Engelsiz Tiyatro!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’da (OBKT)  yürütülen çalışmada kentte yaşayan engelli vatandaşların rol aldığı ”Ah Şu Gençler” adlı oyunun provalarında sona gelindi.

OBKT Genel Sanat Yönetmeni Ali Kemal Tandoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatlarında belkide ilk defa tiyatroya giden engellilerin bu çalışma sayesinde adeta birer tiyatrocu olduklarını söyledi.

Engellilere destek olmak amacıyla kentte kısa süre önce başlatılan faaliyetin başarıyla devam ettiğini ifade eden Tandoğan, ”Engellilere destek olmak amacıyla başlattığımız çalışmada, kentte yaşayan bir çok engelliyi bir araya getirdik. Yaklaşık 3 aydır sürdürdüğümüz provalarda günde ortalama 8 saatçalışan engelliler, özveriyle kendilerine verilen görevleri yerine getirdi. Gelinen süreçte engelli arkadaşlarımız başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha göstermiş oldular” dedi.

Devam eden provaların önümüzdeki günlerde tamamlanacağını ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ”Ah Şu Gençler” adlı oyunla seyircinin karşısına çıkacaklarını vurgulayan Tandoğan, şunları kaydetti:

”Hazırladığımız oyunda rol alan bir çok engelli, ”Engelliler bir şey yapamaz” söylemine inat, azimle çalıştı. Buradaki amaç her şeyden önce engellileri topluma kazandırmaktı. Bir çok engellinin bir araya gelerek tiyatro oyununda rol alması, herhalde Türkiye’de bir ilk olacak. Bu proje bir defaya mahsus olmayacak. Bundan sonra her yıl engelli kardeşlerimizi sürekli tiyatroda görme fırsatımız olacak. Onlarda her sezon yeni oyun hazırlayıp seyircinin karşısına çıkacaklar. Artık Ordu’daki engellilerimiz OBKT’nin bir parçası oldu. Yani hayatlarında ilk defa tiyatroyla buluşan engelliler birer tiyatrocu olarak bundan sonraki yıllarda da seyirciyle buluşacaklar. Benim en çok sevindiğim nokta ilk defa tiyatro oynamaya başlayan engellilerimizin hiç bıkmadan, severek işlerinibüyük bir azimle yapmaları oldu. Kendilerini tebrik ediyorum.”

Hazırlıkları devam eden oyunda 28 kişinin görev aldığını belirten Tandoğan, ”Bu arkadaşlarımız arasında tekerlekli sandalye kullanan da var, çeşitli fiziksel vücut bozukluğu olan da görme engelliler de var. Bu engellilere normal birvatandaşa verilen eğitimin çok daha fazlası verildi. Günde ortalama 8 saatprova yapıldı. Hata yapan anında uyarıldı ve herkesin bu işi yapabileceği kendilerine anlatıldı. Her şeyden önce deneyimli tiyatro ustaları tarafından bu eğitimler verildi. Zor da olsa da başarıldı. Artık gözümüz arkada kalmayacak. Çünkü biz engellilerle birlikte bu işi başaracağımıza inanmıştık, bunu da başardık” diye konuştu.

Heyecan dorukta

Turgut Özakman’ın yazdığı ”Ah Şu Gençler” adlı oyunun sahne heyecanınındoruğa ulaştığının altını çizen Tandoğan, ”Hem engelliler hem de bizlerdebüyük bir heyecan var. Artık yaptığımız işin sonucunu görme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Ortaya çok güzel müzikal ve komedi türü bir oyun ortaya çıktı. Bu tür oyunları oynamak çok zordur. Ama engellilerimiz bir zoru başardı. İnşallah 3 Aralık’tan sonra da belirlenen tarihlerde oyunu sahnelenmeye devam edeceğiz. Elde edilecek geliri de onların ihtiyaçlarında kullanacağız” dedi.

Oyunda rol alan Şeyma Nur Emeksiz, kendilerini önemli hissettiren böyle birçalışmada yer almaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Kendisine verilen görevi başaramayacak olmanın endişesini taşıdığını ancak yılmadan çalışmalara devam ettiğini belirten Emeksiz, ”Her şeyden önce engellilerin de bu işi başardığını ve yapabildiğini herkese gösterdik. Burada 28 arkadaşımızla birlikte bir ilki gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Öncelikle bu konuda bizlere destek veren belediyemize ve bizlere eğitim veren usta oyunculara teşekkür ediyorum” dedi.

Bir diğer oyuncu Sultan Öztürk ise, ”Daha önce tiyatro binasının nerede olduğunu dahi bilmiyordum. Bu oyunla birlikte adeta hepimize cesaret geldi. Bizlere bu olanakları sağladılar. Biz de böyle bir yola çıktık, her şeyden önce inandık ve başardık” diye konuştu.

Öztürk, engelliler olarak tüm sosyal alanlarda bulunmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Star

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.