neleri göze aldıklarını, “gelişmiş ülke” sanrısını güçlü bir dille anlatıyor. Yönetmen Zişan Uğurlu’nun yorumu erkekler, hayaller ve internet dünyasına ‘ışık hızı’yla yaklaşırken, göç gerçeğini  şiddetin vazgeçilemeyen alımıyla ve müziğiyle sunuyor.
“Kurşun Askerin Utancı” – Yeryüzü Sahnesi
(Müzikli – Danslı Çocuk Oyunu) İlköğretim 1.kademe
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 11:00 – 13:30
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen& Yazar: Haluk Işık
Oyuncu Kadrosu: Onur Bilge, Yasemin Toprak, Tuğba Saçaklı, Yıldız Akbıyık
Oyunun Konusu:
Hitmus Krallığının kraliçesi PİNOKE, büyük başarılar kazanıp, krallığa adını yazmak ve böylece Hitmuspin Krallığı’na çevirmek için büyük bir hırs beslemektedir. Bulduğu tek yöntem ise, savaştır. Ancak elinde asker olarak yalnızca KURŞUN ASKER kalmıştır. Hem yeni askerler, hem de korkunç silahlar peşindedir. Uçurtma ve çemberini yitiren BARIŞ ve SEVGİ, Hitmus Krallığına gelir. Onların gelmesiyle birlikte, gerçek açığa çıkar; KURŞUN ASKER, aslında bir palyaçodur. Kraliçe tarafından kandırılmış ve Kurşun Askere dönüştürülmüştür. Barış ve sevginin gücüyle, gerçeğin farkına varır, utanç duyar. Bu durumdan kurtulmak ve savaşı hiç olmazsa oradan kovmak için, BARIŞ ve SEVGİ ile birlikte, PİNOKE’ye bir oyun hazırlarlar. İzleyici çocukların katkısıyla, bu oyun gerçekleşir. KURŞUN ASKER geçmişe, PALAYAÇO TIKIRMIKIR olduğu günlere dönecektir. PİNOKE ise yeni ülkeler bulmak için kaçar. Ne yazık ki dünyada hala savaşlar vardır ve onu yeni ülkeler, barışı bilmeyen insanlar ve askerler beklemektedir. Ama pek fazla uzaklaşamaz. Her yeni günü muştulayan ve Kraliçeyi deliye çeviren horoz, gitmesine engel olur.
“Kıyıya Oturmanın Böylesi” – Merve Engin
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 20:00
Yer: Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
Yönetmen: Antonio Fava
Yazar: Merve Engin – Antonio Fava
Oyunun Konusu:
“bir sürü karakterli şahane komedi !!! canlandıranlar; merve engin ve… bu kadar… …kalanı trafikte sıkıştı…” Oyuncu Merve Engin Kanava, masklar ve süpervizör Antonio Fava Commedia Dell’arte’nin varyasyonu olan ve 16. yy sonlarında Giovanni Gabriel tarafından icat edilen “Commedia Gabriellina” sitilinde; bir oyuncu oyunu tekbaşına masklar ve aksesuarlar yardımıyla anlatır. Commedia kendine has teknikleri ve yapısıyla, oyuncuya birden fazla karakteri yorumlayabilme olanağı sağlar. Gabriellina stili; aşırı bi sadeliği olan, seyirciyi içine alan, onlardan gelen taleplerin de gözardı edilmediği bir oyundur. KIYIYA OTURMANIN BÖYLESİ oyununda; Lelio ve Flaminia birbirlerine aşıktırlar. Lelio’nun çıkması gereken yolculuğunda gemisi kıyıya oturacak ve orda peri Zampilla ve onun uşağı korkutucu satir Puzzone ile tanışacak. Kendisinden haber alamayan Flaminia ise sevgilisini bulmak için yollara düşecektir.. Merve Engin “Gabrielliana” stilinde anlatacağı KIYIYA OTURMANIN BÖYLESİ’inde diğer Commedia Dell’arte karakterlerini de öyküye dahil ederek sizi keyifli bir yolculuğa çıkarıyor..
“Çarık” – Pir Sultan Mamak Sanat Tiyatrosu
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Sadık Şahin
Yazar: Sadık Şahin
Oyuncu Kadrosu: Deniz Arda Yıldırım, Kibriye Odabaşı, Haney Polat, Alev Yıldırım, Kifayet Atma, Fevzi Sarıçiçek, Sadık Şahin, Aşır Güzel
Oyunun Konusu:
Bir Alevi köyündeki yaşam ve yardımlaşmayı kente göç edincede kente karşılaştığı sorunlar.
“The Way” – Magapar Theatre – Polonya
(Sözsüz-Dans Gösterisi)
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen – Yazar: Barbara Thieme
Oyuncular: Sylwia Krzych, Maria Rudnik, Kinga Kornaga, Piotr Huk, Ireneusz zyla, Tomasz Furgala, Jan Slomiany
Oyunun Konusu:
Yollar, aşkın, nefretin, arkadaşlığın, yalnızlığın, cesaretin, korkunun, hayallerin kesiştiği yerdir. Hergün yeni bir hayata başlarken yeni yollardan geçiyoruz.
Finding different paths in life. Meeting with dreams, hate, freedom, slavery, illusion and truth. Meeting joy and suffer. Victory of love. The MAGAPAR Theatre – Program The Way Director, screenplay, scenographer, choreographer – Barbara Thieme The way finding your way in the world. Roads are many ways of love, hate, friendship, loneliness, courage, fear, dreams and struugle for it.
“Küheylan” – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Yönetmen: Yunus Emre Bozdoğan
Yazar: Peter Shaffer
Oyuncu Kadrosu: Ufuk Aşar, Fatih Sevdi, Zeliha Çetinkaya, İbrahim Şahin, Pınar Ünsal, Emel Pala, Onursal Yıldırım, Koray Onur, Seda Güven Şahin, Ferdi Yıldız, Ahsen Gül Ever, Destan Batmaz, Bülent Baytar, Aytek Mete Elgün
Teknik: Serkan Aktü, Cafer Yiğiter, İlker Sevüker, Bülent Balcı, Yüksel Kızılcık, Hakan Altun, Erkan Kemal Bayraktar, Asım Kasap, Feridun Ülgen, Sezai Çokmar, Ebru Deniz, Hatice Kılıç, İlkay Emek
Oyunun Konusu:
Karakterinin oturmaya başladığı, çok erken ve hassas bir dönemde, farklı toplumsal görüşlere sahip anne ve babasının arasında kalan ve 17 yaşına geldiğinde tutkularının esiri olması sebebiyle, 6 atın gözünü kör eden İngiliz genci Alan Strang’in ve onu kurtarmaya çalışan doktoru Martin Dysart’ın Hikayesi.
“Kayo Mixenet” – Seyr-i Mesel Tiyatro Atölyesi
(Kürtçe)
22 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Sibel İnce
Yazar: Alişan Önlü
Oyuncu Kadrosu: Sibel İnce, Alişan Önlü, İbrahim Turgay, Güler İnce
Oyunun Konusu:
Oyun yarı kurmaca, yarı belgesel bir oyundur. Osmanlı’nın son yıllarında ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında geçer. Osmanlı ordusunda binbaşı olarak görev yapan Hasan Hayri Kangozade’nin Cumhuriyetin kurucu meclisinde mebus olarak görev aldığı dönemden başlar. Meclise gelen Lozan heyetine yaptığı Kürtçe konuşmasında Hasan Hayri Kangozade Kürtlerin azınlık olmadıkları, cumhuriyetin asli kurucuları olduklarını yani Kürtlerin bu Cumhuriyetin ortakları ve sahibi olduklarından bahseder. Sonrasında 1924 yılında Elazığ’da Şeyh Sait isyanına katıldığı gerekçesi ile idam edilir. Oyun Meclisin ilk döneminde Dersim mebusu olarak görev yapan Hasan Hayri Kangozade’nin gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak dönemim meclis tutanaklarına dayanarak hazırlanmış. Oyunda anlatılmak istenen cumhuriyetin kuruluşunda Kürtlere verilen sözler ve ardından Lozan Konferansı’ndan sonra o çoğulcu cumhuriyetin nasıl tek millet, tek dil anlayışı ile inkarcı bir sisteme dönüştüğünü sergilemektedir.
“Ay Işığında Şamata” – Sabancı Üniversitesi Çalışanları Tiyatro Topluluğu Çalışan Tiyatro
22 KASIM 2011 SALI
Saat: 20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen: Ferdi Ayaz
Yazar: Haldun Taner
Oyuncu Kadrosu: Seren Naz Gündoğdu, Sanem Genç, Esra Baştuğ, Şeyda Harmancıoğlu, Çiyse Öztan, Serkan Özel, Göktuğ Günal, İpek İzet, Alper Serdaroğlu, Mehmet Deveci, Arzu Kıran, Pınar Eryazan Kalaycı, Ferdi Ayaz, Mert Dümer, Cem Erdem, Selim Deveci, Nesrin Balkan, Tarkan Kutlu
Oyunun Konusu:
İstanbul’un kaymak muhitindeki Çalışkur Apartmanı sakinlerinin buluştuğu bir doğum günü partisi. Aynı muhitte dolaşmaya çıkan iki sevgili. ‘Gerçek kimlik’lerin ve ‘sahte kimlik’lerin bu buluşmasından kim galip çıkacak; rüşvetçiler mi? dürüstler mi? amerikancılar mı? Memleket sevdalıları mı? Tembeller mi? vazifeşinaslar mı? Bağnazlar mı? Özgürlükçüler mi?
“Annem Yokken Çok Güleriz” Tiyatro Gerçek
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
Saat: 20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yazan : Enda Walsh
Çeviren : Mehmet Ergen
Yöneten : Mehmet Birkiye
Oyuncu Kadrosu: Hakan Gerçek,  Bülent Şakrak,  İlker Ayrık (konuk oyuncu),  Makbule Akbaş
Oyunun Konusu:
Anlatı olmasa biz nasıl var oluruz?
Bir hikâyemiz olmadan ne yaparız? Her birey bir hikâyenin parçasıdır. Üstelik onu tek, ilginç, “biricik” yapan hikâyesidir. Ya hikâyemiz yoksa ya da hikâyemizi söylemeye cesaretimiz yoksa daha kötüsü hikâyemiz diğer bireylerinki ile aynı ise, o zaman ne olur? İşte o zaman uydururuz. Kendimize, kendimiz için, kendimizi ve de herkesin bizi seveceği ve tabi ki;  üstün, dürüst,  tek kahramanın kendimiz olduğu, ilginç, özgün bir hikâye uydururuz.
Kendime, kendim için, kendimden bir hikâye yaptım. İzleyin, dinleyin bana bayılacaksınız.
Edinburgh Fringe Festivali ‘nde ödül alan, dünyanın birçok yerinde sahnelenen Annem Yokken Çok Güleriz; yaşamın köşeye sıkıştırdığı, hikâyesini yitiren, dar gelirli bireylerin aile, baba-oğul ilişkileri ekseninde yeniden kendi hikâyelerini kurmaya çabalamalarının, ilginç bir anlatısı.
“Küçük Kız ve Yıldızlar” – Uygur Çocuk Tiyatrosu
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
Saat:11:00-13:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Yönetmen&Yazar: Yıldırım Bayazıt
Oyuncu Kadrosu: Güz Çavuşoğlu, Armağan Kıltaç, Fırat Sobutay, Bülent Yaşık, Önder Yalçın, Sezgi Kızılöz, Seda Topaç, Tuncay Vicnelioğlu
Oyunun Konusu:
Papatya 6 yaşında bir kız çocuğudur. Bir gece rüyasında Kaf dağının tepesindedir. Elini gökyüzüne uzatır ve bir yıldıza ulaşır. Tam bu esnada uyanır. Papatya annesine yıldızları sorar yıldızlar gerçekten bu kadar yakın mıdır? Bu soru Hayal dünyasının fantastik işçileri olan Pisi, Mini ve Mami için görev demektir. Papatya hayal kurmayı öğrenmelidir. Hayal İşçileri, Papatya’nın rüyasını düzenlerler. Papatya rüyasında bir yolculuğa çıkar. Yıldızlara ulaşmak için Kaf dağının en tepesine gidecektir. Bu yolculukta birbirinden renkli ve ilginç karakterler Papatya’nın karşına çıkacaklardır. Aslında bu karakterlerin hepsi Hayal İşçileri’dir. Zaman zaman kötü, kimi zaman da iyi karakterler olarak Papatya’ya bu yolculuğunda eşlik ederler. Bu rüya içerinde bir yandan da annesi onu takip etmektedir. Kızının başına kötü bir şey gelmesinden korkmaktadır. Hayal işçileri anne Gülenay’ın kızının rüyasında ki müdahalesine karşı çıkarlar. Bunun bir sebebi vardır: Papatya büyümektedir, kendi ayakları üzerinde durabilmeyi öğrenmelidir. Rüyada başarılı ya da başarısız olabilir. Ne olursa olsun nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bu Papatya’nın tercihi olacaktır. Papatya’nın özgüvenini geliştirebilmek için böyle bir yolculuk çok uygundur. Önemli olan sonuç değil yolculuğa çıkabilme cesaretini kendinde bulmasıdır. Birçok zorluktan sonra Papatya amacına ulaşır. Artık yıldızlara kavuşur. Rüya sonlanır. Papatya hayal kurabilmektedir. Aynı anda annesini ne kadar özlediğini de fark etmiştir. Papatya hayallerini ve annesini hiç bırakmayacaktır.
“Islak Ekmek” – Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosu
+15 YAŞ
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Tayfun Şengöz
Yazar: Samim Kocagöz
Oyuncu Kadrosu: Tayfun Şengöz, Cemil Şen, B.Kaan Şensoy, Servet Şencel, Furkan Göral, Ahmet Uğur Say, Derya Bozdoğan, Kardelen Börekçi, Harun Ovagülü, Mehmet Taşar, İzzet Mürsel Bucak, Nazlı Genişol, Buse Avcı
Oyunun Konusu:
Topal Ali, Melek, Bacaksız Kadri ve Pehlivan Mehmet, çöplükte yaşama savaşı veren ve kimsesizliğe mahkum olmuş bir avuç insan. Açlığın ve çaresizliğin içinde hayatta kalmaya çalışan bu insanların gayeleri; günü kurtarmak ve bir geceyi daha tok karınla geçirmektir. Topal Ali, eski bir hırsızdır. Oldukça ünlü olan bu hırsız aslında yufka yüreklidir. Hırsızdır ancak namussuz değildir. Bunu, her defasında da dile getirir. Ancak Melek onun bu sözlerine katıla katıla gülecek kadar bu acınası durumun farkındadır. Ali’ye göre buradan kurtuluşun tek yolu Azrail’in randevusudur… Melek, Topal’ın karısıdır. Yıllardır süregelen çocuk hasreti ile yanıp tutuşmaktadır. Önceleri Ali’yi suçlayan Melek, sorunun kendisinde olduğunu anlayınca, acıları bir kat daha artar. Karnını doyurabilmek bir tutam ekmek için vücudunu satmayı bile göze alan Melek, sürekli kurtuluş planları yapmakta ve ümidini hiç kaybetmemektedir. Pehlivan Mehmet, iş umudu ile köyünden çıkıp buralara kadar savrulmuş eski bir güreşçidir. Ancak hayat onu bu çöplüğe kadar itmiş, birde yetmezmiş gibi, madde bağımlılığına alıştırmıştır. Bacaksız Kadri, yetimhanelerde büyümüş bir mazlumdur. Genç yaşında bu acı rüzgarına kapılıp kendini çöplükteki barakalarda bulmuştur. İçinde yeşerttiği kurtuluş umutlarını Melek her zaman sulamış, telkinleri ile onu ayakta tutmuştur… Pehlivan Mehmet’i ve daha bir çok genci bu bataklığa sürükleyen Torbacı Recep ise yine boş durmamakta cebine koyacağı üç beş kuruş için ocaklar söndürmektedir… Oyunun sonlarına doğru, Pehlivan Mehmet’in vefakar anası, köyünden çıkıp Pehlivanın izini bulunca, işler bir anda karışır. Çünkü, ne anasının onu bu halde görecek kadar takati, ne de Pehlivanın anasının yüzüne bakacak kadar onuru kalmıştır.,, Çöplükte yaşayan bir avuç insanın dramını konu alan bu oyun, ümit ile ümitsizliği, çare ile çaresizliği, açlık ile tokluğu, kader ile kadersizliği, ölüm ile yaşamı, en ince ayrıntıları ile incelemektedir. Kapana kısılmışlığın yanı sıra, insanların duyarsızlıklarına rağmen, gülmeyi dahi unutmayan bu insanların, çevremize baktığımızda pek de küçümsenecek kadar az olmadıklarını görürüz. Şimdi, koltuklarımızda otururken biraz rahatsız olalım ve onları çöp konteynırlarını eşelerken gördüğümüzde, hiç olmazsa küçük bir tebessümü eksik etmeyelim. Çöplüğün en kuytusunda, sırat köprüsünün tam üstünde yaşanan bu insanlık dramı, ekmeğini çöplükten çıkaran insanlarımıza ithaf edilmiştir.
“Matruşka” – Tiyatro Kafe
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
Saat: 20:00
Yer: Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
Yönetmen: Cantuğ Turay
Yazar: Tuncer Cücenoğlu
Oyuncu Kadrosu: Begüm Topçu – Cantuğ Turay
Teknik Kadro : Emrah Çakıl – Engin Bostancı
Asistan : Cansu Pekşen
Oyunun Konusu:
Günümüz kadın erkek ilişkilerini espirili bir dille seyirciye aktaran oyun, aşkın her koşulda güzel olduğunu konu almaktadır.
“Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi…” – Talimhane Tiyatrosu
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
SaaT: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Mehmet Ergen
Yazar: Lucy Kırkwood
Oyuncu Kadrosu: Esra Bezen Bilgin, Güliz Gençoğlu
Oyunun Konusu:
İnsan Tacirlerinin Eline Düşüp Pasaportları Ellerinden Alınıp, Evlerde Kilitli Tutularak Fuhuşa Zorlanan Yuzlerce Kadından Yalnızca Biri Dıjına. Bize Kendini Zaman Zaman Dayanılması Güç Bir Gerçeklik Ve İroni İle Anlatıyor. Talimhane Tiyatrosu, Oyunu İnsan Kaçakçılığında Ne Yazık Ki Önemli Bir Merkez Olan Ülkemize Uyarlıyor.
“Aşk Yalanları Sever” – Kumbara Görsel Sanatlar
(Müzikal Kabare)
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
SAAT:20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Oyuncu Kadrosu: Ufuk Yıldırım (Steven McCartney), Buket Dereoğlu, Sinem Soner, Vural Bingöl, Hande Alpaslan, Fatih Kurt, Seda Oğuz, Murat Erinç
Yönetmen: Sinem Soner
Yazar: Murat Erinç
Oyunun Konusu:
Geçmişten günümüze kadar olan muhteşem aşkların nasıl pembe yalanlar üzerine kurulu olduğunu komedi dille anlatan müzikal kabare
“Resmi Geçit” – Semaver Kumpanya
(Dram)
23 KASIM 2011 ÇARŞAMBA
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Serkan Keskin
Yazar: Loula Anagnostaki
Oyuncu Kadrosu: Zeki İlyas Kızılışık, Utku İnan, Serkan Keskin, Uğur Senkeri
Oyunun Konusu:
Resmî Geçit; dört duvar arasında sıkışıp kalmış iki kardeşin dışarıdaki yaşamın gerçekliğinden uzakta sürdürdükleri hayatlarının birdenbire nasıl değiştiğini çarpıcı bir dille anlatıyor. Hayat onlar için bir oda, bir pencere ve pencereden gördükleri meydandan ibarettir. Aris kağıttan gemilerle savaşçılık oynarken, ablası Zoi tüm dikkatini örgüsüne vermektedir. Söylemekten bile çekindikleri hayalleriyle yaşarlar. Ancak bir odanın içinde kilitli kalmak onları bu dış yaşamdan uzak tutamayacak, masumların tarafında olmak bir bedel ödememelerini engelleyemeyecektir! Bir resmi geçit duyumuyla heyecanlanan Aris ve Zoi uzun zamandır yapmadıkları bir şeyi yaparlar; birbirlerine içlerini, hayallerini açarlar… Ülkede hüküm süren baskı rejimi, hiçbir şeyden haberdar olmayan iki kardeşi, küçücük bir pencereden, gözlerinden yakalar. Yaşam normal bir şekilde devam ediyormuş gibi görünürken, insanlar insanları öldürür ve önü alınamayan şiddet büyür büyür büyür…
“Kısa Pantomim Oyunları” – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Pantomim Kulübü
24 KASIM 2011 PERŞEMBE
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Abdurrahman Albayrak
Yazar: Ergin Kolbek, Oktay Anılanmert, Caner Karavit, Marcel Marceau, Oğuz Aral, Ömer Kaçar
Oyuncu Kadrosu: Ayla Yıldırım, Burcu Diri, Burcu Erdem, Canset Er, Melike Kaymaz, Oğuzhan Koç, Ömer Kaçar, Yağmur Uğurel, Okan Anıl Bulba
Oyunun Konusu:
1. Doğumdan Ölüme: Bir insanın doğumundan itibaren yaşadığı sevinç ve hüzün dolu anlar, ölümle sonuçlandığında…
2. Kardanadam: Soğuk kış aylarında çocukken yaptığımız kardanadamlar can bulur ve bu kardanadamlar belli karakterlere bürünüp karşılıklı aşka kapılır… Tabii sonları, güneşin doğuşuyla eriyip tükenmek olacaktır.
3. Belediye Çukuru: Devlet kuruluşlarında verilen hizmetlerinin aksaklıklar, bu bağlamda vatandaşlara yönelik hayatsal kazalar ve hataların trajikomedisi…
4. Ameliyathane: Ameliyathanede geçen zorlu anların sonucunda ufacık bir “kıymık” yüzünden şikayetçi olan kişinin kalbinin ameliyathanede unutulması…
5. Tohum: Ekilen tohumların toprakta yeşerip uzunca bir ağaç oluşuyla, intihar girişiminde bulunan birinin ağaçtaki meyveyi yemesinin ardından hayata devam edişi…
6. Tango: Sokakta bulduğunuz bir cüzdanı dahi dans ederken bir kıza kaptırmamanız önemle rica olunur.
7. Mühür: Monotonlaşan yaşamından feragat eden bir postane memurunun çözümü intihar sanıp diğer dünyada olup bitenlerle karşılaştığında beklediğini bulamayışı…
8. Randevu: Tıraş olunur, sofra hazırlanır, gramafona plak koyulur ve şarap açılır. Bir sevgili beklenmektedir. Sevgili geldiğinde kapı açılır açılmaz hoş bir karşılama söz konusudur.
9. Ressam: Beş parasız bir ressamın aşık olduğu bir kadının portresini çizmesiyle zengin oluşu ve buna rağmen kadının yanında olmayışından duyduğu mutsuzluk…
“Büyük İkramiye” – Kare Tiyatro
24 KASIM 2011 PERŞEMBE
Saat: 20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Oyuncu Kadrosu: Celal Kadri Kınoğlu, Armağan Çağlayan, Suzan Aksoy, Pelin Ermiş, Yılmaz Sütçü Erdal Deyerli, Hasan Hüseyin Yörük, Tuğçe Çaldıran, Feyza Demirdaş, Nil Kurtoğlu, Ahmet Akgül, Halil Berberoğlu
Yönetmen: Nedim Saban
Yazar: Jean Marie Chevret
Oyunun Konusu:
Celal Kadri Kınoğlu, Armağan Çağlayan, Suzan Aksoy, Pelin Ermiş ve Yılmaz Sütçü sahnedeJean Marie Chevret tarafından yazılan, Nedim Saban tarafındanTürkçe’ye çevrilen ve uyarlanan oyun, sıcak aile ilişkileri ortamında ‘şans ve umut’ olgularıyla değişen yaşamları mizahi bir dille sergiliyor. Son yılların en büyük rüyasının gerçekleşirken beraberinde getirdiği hırslar ve gülünç olaylar dizisini anlatan oyun, kadrosuyla da dikkat çekiyor. Büyük İkramiye’de rolleri, usta tiyatro sanatçısı Celal Kadri Kınoğlu, TV Starı ve başarılı TV programcısı Armağan Çağlayan, tiyatro ve televizyon dünyasının önemli kadın yüzü Suzan Aksoy, genç tiyatro ve dizi oyuncusu Pelin Ermiş ve genç oyuncu Yılmaz Sütçü paylaşıyor. Oyunda, Fındıkzade’de oturan mazbut bir Türk ailesinin rüyasının gerçekleşmesi üzerine yaşanan olaylar anlatılıyor. Ateş Ailesi, yıllardır umut yitirmeden oynadıkları şans oyunuyla 25 milyon TL’lik büyük ikramiyeyi kazanır. O güne dek özendikleri lüks hayata paranın gücüyle sahip olmaya çalışırlar. Değişen yaşamları izleyiciyi sahneye kilitler. Gülünç olansa henüz evlenememiş kızlarını, cemiyet hayatının asil ruhuna parayla büründüreceklerine inanmalarıdır. Oyunun en büyük sürprizlerinden biri de tam bu noktada ortaya çıkar. Kızlarına cemiyet hayatının inceliklerini öğretmesi için gözlerine kestirdikleri isim ünlü televizyoncu Armağan Çağlayan’dan başkası değildir. Güzellikle değilse de zorla… Çağlayan, magazin hayatının acımasız gerçeklerini ve cemiyet hayatının yönlerini genç kıza öğrettiği rolüyle, tıpkı Fransa’daki orijinal versiyonda olduğu gibi kendisini oynar.
“Şahane Züğürtler” – Atölye Tiyatrosu
24 KASIM 2011 PERŞEMBE
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Dr.Savaş Mutlu
Yazar: Jacques Deval
Oyuncu Kadrosu: Nursel Ergin Tuncay, Tarhan Eraslan Sağlam, Yelda Serbes, Erdem Topuz,  Adilcan Demirel, İbrahim Tül, Aynur Tokluoğl Tuğba Sağlam – Simge Altay
Oyunun Konusu:
Komedi oyunları içinde bir meselesi olan oyunu seyreden insanların aklında özel bir yer etmiş olan muhteşem bir komedi. Jacques Deval’ın oyunu ‘‘Şahane Züğürtler’’, Bolşevik Devrimi’nden sonra Finlandiya’ya oradan da Paris’e kaçan Düşes Titiana Petrovna ve Prens Kuratief’in komik maceralarını anlatıyor. Düşes ve eşi olan prens Paris de parasız bir şekilde bir pansyon odasında yaşamaktadırlar. Fakat devrim sırasında Çarın emanet ettiği 4 milyar değerinde altın hakkında da tasarufa yetkilidir. Buna rağmen maddi zorluk çekerlerken ellerinden çarın emanet etmiş olduğu paranın peşinde olan dalkavuklarla, simsarlarla ve bankacıların baskılarıyla uğraşmaktadırlar. Kalmış oldukları pansyonun bakıcısındam zengin bir evde hizmetçilik ve uşaklık yapmak için bir adres alırlar. Bu adresde ise sonradan görme zenginler oturmaktadır. Evde işe başladıktan sonra oluşan komikler sinsilesiyle dolu seyredilmesi gereken muhteşem bir oyun.
1.Perde: “Nourooz-Saray” – Fly Hashtadodo-İRAN-
2.Perde: “4kapı 40makam” – Mezopotamya Dans
24 KASIM 2011 PERŞEMBE
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Saat:20:00
1.Perde:
Oyuncu Kadrosu: Zhila Areshad, Mohamad Tagi, Espotinsaiide Hamedfateme, Mohammadiziba Faraj Ollahi
Yönetmen: farzin reihani, yagob sadighjamali
Oyunun Konusu: Müzikli Dans Tiyatrosu
2.Perde:
Oyuncu Kadrosu: Yeşim coşkun (Dansçı)
Teknik-Işık: Serhat Kural
Teknik- müzik: Serhat Ertuna
Koreograf: yeşim Coşkun
Sanat yönetmeni: Serhat Kural
Oyunun Konusu: 4kapı 40makam dans gösterisi 4kapı 40 makam projesinin ilk çıkış araştırmasını Alevilik üzerinden başlatsak da 4kapının şeriat, tarikat, marifet ve hakikatin ulaştığı felsefi ve tasavvufun genişliği karşısında konuyu daha evrensel bir noktaya taşımaya ve hakikat kuramında yoğunlaşmaya karar verdik. Bu noktada Alevilik ile beraber, hakikate giden yol’u derinlemesine incelemek ve projenin yönünü tüm batîni inançları da içine alarak ilerlemek seçimimiz oldu diyebiliriz. Aleviliğin bu proje içerisinde bizi ortaklaştıran inancının yanı sıra, evrensel dilin özünden faydalandık. Tek bir bölgeye ya da tek bir kitleye seslenmektense, birçok dili, birçok kültürü içine alarak, hakikate ulaşmaya çalışan tüm anlayışlara ulaşmayı esas aldık.
Disko -5 No’lu – DestAR Theatre
(Kürtçe) (Türkçe üst yazı kullanılmaktadır.)
24 KASIM 2011 PERŞEMBE
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Nivîskar/Yazan: Mîrza Metîn
Derhêner/Yöneten: Berfîn Zenderlioğlu
Lîstikvan/Oynayan: Mîrza Metîn
Sêwirînerê Dikê/Sahne Tasarım: Metîn Çelîk
Sêwirînerê Ronahiyê/Işık Tasarım: Alev Topal
Oyuncu Kadrosu: Mîrza Metîn, Berfin Zenderlioğlu, Alan Ciwan, Sevgi Turan
Oyunun Konusu:
Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi vahşeti üzerine bir deneme…
Bir örümcek, bir sinek, bir fare, bir köpek, bir gardiyan ve bir mahkum tek vücutta, tek oyuncuda dile geliyorlar.
Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan insanlık dışı bir vahşeti anlatıyorlar; Diyarbakır 5
“Mutluluğun Peşinde” – Derme Tiyatro
(İlköğretim 1 kademe)
25 KASIM 2011 CUMA
Saat: 11 :00 – 13:30
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen & Yazar: Derya Sağlam
Oyuncu Kadrosu: Derya Sağlam , Mehmet Selin Sağdıç , Engin Bilgiç, Ebru Sargın Tekniker: Ergün Yavuz
Oyunun Konusu:
“Benim tek dostum var o da Pırtlak, beni tek seven ve anlayan o.” İşte böyle düşünüyordu henüz yaşamın başında olan karakterimiz Ege. Neydi onu bu kadar yalnızlığa iten? Kimimizin;”kuşak farkı”, kimimizin;”ebeveynler gereğinden fazla koruyucu” dediği sebeplerdi, onu bu yalnızlığa sürükleyen. Bir yanda da Ege’nin çocukça inadı boy gösteriyordu. Ailesi olayı çözümlemek için bir başka yanlış olan cezalandırma, ilgisiz bırakma yoluna başvurunca, Ege bu durumu ailesiyle birlikte düzeltmek yerine evden kaçmayı tercih etmişti. Yani her yanlış yeni bir yanlışı kaçınılmaz kılmıştı. Kaçıp gittiği yerde oyunbaz iki çocukla “İrem ve Ilgın- tanıştı. Laf lafı açtı ve durumu öğrenen çocuklar olayı çözemeyeceklerini anlayınca, mahallelerinde yaşayan bilgin insan, Âlim Amca’dan yardım istediler. Bunun üzerine Âlim Amca çocukların desteğini de alarak Ege’nin olayı çözümlemesini, hatayı sadece karşıda değil kendisinde de araması gerektiğini algılamasını sağladı. Bu arada Ege’nin gittiğini anlayan ailesi de telaşlı ve üzgün onu aramaya koyuldu. Birbirlerine kavuştuklarında o büyük sevginin nasıl da değerli olduğunu bir kez daha fark ettiler, sıkıca sarıldılar sevgilerine “birbirlerine- sonuçta herkes mutluluğa kavuştu. Oyun içinde oyun tekniğinden yararlanarak gerçekleşen oyunumuzda, Ege’nin yaşadıklarının gözden geçirildiği sahneler psikodrama yönteminden faydalanılarak sahneye taşınmıştır.
“İki Öküz Parası” – Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu
25 KASIM 2011 CUMA
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Bld.Batıkent Atlantis Karşısı Bld.İş.Mrkz.
Yönetmen: Ümmiye Koçak
Yazar: Ümmiye Koçak
Oyuncu Kadrosu: Ümmiye Koçak, Seher Dağdur, Ayfer Şen, Seher Çuhadar, Hatice Dağdur, Hülya Dağdur, Emine Gürlek, Duygu Koçak, Mehmet Koçak
Oyunun Konusu:
Küçük yaşta okuldan alınıp, evlendirilmeye çalışan, küçük bir kız çocuğunun İki Öküz Parasına satılmasını anlatıyor.
“Aşk Olsun” Nazım Oyuncuları
25 KASIM 2011 CUMA
Saat: 20:00
Yer: DT Şİnasi Sahnesi
Yönetmen: Orhan Aydın
Oyuncu Kadrosu: Gülsen Tuncer, Metin Coşkun, Levent Ülgen, Mert Fırat, Orhan Aydın, Ayşegül Alpak
Müzisyenler:Saz/ Emin İGÜS, Keman/ Mutlu Ödemiş, Gitar /Hakan Oral
Düzenleme: Metin Coşkun
Araştırma: Cansu Fırıncı
Müzik yönetmeni: Emin İgüs
Işık tasarımı: Yüksel Aymaz
Film tasarımı: Tufan Bora
Oyunun Konusu:
“Can Yücel kökleriyle bu toprağa, insanlığın dününe yarınlarına tutunan bir bilge ozandı.
Şiirleriyle; kendiyle kavga eder gibi döğüşen kaç kelime işçisi tanıyoruz?
AŞK OLSUN yaşadıklarıyla, edindiklerini biriktiren bir insanoğlunun hem gülünç, hem hüzünlü hem kavgalı, hem aşk dolu  hikayesidir…
Ustanın şiirlerden yapılmış şarkılarla da bezeli bu gösteri, ölümünün 12. yılında sahnelerimizden bir saygı duruşunun ifadesidir.
“Savaş ve Kadın” – Trabzon Şehir Tiyatrosu
25 KASIM 2011 CUMA
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Dilek Güven
Yazar: Matei Visniec
Oyuncu Kadrosu: Nuray Yeşilaraz, Serap Berber, Adnan Akyüz, Emir Yalazan, Mahmut Mutaf, Dilek Güven
Oyunun Konusu:
DRAM.. 1991-1995 Yugoslavya iç savaşına gidiyor ve iki kadının öyküsüne tanıklık ediyoruz.90 lı yıllarda Avrupa’nın tam ortasında dünyanın gözleri önünde yaşanan vahşeti hafızalarımızda yeniden tazeliyoruz.45 yıldan fazla bir çok dilin, inancın, farklı etnik grupların bir arada uyumlu şekilde yaşamaları nasıl oluyor da birdenbire bir kin kültürüne, vahşi bir kabile kültürüne dönüşebiliyor. Katı milliyetçiliği, ayrımcı bakışı eleştirirken, halkların barış halinde bir arada yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. İnancı, dili, rengi, uyruğu, düşüncesi ne olursa olsun, insani yaklaşımlardan uzaklaşılmamasını öğütlüyor. Oyun bu insanlık dramında savaş alanı haline gelmiş, karşı etnik grubun askerleri tarafından tecavüze uğramış ve bir rehabilitasyon merkezinde tedavi gören bir Boşnak kadınla, Bosna’ya toplu mezar kazmak için gelmiş Amerikalı psikolog bir kadının hikayesi. Oyunun başındaki iletişimsizlikleri oyun süresince birbirlerinin travmalarını anlamaya,birbirleriyle yüzleşmeye,dostluğa ve umuda dönüşür. ’’Geçmişi değiştiremeyiz ama geleceği iyileştirebiliriz’’
“Üsküdarda Yanlışlıklar Komedisi” – Giresun Belediye Şehir Tiyatrosu
25 KASIM 2011 CUMA
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Murat Aydın
Yazar: William Shakespeare
Oyuncu Kadrosu: Nuray Yeşilaraz, Serap Berber
Işık: Özkan Yıldırım
Efekt: Enes Dereli
Dekor : Mahmut Mutaf
Oyunun Konusu:
Oyunda, Keramettin, çok önce geldikleri Karadeniz’de, karısı Emine ikiz oğlan doğurmuştur. O sırada Keramettin ve ailesinin kaldığı yerde, aynı saatte bir köylü kadınında ikiz oğulları olmuştur. Keramettin bunu görünce büyüdüklerinde oğullarına hizmet etmeleri için köylü kadından bu çocukları satın almıştır. Ancak oradan dönerken bindikleri gemi kaza yapar ve kazadan sonra Keramettin’in karısı, oğlu ve köle çocuklardan biri kaybolur ve bir daha haber alınamaz. Kazadan kurtulan ikizler büyüdükten sonra kardeşlerini aramak için Üsküdar’a giderler. Bunun üzerine aynı yerde bulunan ve birbirlerinden haberleri olmayan ikizleri kendileri dahil olmak üzere herkes karıştırmaya başlar. Ve bu olaylar büyük bir yanlışlık ve kargaşaya yol açar.
Oyunumuz X.Direklerarası Seyircileri Tiyatro Ödülleri (LİONS) Nuray YEŞİLARAZ ” En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü almıştır.
“Don Kişot” – Tiyatro Kedi
25 KASIM 2011 CUMA – Saat: 20:00
26KASIM 2011 CUMARTESİ – Saat: 20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Yönetmen: Hakan Altıner
Oyuncu Kadrosu: Haldun Dormen, Sibel Tüzün, Abdül Süsler, Cenk Tunalı, Onur Atilla, Sertaç Ekici, Zeynep Papuççuoğlu, Eda Gülten, Sertan Erkaçan, Hüseyin Gülhuy, Hakan Altıner, İpek Kadılar Altıner, Selim Erdoğan, Atilla Uğumlu, Emir Tatlı, Nilgün Terzioğlu
Oyunun Konusu:
.. Sevgili seyirci, sen Don Kişot’un ne akrabasısın ne de dostu. Düşüncelerinde özgürsün ve en yüksek mevki sahibi biri kadar yetkilisin; efendisi ve sahibi olduğunu kendi evindesin. Tıpkı kendi parasıyla yaşayan bir kral gibisin. Diyeceğim, bu hikayeyle ilgili olarak istediğin her şeyi söyleyebilirsin..
Miguel de CERVANTES
“Bir Fikr-i Firar Meseli: Macbeth” – Yeraltı
25 KASIM CUMA
Saat: 20:00
Yer: Tiyatro Tempo
Oyuncu Kadrosu: Anıl Seren, Doğan Aktaş, Zeynep Başaran, Ali Değirmenci,Attila Aytekin, Aylin Topal,Fulya Paksoy, Hüseyin Martlı, Sedat Susuzer, Yağmur Yalçın, İrem Özatay ,Hakan Altun, Teknik Ekip İnan Gündoğdu, Yılmaz Angay
Yönetmen: Yılmaz Angay
Yazar: Yılmaz Angay
Oyunun Konusu: Karakterlerinin alınyazısını çizen tanrı yazar olarak Shakespeare’e başkaldırıp kaçan cadılar (Kate, Tomaro ve Ophelia) Shakespeare’in saldırgan evreninin bir parçası olan savaş, tecavüz vb ortadan kaldırmak için bir direniş örgütleyerek Shakespeare’in kahramanlarının birer birer karnavalın direnişçi evrenine geçmeleri için çaba harcarlar. Kendilerine tanrıları tarafından çizileni oynamak zorunda olmadıkların fark eden oyun kişileri alternatif bir gelecek için Shakespeare’den ve onun kendilerine belirledikleri kaderden firar ederek karnavalın eşitlikçi alanında yerlerini alırlar. Bu eylemleriyle de Shakespeare’in oyunlarının sürmesine engel olurlar. Cadıların ilk hedefi Macbeth’dir. Tanrı/Yazar’ın kendisi için yazdığı kaderi oynamayı sürdürürse başına gelecekleri ona göstererek, kendi öyküleri eşliğinde alternatif bir yaşamın olanaklılığını anlatırlar. OYUNA YAKLAŞIM: Oyun öncelikli olarak karnaval evrenini irdeleyen kavramsal ve bugünün cadıları bağlamında toplumsal arka plan çalışması ile başlayıp dramaturgi çalışmasının ardından metin yazımıyla (ve de bu metnin dramaturgisiyle) devam etti. Yeraltı dramaturgisi ve sahneleme yaklaşımında araştırma nesnesi olarak başat konumda olan geleneksel tiyatro estetiği bağlamında ağıt ve karnaval üzerinden sahneleme çalışmalarına geçildi. Projenin başından itibaren odakta olan kukla kullanımı ve oyuncu-kukla ilişkisi bağlamında oyun biçimlendirilmeye çalışıldı.
“Kayıp Eşya Bürosu” – Tiyatro Bereze
(3-7 Yaş)
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 11:00-13:00
Yer: Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
Yönetmen: Kollektif
Yazar: Sevim Ak
Oyuncu Kadrosu: Firuze Engin, Güray Dinçol, Bilge Gültürk, Elif Temuçin, Hilal Polat, Erkan Uyanıksoy
Oyunun Konusu:
Oyun, sahibi tarafından takside unutulan sardunya çiçeğinin kayıp eşya bürosuna getirilmesiyle başlar. Sardunya kayıp eşya bürosunda olmaktan hoşnut değildir ve evine geri dönmek istemektedir. İhtişamlı günlerini özleyen bir tiyatro kostümü, bulunduğu evin acı tatlı tüm anılarına ortak olmuş telefon, hayatı yollarda geçmiş eski bir valiz, dans pistlerine ait şık bir kadın ayakkabısı, üzerine yazı yazılmasını istemeyen kağıt, ıslanmaktan nezle olmuş bir şemsiye gibi sayısız obje, hikayeleriyle sardunyayı yabancı olduğu bu kayıp eşya dünyasına alıştırmaya çalışırlar. Sardunya içinse bu alışma süreci hiç kolay değildir. Unutulmuş olmanın acısına, ihtiyacı olan ışıktan yoksun karanlık büronun ortamı da eklenince sardunyayı bir umutsuzluk sarar. Sardunya hiç tanımadığı bu yerde, yeni arkadaşlarının arasında mutlu olabilecek midir? Gece olup herkes uykuya daldığında sardunya yalnız başına kalır ve ağlamaya başlar. Sabah olup güneş doğduğunda kayıp eşya bürosunun sakinlerini bir sürpriz beklemektedir. Sardunya gözyaşlarıyla kendini sulamış, boyu, ihtiyaç duyduğu güneşin sızdığı pencereye kadar uzamıştır. Sardunya, başta sıkıntı çektiği bu dünyada kendi başına var olmayı becermiştir. Onun için yepyeni bir hayat başlamıştır artık.
“Tutsak Kentin Öyküleri” – Önder Babat Politik Tiyatro Topluluğu
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yönetmen: Bilge Can Göker
Yazar: Muzaffer İzgü & Zeki Göker
Oyuncu Kadrosu: Eray Sargın, Ayhan Kanal, Evrim Akkılıç, Kudret Öz, Hasan Dağ, Hakkı Şahin,  Sinan Yeşil, Volkan Yalçın, Burak Yücel, Mehmet Avcu, Sibel Yıldız,Bilge Can Göker, Melike Özden, Derya Eroğlu, Gözde Çataltepe, Büşra Koldaş, Semra Aslan, Nisan Gül Göker, Seçil Er,
Oyunun Konusu:
Tutsak Kentler… Tutsak Ülke …
Tutsak edilen sadece devrimciler değildir artık..
Artık bir Ülke; kentleriyle, insanlarıyla kocaman bir tutukevidir…
Din bezirganlığı ile her türlü yolsuzluk ve yoksulluğu izleyen, ruhları tutsak edilmiş insanlar…
Geleceğini düşlemek ve planlamak yerine bu gün ekmeğini bulabildiğine şükrederek susanlar..
Haklarını arayan işçinin, emekçinin, öğrencinin sokaklarda biber gazı ve coplarla tartaklanmasını olağan karşılayanlar..
Kirli çuvala; entrikalarla, tezgahlarla doldurulan aydınlar, gazeteciler, yazarlar..
Bu tutsaklıklara sessiz kalan, iktidarla çıkar ortaklığı kuran medya patronlarının kanalları ile uyuşturulmuş, ele geçirilmiş koca bir Ülke…
Bu sürek avını sessizce izleyen, suskun bir Halk!
“Açık Denizde (Out at Sea)” – Tiyatro Akademi Mezunlar Topluluğu
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: A.Anıl Altunkaya-Belgin/Cem Karar
Yazar: Slawomir Mrozek
Oyuncu Kadrosu: A.Anil Altunkaya ,Cem Karar, Özgür Çakır, Sinem Erol, Belgin Karar, Hami Mandıralı, Salih Karaaslan
Oyunun Konusu:
Açık denizde daracık bir sal… Karnı acıkmış üç kazazede… Günün yemeğini seçmek için başlayan demokrasi çıkmazı… Peki ya gerçek kurtuluş? Hani ya özgürlük? Aramaktan ya da sorgulamaktan vazgeçen dünyamız. İşte sıkışıp kalınan bu salda tek çare, birini mi yemek gerçekten? Alelade özgürlüklerin peşinden boş yere koşup yorulduğumuz sahte mutlulukları, absürd gel-gitler ile anlatan bir oyun Açık Denizde. Siyasi çalkalanmaları ve toplumsal devinimleri, ülkemiz tarihi ile benzeşen Doğu Avrupa coğrafyasından bir başka kesit daha sunmaktır amacımız.
“Troyalı Kadınlar” – TAL-Tiyatro Araştırma Laboratuvarı
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Ayla Algan
Yazar: J.Paul Sartre
Oyuncu Kadrosu: Ayla Algan, Boglarka  Csösz, Erol Babaoğlu, Emek Büyükçelik Uyar, Evren Erbatur, Duygu Yılancı, Gülşen Onart, Nazlı Başaran,  Nurcan Yanık, Kadir Kandemir, Meltem Özlevent, Sevi Algan, Tuba Akten
Oyunun Konusu:
Troyalılar savaşı kaybetmiş;  Hektor ve Andomakhe’nin küçük bebeği hariç tüm erkekler öldürülmüştür.
Poseidon ve Afrodit hikayeyi anlatır;  Kadınlar kızlarıyla  birlikte köle olacaktır. Esirlerle dolu gemilerin hareketi  için rüzgar beklenmektedir.
Kraliçe Hekabe ve Troyalı Kadınlar Korosu, hem geçmiş güzel günleri anarlar; hem de Troya’ dan ayrılmakla başlayacak cehennemin hayallerini kurarlar.
İşgalcilerin habercisi Talthybios, kadınların hangi komutanın payına düşeceğini bildirmeye gelmişken, alevler içinden Kassandra ortaya çıkar ve sahne ritüeller, danslar, şarkılar, inanılmaz kehanetlerle dolar.
Ölüme yürüyen Kassandra’nın ardından gördüğümüz Andromakhe’nin bedeninde tüm kadınların ve annelerin acısı, dilinde ise  Sartre’ın sömürü ve savaş üzerine düşünceleri  yankılanır.
Koro  son kez bakar Troya’nın hayat veren güneşine ve isyanla haykırır kadınların binlerce yıldır süren çığlıklarını…
“Elif Ana” – Mamak Belediyesi Kent Tiyatrosu
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 15:00
Yer: DT Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Yönetmen: Kenan OLPAK
Yazar: A. Turhan Oflazoğlu
Oyuncu Kadrosu: Zeynep Çalışkan, Gürkan Gürkaş, Abdullah Fidan, Zehra Şahin, Merve Demirdelen, Mert Şentürk, Şafak Yılmaz, Faruk Çetin, Vasif Şahkeremov, Ender Kervanlar , Cem Sel, Zeynep Bilezikçi, Emre Şanverdi
Sahne Amiri : Gürkan Gürkaş
Işık Reji: Şeyma Kasar, Mehmet Yamaner
Dekor Kostüm Sorumlusu : Vasif Şahkeremov – Cem Sel
Oyunun Konusu:
Oyun anadolunun bir koyünde  yoksulluk ve hertürlü baskıya rağmen mücadele eden elif ananın yaşamda dik durunu anlatır.
Elif ana- Hayatımda insanları aldatacağıma kendimi aldatırım daha iyi.  Yaşam felsefesini kötün ağası şükrüye ve sisteme mücadele vermektedir.
ŞÜKRÜ- kendimi aldatacağıma insanları aldat gemini yürüt.   Şükrüye göre bunun dışında düşünenler saf ve aptaldır. Elif ana ise insanın en değerli şeyi onurudur. Bu çatışma üzerine oyun kurgulanmış ve tregedya üzerine işlenmiştir.
“Gülhane Parkı” – Bahariye Sanat Merkezi
26 KASIM 2011 CUMARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Selçuk Uluergüven
Yazar: Parkan Özturan-Emre Uluergüven
Oyuncu Kadrosu: Selçuk Uluergüven, Ali Yaylı
Oyunun Konusu:
Emekli bir kültür sanat muhabiri gazeteci ile hiç bir şekilde hayata tutunamamış lumpen bir kişi Gülhane parkında karşılaşırlar. Hayattan, toplusal sorunlardan, kendi yaşam biçimlerinden söz ederler. Gülhane parkının geçmişinden tarih boyunca yüklendiği işlevlerden söz ederler. Zaman zaman tartışırlar, zaman zaman uyuşurlar. Fakat sonunda oyun hiç kimsenin beklemediği bir sürprizle biter.
“Alevli Günler” – İstanbul Halk Tiyatrosu
27 KASIM 2011 PAZAR – Saat: 18:00
28 KASIM 2011 PAZARTESİ – Saat: 20:00
Yer: DT Çayyolu Sahnesi
Yönetmen: Yıldıray Şahinler
Yazar: Irmak Bahceci
Oyuncu Kadrosu: Cem Davran, Erkan Can, Bahtiyar Engin, Yıldıray Şahinler, Tuğçe Kıltac, Aysel Tuncel, Muhammet Topraktepe, Ömer Tuncel, Erdem Çınar, Orhan Peçe
Oyunun Konusu:
Çocukluğundan beri ayrılmamış 3 arkadaş, biri mahallenin kasabı, biri muhasebeci, biri de Türk kültürü profesörü olmuş üç kafadar. İçlerinden biri kanser olunca, inançları gereği öldükten sonra yakılmak ister ve farklı olana yaşama hakkı vermeyen düzenle karşı karşıya gelirler. Başvurdukları her yerde başka komediler yaşar, her türden anlaşmazlık ve anlayışsızlıklarla karşılaşır, bize çağdaş bir “Yaşar –yaşamaz” hikâyesi sunarlar
“Fatsa’nın Bir Fikri Var” – TAKSAV-Yenikapı Tiyatrosu Ortak Yapımı
27 KASIM 2011 PAZAR
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Orçun Masatçı
Yazar: Dursun Ege Göçmen
Oyuncu Kadrosu: Medine Çam, Uğur Baran, Nazlı Masatçı, Özlem Öztürk
Oyunun Konusu:
Fatsa’da mevsimlik çalışan işçiler yaşadıkları sıkıntılar karşısında ustabaşlarına eskiyi hatırlatan bir oyun oynamaya karar verirler. Böylece İşçiler Fatsa’nın hikâyesini ustabaşına oynamaya başlarlar.
Bu yıl 5.si düzenlenen “Aydın Üstüntaş Geleneksel Anadolu Tiyatrosu oyun yarışması” seçici kurulu;, Prof.Dr. Sevda Şener, Prof.Dr. Nurhan Karadağ, Gülşen Karakadıoğlu, Yavuz Sepetçi, Sedat Demirsoy, Şahin Ergüney, Ebru Üstüntaş, Ali Kemal Tandoğan, Ferhat Ergun tarafından yapılan değerlendirme sonucu “Fatsa’nın Bir Fikri Var” oyunu ile Dursun Ege Göçmen değerlendirmeye layık görüldü.
“Ezilenlerin Tiyatrosu” kuramının yaratıcısı, Augusto Boal der ki; “Tüm tiyatrolar zorunlu olarak politiktir, çünkü insanın bütün faaliyetleri politiktir ve tiyatro da bu faaliyetlerden biridir.”
“Ben de yazdığım oyunda 30 küsur yıl önce bu memlekette yaşanan bir demokrasi deneyiminin, Fatsa’nın belediye başkanı halk önderi Fikri Sönmez’in ve “başka türlü bir yaşam” için mücadele edenlerin hikayesini anlatmaya çalıştım.  Umarım Fatsa’nın hikayesi hiç unutulmaz.
Bu oyunu, daha 18 yaşındayken Fatsa dağlarında öldürülen Ayşe Makar’a armağan ediyorum.  Selam olsun Ayşe Makar’a… Selam olsun Fikri Sönmez’e…  Selam olsun Fatsa’yı yaratan o cesur insanlara…” der oyunun yazarı Dursun Ege Göçmen.
TAKSAV olarak biz de bu eserin sahnelere taşınması konusunda bir ilk olarak “Fatsa’nın Bir Fikri Var” tiyatro oyununa destek vermekten onur duyuyoruz…
DURSUN EGE GÖÇMEN: Aydın’ın Söke ilçesinde doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü bitirdi. 1993 yılından itibaren çeşitli gazete ve televizyonlarda çalıştı. Halen bir televizyon kanalında editör olarak görev yapıyor.  Evli ve bir çocuk annesi olan Göçmen’in çocuk edebiyatı alanında yayımlanmış beş kitabı var.
“Kadınlar Meclisi” – Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları
27 KASIM 2011 PAZAR
Saat:15:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Yönetmen: Kolektif çalışma
Yazar: Aristofanes-BÜO
Oyuncu Kadrosu: Ariya Toprak, Aslı Ildır, Bilal Akar, Buket Gülbeyaz, Büşra Karpuz, Can Düzel, Çağatay Gündoğan, Dila Okuş, Elif Karaman, Gamze Tosun, Göktuğ Engel, Hakan Söyler, Kerem Renda, Mehmet Caner Soyulmaz, Mesadet Sözmen, Mustafa Yıldız, Müge Uyar, Özge Sever, Serhat Kurtuluş, Şuayb Aydın, Tülin Ebcioğlu, Ümitcan Batur, Vildan Özer, Yiğit Özbaş.
Oyunun Konusu:
Devlet yönetme yetkisine sahip olmak için vazgeçilmez bir özellik olan “akıl”ın ve “belagat”in üstünlüğüne inanan erkekler ile erkeklerin bitmek bilmeyen savaşlarından, yol açtıkları yıkımlardan, fakirlikten usanan kadınlar karşı karşıya gelirler. Praksagora ve yurttaş eşi kadınlar Komutan Lamakhos’un sefere gitmesiyle şehirde oluşan boşluktan da yararlanarak, meclisi ele geçirmeye karar verir ve kocalarının pelerinlerini aşırarak gün ağarmadan meclisin yolunu tutarlar. Erkek kılığına girerek Atina yönetiminin kadınlara devredilmesi için oy çoğunluğunu sağlar ve savaşın sonlandırılması için Sparta’ya barış elçileri gönderirler. Ancak şimdi de kadınların karşısında şu sorular vardır; barış vardır: Barış sağlandıktan sonra devletin yönetimi nasıl sürdürülecektir? Barışın sağlanması kadınların eşitlik ve adalet talepleri için yeterli bir cevap olacak mıdır? Sürdürülebilir bir barış için gerekli olan şey nedir?
“Sondan Sonra” – Tiyatro Duru
27 KASIM 2011 PAZAR – Saat: 18:00
28.11.2011 PAZARTESİ – Saat: 20:00
Yer: DT Şinasi Sahnesi
Yazan: Dennis Kelly
Çeviren: Füsun Günersel
Yöneten: Emre Kınay
Oyuncular: Emre Kınay, Ahu Türkpençe (Afife Jale “En Başarılı Kadın Oyuncu” )
Yön. Yrd.: Derya Oyanay Sungur
Müzik: Mert Canka-Engin Hızarcı
Dekor: Kemal Göylüler
Işık Tasarımı: Erkan Kalkan
Oyunun Konusu:
Sığınakta iki insan: Mark (Emre KINAY) ile Louise (Ahu TÜRKPENÇE). Korkunç nükleer saldırıda, binalar çökmüş, herkes ölmüş, her yanı radyoaktif toz bulutu kaplamıştır. Mark bu saldırıdan Louise’i binbir güçlükle sığınağa taşır. Mark’ın sığınağında yiyecek, ranza, radyo gibi kısıtlı imkanları vardır. Mark’ın konuşmalarından Louise’e aşık olduğu ve onu delice kıskandığı da anlaşılır. Ayrıca genç adam Louise’i irkilten şeyler söyler: “Bu saldırıyı yapanlar mutlaka sakallıdırlar… Güçlü ve iyi toplumlar dünyadaki zayıf toplumları onların iyiliği için kontrol etmelidir… Biz gücümüzü yeterince iyi kullanmadık. Teröristlere daha katı davranmak şart…
Mark’tan korkan ama onunla birlikte bu sığınakta hayatta kalma mücadelesi veren Louise zor günler yaşar. Acaba dışarısı ne durumdadır? Gerçekten herşey Mark’ın anlattığı gibi midir dışarıda? Oradan kurtulabilecek midir? Dennis Kelly’nin bu çarpıcı oyununda iki temel konu işleniyor: Dünyada özellikle ABD’de 11 Eylül saldırısı ile gelişen terörizm paronoyası ve bu olayla birlikte artan faşizan eğilimler; Güç kullanarak demokrasiye kavuşturma çabası; ya da bir erkeğin gücünü kullanıp bir kadını elde etme mücadelesi…
“İyilik adına gücünü kullanmak toplumsal ya da bireysel süreçte faşizmi yaratır
“Bu Gün Ne Yazsam?” – Bartın Bölge Tiyatrosu
27 KASIM 2011 PAZAR
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Yaşar Gündem
Yazar: Işık Kansu
Oyuncu Kadrosu: Zafer Gecegörür, Ümit Bakay, Noyan Erözçelik , Ezgi Şimşek, Kemal Yıldırım, Ferah Ergin, Orhan Kıranoğlu, Hasan Arıman
Oyunun Konusu: Uğur Mumcu’nun Yazdıkları Ve Yaşasaydı Yazacakları Üzerine Işık Kansu’nun Yazdığı Bir Uyarlama. Erkin Halk Üzerinde Baskısını Ve Dayatmasını Da Anlatır.
“Avalanche (Çığ)” – Ulyanovsk drama theatre of I. Goncharov
28 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: DT Akün Sahnesi
Oyuncu Kadrosu: 21
Yönetmen: Linas Marijus Zaikauskas
Yazar: Tuncer Cucenoglu
Uyarlayan:Elena Oganova
Oyunun Konusu:
People live in a remote lost in the mountains village. They live in constant fear and each year, when the mountain snow begins to descend, they pray to God that he gave them life and salvation from the avalanche. Will they be able to overcome the trouble this time? One of the women is to give birth to a child during the dangerous season, and its cry can cause the avalanche. Unwritten law of the village says that in this case, both mother and unborn child should be buried alive…
“İki Kişilik Hırgür” – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adlandırılamayan Tiyatro
28 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu
Yönetmen: Mert Dayıoğlu
Yazar: Eugene Ionesco
Oyuncu Kadrosu: Eda Şimşek, Emrah Temel, Merve Elmacı, Sinan Sümeli, Nilay Ünal, Mert Dayıoğlu
Teknik Ekip: Erdi Yılmaz Melek Can Selçuk Özer
Oyunun Konusu:
Savaş esnasında, kendi içlerindeki savaşı -hırgürü- devam ettiren bir çiftin hikayesi.
“Ay-Carmela” – Ankara Tiyatro Fabrikası
28 KASIM 2011 PAZARTESİ
Saat: 20:00
Yer: Ankara Sanat Tiyatrosu
Yönetmen: Murat Demirbaş
Yazar: Jose Sanchis SınısterrA
Oyuncu Kadrosu: Murat Demirbaş, Ebru Üstüntaş, Mehmet Ulusoy
Oyunun Konusu:
Analar, Kadınlar!
Yıllar Geçip De Savaşın Yaraları Sarıldığında,
Nefretin Yerini Özgürlük, Sevgi, Huzur Aldığında,
Bir Gün Ülkemiz Özgürlüğüne Kavuştuğunda,
Bu Zorlu Ve Kanlı Günleri Anımsayıp, Çocuklarınıza Anlatın!
Anlatın Onlara Uluslararası Tugayları.
Bu İnsanların Dağları, Denizleri Aşarak,
Süngülerle Kapatılmış Sınırları Geçerek,
Ülkemizin Özgürlüğü İçin Savaşmaya Nasıl Geldiklerini Anlatın…
Onları Unutmayın! ” (Dolores İbarruri’nin Uluslararası Tugayları Uğurlama Konuşmasından)

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.