İBB Şehir Tiyatroları'nda Kasım Ayı Oyunları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kasım ayının ilk haftasında 1’i yeni, 7 oyun sahneleyecek.

Vala Thorsdottir’in yazdığı Yeşim Koçak’ın yönettiği Mutfak Söyleşileri, adlı yeni oyunun yanı sıra; İstanbul Hatırası, Arzunun Onda Dokuzu, Sevgili Doktor, Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Çığ, Kadınlar. Savaş. Komedi adlı oyunlar 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında seyirciyle buluşacak.

İBB Şehir Tiyatroları Genç Tiyatro’nun yeni oyunu Mutfak Söyleşileri… “Gerçeküstü feminizm”in önde gelen eserlerini vermiş olan İzlandalı yazar Svava Jakobsdottir’ın (1930-2004) beş kısa öyküsünden, Vala Thorsdottir tarafından oluşturulmuş oyun, beş kadının hikâyesini anlatıyor.

Sıradan kadınların; sıradan saydıkları hayatlarının, aslında son derece sıra dışı olan öykülerini, kendine özgü bir mizahla dile getiren oyun, ana teması kadın olan absürd bir tiyatro klasiği… Vala Thorsdottir’in yazdığı Yeşim Koçak’ın yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Buket Yanmaz Kubilay, Mert Tanık, Seda Fettahoğlu, Yasemin Güvenç, Yeşim Koçak rol alıyor. Oyun 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde……

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık.

Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor… 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Arzunun Onda Dokuzu, işgal edilen topraklarda kültürün, hayatın, bedenin, ruhun zorla ele geçirilmesi karşısında kadınların yaşadığı çıkmazları ve ölüm kalım savaşındaki dokuz kadını anlatıyor. Heather Raffo’nun yazdığı oyunu Arif Akkaya yönetiyor. 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Hikmet Körmükçü, Hasibe Eren, Bensu Orhunöz, Cihan Kurtaran rol alıyor.

Sevgili Doktor… Birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik eserde; çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor… Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı oyunun yönetmeni Taner Barlas… Oyunda; Funda Postacı, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Taner Barlas, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Yalçın Avşar rol alıyor. 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar.

Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır… Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde “yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde” diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor.

Kemal Başar’ın, Tuncer Cücenoğlu’nun 40. sanat yılında sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Oyun, 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…

Kadınlar. Şavaş. Komedi’de, savaş sırasında kendisi gibi çamaşırhanede çalışan arkadaşı Klara ile birlikte, cepheye nişanlısını aramaya giden Rosa, askerler tarafından tacize uğramış ve en yakın arkadaşı tarafından bile “ahlaksız” ilan edilmesine neden olacak seçimler yapmıştır.

Zaman değişse de, kurallar değişmeyecek ve savaştan yıllar sonra; başka bir zamanda, başka bir hayatı süren iki çamaşırcı kadının hikâyesi Rosa ve Klara ile kesişecektir. Thomas Brasch’ın yazdığı oyun, ekip çalışması olarak yönetildi. Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen’in rol aldığı oyun 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in hayatını sahneye taşıyor; ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor.

Gülsün Siren Kınal’ın yazdığı, Engin Gürmen’in yönettiği oyun, 2-5 Kasım 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Özgür Dağ, Yağız Pala rol alıyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.