Can Kardeşler Mardin Turnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kaf Yapım’ın Can Kardeşler isimli çocuk tiyatrosu, galasını Mardin’de yaptı. Kardeşlik temasını işleyen oyun öğrencilere ücretsiz gösteriliyor. Mardin’de bir ay kalacak ekibin sonraki durakları Batman ve Siirt. Birer ay süreyle bu illerde de seyirciyle buluşacak ekip, Doğu ve Batıdaki tüm çocuklara ulaşmayı hedefliyor.
Van depremiyle bir kere daha ‘ölmeyen tek şey kardeşliğimizdir’ dedirten manzaralar yaşandı. Kelimelerin yetersiz kaldığı bu kardeşliği, Kaf Yapım ekibi, ‘Can Kardeşler’ adlı çocuk tiyatrosuyla sahneye taşıdı.
Galası 27 Ekim’de yapılan oyun, son günlerde en büyük ihtiyacımız olan ve doğudan batıya samimi bir şekilde ortaya konan ‘kardeşlik’ üzerine kurgulanmış. Sadece çocuklar değil büyüklerin de payına düşen çok şey var bu oyunda. Aralara serpiştirilen mizah ve tebessümle sarmalanan bilge cümleler de oyunda mesaj kaygısını ortadan kaldırmış.
Tiyatroda, kardeşleri birbirine düşürüp koyunlarını çalan ve rap şarkı söyleyen bir kurt karakteri canlandırılıyor. Ali ve Mehmet de müziği ve kitap okumayı seven, dedelerinin üzerine titrediği iki kardeş. Hacıbaba ise “Sevgi en büyük silahtır; öldürmez hayat verir!” nasihatleriyle sevgi ve kardeşliği anlatan sevimli bir dede.
Çocuklardan Can Kardeşlere Mektup Var!
Senaryo yazarı Ahmet Bozkuş, ‘Bozuk saat balta ile tamir edilmez.’ sözü ile anlatıyor, yaptıkları gönül işçiliğini. Dertleri, zaten var olan kardeşliği geleceğin mimarı olan çocuklara fark ettirmek. Oyunun Genel Sanat Yönetmeni Burak Tarık ise çocukların, “Burası televizyonlarda anlatıldığı gibi değil di mi abi?” ifadelerini hatırlatarak, “Bölgeden sadece silah seslerinin yükselmediğini, sanatın sesinin ve tiyatronun uğultusunun da duyulduğunu anlatmak istedik.” diyor.
Oyun için Uzman pedagog ve Psiko-dramatist Ferhat Çelik pedagojik danışmanlık, Noyan Coşarer ise özel besteler yaptı. Oyunu Mardin’de 7 bin 700 ilköğretim öğrencisi izledi. Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından desteklenen oyun için okullardan servis kaldırılıyor. İlköğretim öğrencilerine ücretsiz olarak sergilenen oyun her gün 4 seans izleyiciyle buluşuyor. Ekip, 1 ay kalacakları Mardin Kızıltepe’den sonra ‘Can Kardeşler’i Batman ve Siirt’te sergileyecek. Sonraki hedef ise tiyatroyu tüm Türkiye’de oynamak.
Kaf Yapım, tiyatronun sonunda çocuklara bir anket uyguluyor. Birçoğu hayatında ilk defa tiyatroya gelen çocuklardan, oyunun karakterlerine mektup yazması isteniyor. Bu iletişimin devam etmesi için de www.cankardeslertiyatro.com adlı siteye oyun ile ilgili duygularını yazmaları isteniyor.
Kardeş sevgisi kurdu yeniyor
Oyunun bir sahnesinde Hacı baba, bir metre uzunluğundaki kaşıklarla ortaya konan yemeği yemesini istiyor çocuklardan. Uzun kaşıkları bir türlü ağzına götüremeyen çocuklar, merakla dedelerine bakıyor. Hacıbaba, aynı kaşıklarla karşılıklı olarak yemeği birbirlerine yedirmelerini istiyor. Hacıbaba, bu sınavdan sonra Can Kardeşlere kurda karşı birbirinin eli ve gözü olmalarını tavsiye ediyor.
Oyunda dikkat çeken bir diğer konu ise çocukların kurda karşı kullandıkları silahlar. Saz, kaval ve kardeş sevgisi ile kurda üstün gelen kardeşler, emanet koyunları geri alıyor. Oyunun uyuma sahnesinde rüyasında maç sunumu yapan Ali karakteriyle Ömer Faruk Eyidenbilir ve kitap kurdu Mehmet’i canlandıran Cemal Fatih Polat, izleyenleri gülmekten kırıp geçiriyor.
Polat, bölgeye çözüme katkıda bulunmak için gittiklerini söylerken, Hacı babayı canlandıran İbrahim Enes Özkan da “Çocuk tiyatrosu izlediğim Mardin’e oyuncu olarak gitmek heyecan verici.” diyor. Yaklaşık bir ay özveri ile çalışan ekip, Can Kardeşler’le barışa adım atmayı ümit ediyor.
Zaman
Paylaş.

Yanıtla