Bazıları Hip Hop Sever

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Eğer hip hop’un nihayetinde sokakları terkedip tiyatro sahnelerinde kendine yer edindiği hakkında herhangi bir şüphe kaldıysa bile, Kate Prince’in yeni eseri bunu tamamen yok etmiş oldu. Teknik olarak Bazıları Hip Hop Sever‘in [Some Like It Hip Hop] bazı eksikleri olsa da, bir West End* gösterisinin tüm tempo, hırs ve yeteneğine sahip.

Guardian. 26 Ekim 2011, Çeviri: Ali Özgür Adana

Some Like It Hip Hop.Fotoğraf: Tristram Kenton

Dans tiyatrosu için, özellikle ailelerin izleyeceği türden yeni hikayeler bulmak zordur. Ancak, Prince bunu en iyi şekilde başarıyor. Olay örgüsü Billy Wilder’ın klasik filmi “Bazıları Sıcak Sever” üzerinden dönmekle beraber, içinde Şekspiryen komedide görülen karmaşık kimlikler, cinsiyet gizleme, kaybolan kız çocukları ve kriz halindeki hükmedenler gibi temaları da barındırıyor.

Anlatıcı Tachia Nawal, nükteli ve kaygısız kafiyeli beyitler ve rap parçaları söyleyerek karısının ölümüne duyduğu keder ile tebasına karanlık günler getiren bir hükümdarın hikayesini anlatıyor. Bu karanlık günlerde kitaplar yasaklanır, işler devlet gözetimine girer ve kadınlar köleliğe mahpus edilir. İki isyankar genç kadın (Wilderîn filminin aksine) erkek kılığına girerek kendilerini gizlerler. Komedi çoğunlukla onların, takım elbisleri ile çalım satarak -iğneli bir şekilde hip hop maşizmini topa tutarak-  narsist bir şekilde kasıklarını kavramaları ile erkek sahiplerini neşe içinde çılgına çevirmelerinden ortaya çıkar.

Kitap kurdu ve her yönüyle yumuşak başlı Simeon  Sun’ın da içinde bulunduğu diğer isyancılar zarif caz ritimleri ve komik soytarı hareketlerini hip hop ile harmanlayarak davaya katılırlar. Simeon Sun rolü ile Tommie Franzen bir dansçı ve aktör olarak tüm gösterişli yeteneklerini gözler önüne serer. Franzen, yazdığı bir kısım koreografide, hip hop’ı etkileyici bir biçimde çeşitli anlatıcı amaçlar için kullanır; örneğin, baskı altındaki işçiler için keskin ve robotik rutinler; sürgündeki vatandaşlar için yavaş ve kederli hareketler. Tüm asiler kafa dönüşleri, parendeler ve sıçramalı uçan tekmeler ile sahiplerine karşı hücuma geçtikleri sahne tüm dans kapışmalarının en önemlilerindendir.

Koreografik çeşitlilik müzikte de kendine yer buluyor: kayıt müzik ile R&B, beatboxing** ve eski moda dokunaklı parçaları kapsayan dehşet canlı şarkılar birbirinin içine geçiyor. Bazı yerlerde ses sisteminin kötü olması sebebiyle bilhassa yüksek elektronik ritimler altında zar zor duyulan vokaller kadro için gerçek bir utanç haline gelebiliyor.Yapımın bir başka zayıflığı ise uzunluğu. En azından 15 dakikalık lüzumsuz bir malzeme kullanımı söz konusu. Ama yinede, şekil, beden, renk ve sahne arkaplanı açısından gösterişli, cesur bir çeşitliliğe sahip kadrosu ile hip hop hareketleri tiyatroya taşınmış olsa dahi size gerçeklik hissini sağlayan güzel bir gösteri izliyorsunuz.

* West End(ç.n.): Londra’da büyük sahnelerde sahnelenen ana akım profesyonel gösterileri belirtmek için kullanılan bir terim.

** beatboxing(ç.n.):hip hop’da sık sık kullanılan vokal perküsyon tekniği.

Paylaş.

Yanıtla