Kumbaracı50'de Atölyeler Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OYUN YAZ(AMA)MA ATÖLYESİ

Eğitmen: Yiğit Sertdemir
Haftada 1 gün 3 saat / 8 hafta
Cumartesi: 10:00-13:00
15 kişi
Aylık: 240 TL + KDV
Başlangıç tarihi: 3 Aralık 2011
Bitiş tarihi: 28 Ocak 2012
Yazamıyorum. Neden yazamıyorum? Yazıyorum. Ama bir şeyler eksik gibi… Fazla mı oldu acaba bir şeyler… Başını buldum da, sonunu bir türlü getiremiyorum… Kafamda bir son var, ama nereden başlayacağımı bilemiyorum… Ya yazsan oyun olur da, yazmasam mı nedir… Çok pis fikrim var ama nereye yapacağımı kestiremiyorum… Gözümün önünde bir adam var, hani yaz desen yazarım… Desene yazayım… Dertlerim var paylaşmak istediğim, yolunu bulamıyorum… Bence çok iyi yazdım, sence? …
Sekiz hafta… yirmi dört saat… on beş kişi… binlerce hata…
Yaz…
ama…

Eğitmen Hakkında:

1979’da İzmir’de doğdu. Fen Lisesi’ni 1995 yılında bitirdikten sonra, İTÜ’de Makine Mühendisliği okumak için İstanbul’a geldi. İTÜ’de tiyatro ile uğraşırken, mühendislik eğitimiyle amatör olarak ilgilendi. 1998 yılında, ilk oyun denemesi olan “Yumuşak Ge”yi yazdı. Buna rağmen yazmaktan vazgeçmedi. 1999 yılında, İTÜ’den yaşamdaşlarıyla, Altıdan Sonra Tiyatro’yu kurdu. Aynı sene Sadri Alışık Tiyatrosu’nda ilk kez profesyonel olarak sahneye çıktı. 2002 yılında kaydını alıp, Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde burslu olarak okumaya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda ‘yevmiyeli sanatçı’ olarak çalışmaya başladı. Bir ara mezun oldu. 2009’da, Kumbaracı50 adlı sahne ile İstanbul’u buluşturanlar arasındaydı. İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde “Doğaçlama, Oyun ve Oynanış” dersini verdi. İBBŞT’de “Oyun Kurma” başlığıyla, sonucunda “Yarın Ne Oldu” adlı bir oyun çıkan atölyeyi düzenledi. Altıdan Sonra Tiyatro’da ve İBBŞT’de çeşitli oyunlar yazdı, yönetti ve oynadı.

Yazdığı oyunlar; “Bekleme Salonu”, “O.B.E.B.” (Ortak Bölenlerin En Büyüğü), “Öldün, Duydun mu?”, ”Medeniyet Tiyatrosu” (gençlik oyunu), “444”, “Fail-i Müşterek”, “Surname 2010” ve “Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi” dir. Bu oyunlardan bazıları Yiğit Sertdemir Toplu Oyunları I ve II olarak Mitos Boyut Yayınevi tarafından 2005 ve 2009 yıllarında basıldı. “Bekleme Salonu”, “O.B.E.B.” (Ortak Bölenlerin En Büyüğü), ”Medeniyet Tiyatrosu” (gençlik oyunu), “444”, “Fail-i Müşterek”, “Surname 2010” oyunlarıyla çeşitli ödüller aldı.

Halen; Altıdan Sonra Tiyatro’da ve İBBŞT’de tiyatro ile uğraşmakta, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı’nda ve Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk bölümünde ders vermeye devam etmektedir.

FİZİKSEL TİYATRO “İmgeden harekete; Hareketten karaktere“

Eğitmen: İlyas Odman
Haftada 1 gün 3 saat // 8 hafta
Cumartesi: 14:00-17:00
10 kişi
Aylık: 240 TL + KDV
Başlangıç tarihi: 3 Aralık 2011
Bitiş tarihi: 28 Ocak 2012

“Oyuncu”da temelde görülen deformasyon olan “Rol kişi”si ile arasındaki bağ olan “İTKİ”yi net olarak tarif edememesini ortadan kaldırmaya yönelik psikosomatik bir çalışma olan “BEN BEDEN”; oyuncunun “Bunu neden oynuyorum / beni bunu oynamaya iten neden ne ?” gibi sorulara kendi otobiyografisinden cevaplar bulma yöntemlerini araştırmasına yönelik bir çalışmadır. Kendi bedeninin neden hareket ettiğine, temel motivasyon ve uyarıcılara nasıl fiziksel tepkiler verdiğini analiz etmesine dayanan bu çalışma, temel olarak oyuncunun oyun malzemesini kendi bedeninden üretmesine dayanır.

Eğitmen Hakkında: İlyas Odman, sürekli değişen kadrosuyla beraber bedenin kırılganlığını araştıran çalışmalar üretir. Bu amaçla akrobasi, modern dans ve fiziksel tiyatro yöntemlerine dayanan performanslar oluşturmaya çalışır. Odman, 1998 yılında ODTÜ Dans Tiyatrosu’nda dans etmeye başlayan ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nda Klasik Bale ve Modern Dans sınıflarına katılımıyla süren dans hayatı boyunca Alparslan Karaduman, Bürge Öztürk, Talin Büyükkürkçiyan, Handan Ergiydiren gibi yerli, Alexandre Abellan, Paul Clayden, Martin Sonderkamp, Tanzcompagnie Rubato gibi yabancı koreograflarla çalıştı. Karin Ponties’in “Boreas” (Belçika / Antwerp) , Handan Ergiydiren Özer’in “Lütfen bana ıslak mayonuzu gösterin!” (Türkiye / İstanbul) adlı çalışmalarında yaratıcı dansçı olarak çalıştı. Fransız koreograf / akademisyenler Armando Menicacci ve Christian Delécluse’ın “under_score” adlı çalışmasında dans etti. 2001 yılında, “Dokuzaltı Dans ve Hareket Projesi”ni kurdu. Kumpanya bünyesinde Evren Erbatur, Bahadır Dilbaz, Ethem Özgüven, Hana Koriech, Umay Umay gibi değişik disiplinlerden isimlerle çalıştı.. 2004 yılında, KargART’da kültür sanat yöneticisi olarak çalışmaya başladı ve KargART Sahne Çalışmaları’nı oluşturdu. Eğitmen olarak ODTÜ Dans Tiyatrosu, Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Oyunculuk Bölümü, 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü, 18 Mart Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü, 24. ODTÜ Oyuncuları Şenliği, MEKAN Dans Stüdyosu, Açık Sahne, Atölye Dans; Bilgi Eğitim, Maya Sahnesi, KargART ve Tiyatro Duru’da “Çağdaş Dans Teknikleri” ve “Beden Oyunculuğu” hakkında dersler vermiştir.. En son Torino Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Bölümü’nde “Misuse of Body / Material “ konulu bir sempozyum vermiştir. Garajistanbulpro olarak ürettiği “Camadamlar” ve kendi prodüksiyonu olan “Yorgun” adlı çalışmaları halen gösterimdedir. Tiyatro ve sahne sanatları hakkında yazdığı eleştiri ve denemeleri, MİMESİS, Radikal 2, GİST, İBŞT Ayna Dergisi, Bağımsız Seyir, Antipopüler gibi yazılı ve dijital basın organlarında yayınlanmıştır.

“Glassmen” adlı çalışması İtalya Bologna’da Teatro di Vita seyircileri tarafından “Sezonun en başarılı ikinci gösterimi”, “oggi niente” adlı çalışması İtalya Firenze Fabbricaeuropa tarafından senenin prodüksiyonu seçilmiştir.

HAREKET YOLUYLA FARKINDALIK “Feldenkrais ve Hareket Atölyesi”

Eğitmenler: Erkan Uyanıksoy ve Elif Temuçin
Haftada 1 gün 3 saat // 4 hafta
Pazar: 15:00-18:00
12 kişi
Aylık: 240 TL + KDV
Başlangıç tarihi: 4 Aralık 2011
Bitiş tarihi: 25 Aralık 2011

Feldenkrais yöntemi bedensel farkındalığı arttırarak, katılımcının kısıtlayıcı bedensel alışkanlıklarını görmesini sağlayarak; çok daha verimli, işlevsel, dengeli, uyumlu, zarif ve sağlıklı bir hareket kalitesine ulaşmasını amaçlar. Feldenkrais aynı zamanda yanlış duruşlar ve hatalı alışkanlıklar yüzünden oluşan kronik ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Beden ve zihin birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Bedensel işlevlere dair bu farkındalık sinir sisteminin ve zihnin de dengeli ve uyumlu olmasını sağlar; sonuç olarak da kişinin fiziksel ve zihinsel özgürleşmesinin kapılarını açar.

Farkındalık ve hareket yoluyla özgürlüğü bulmak: bedenimizi değil, zihnimizi hareket ettiririz. Amacımız en az düzeyde çaba sarf eden ve en yüksek derecede hareket eden bir bedene sahip olmak. Amacımız kas gücünü kullanmak değil de vücudun nasıl çalıştığını daha bilinçli bir şekilde kavramak olmalı. (Dr. Moshe Feldenkrais)

Eğitmenler Hakkında:

Elif Temuçin

Ankara Üniversitesi, Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana SanatDalı’nda okudu. Ardından aynı bölümde, ‘Çocuk Tiyatrosunda Sanatsal Bir Anlatım Aracı OlarakKukla’ başlıklı teziyle Çocuk Tiyatrosu Oyun-Tiyatro-Drama yüksek lisans programını tamamladı.Danimarka’nın Kopenhag şehrinde ‘The Commedia School’ isimli okulda bir yıl süreyle FizikselTiyatro Oyunculuğu eğitimi aldı. ICC (Uluslararası Çocuk Merkezi), TRT, Tiyatro Tempo gibikurumlarda yazar, kuklacı, oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı, çeşitli okullarda drama eğitmenliğive kukla atölyeleri yaptı. Hala kurucularından olduğu Tiyatro BeReZe’de tiyatro serüvenine devametmektedir.

Katıldığı atölye çalışmaları:

  • Richard’s Rampage (Oyunculuk)/Lider: Kevin Spacey/İstanbul, 2011
  • Herşey Dans Edebilir!/Lider: Daisy Fel/Bursa, 2011
  • Çocuklar İçin Performans/Lider: Lena Lindell & Bernt Höglund/Ankara, 2009
  • Fiziksel Tiyatro ve Komedi/Lider: Toomas Tross/Bursa, 2009
  • Herkes Dans Edebilir/Lider: Dougles Comley/Bursa, 2008
  • Vücut Dili ve Mimiklerle Sözsüz Tiyatro/Lider: Torkild Lindebjerg/Bursa, 2008
  • Gençler için oyun yazımı/Lider: Anja Tuckermann/Bursa, 2007
  • Masaüstü Kukla Tekniği/Lider: Dmitrii Anghelov – Maria Timofti/Bursa, 2006
  • Hareket ve Dans/Lider: Compagnie Smafu/Bursa, 2006 (Süresi 3 gün)
  • Hikaye Anlatıcısı Olarak Oyuncu/Lider: Thomas Lang /Ankara, 2005

Erkan Uyanıksoy

1998 – 2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü,Tiyatro Tarihi ve Teorisi Ana Bilim Dalı’ndan mezun oldu. Ardından Bilkent Üniversitesi Müzik veSahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü, Oyunculuk Ana Sanat Dalında eğitim aldı. Aynı zamandaAnkara Üniversitesi Tiyatro Bölümü Çocuk Tiyatrosu Oyun-Tiyatro-Drama Yüksek Lisans Programınıtamamladı. Danimarka’nın Kopenhag şehrinde ‘The Commedia School’, isimli okulda bir yıl süreyleFiziksel Tiyatro Oyunculuğu eğitimi aldı. 1998 yılından bu yana TRT, atv, Mahşer-i Cümbüş, TiyatroOyunevi’nde oyuncu olarak çalıştı; çeşitli okullarda drama eğitmenliği yaptı. Hala İstanbulimpro vekurucularından olduğu Tiyatro BeReZe’de çalışmaya devam etmektedir.

Katıldığı atölye çalışmaları:

  • Richard’s Rampage (Oyunculuk)/Lider: Kevin Spacey/İstanbul,2011
  • Herşey Dans Edebilir!/Lider: Daisy Fel/Bursa,2011
  • Doğaçlama Tiyatro/Lider: Keith Johnstone/Odsherred, Danimarka,2009
  • Çocuklar İçin Performans/Lider: Lena Lindell & Bernt Höglund/Ankara, 2009
  • Fiziksel Tiyatro ve Komedi/Lider: Toomas Tross/Bursa, 2009
  • Oyunculuk/Lider: Mario Biagini/Grotowski Workcenter, Pontedera, İtalya, 2007

FİZİKSEL KOMEDİ, DOĞAÇLAMA ve MODERN PALYAÇOLUK
Eğitmen: Güray Dinçol
Haftada 1 gün 3 saat // 8 hafta
Pazar 15:00-18:00
15 kişi
Aylık: 240 TL + KDV
Başlangıç tarihi: 8 Ocak 2011
Bitiş tarihi: 26 Şubat 2012

Geleneksel sirk formlarından biri olan “Palyaçoluk”, bugün birçok ülkede tamamen kendine özgü bir çalışma biçimine sahip dinamik bir performans türü. Dünya çapında binlerce okulu, atölyeleri, sirk okullarında kürsüleri ve kendine has bir seyirci kitlesi olan bu sanat; çağdaş sahne sanatçıları tarafından dans, juggling, müzik, akrobasi, mim gibi farklı disiplinlerden beslenerek yaratılan özgün palyaço karakterin seyirciyle buluşmasıyla şekillenen pedagojik bir yolculuk…Tiyatroyla çok geniş bir kesişim kümesi olan bu disiplin, ‘an’ odaklı olup, kurgunun ötesinde her anı yaşayan, performans anında gelişebilecek her şeyi oyuna dönüştürmeye açık bir performanstır. Katılımcının, kendi komiğini tamamen kendi malzemesinden yola çıkarak ortaya çıkartan çalışmanın amacı, sadece bir kırmızı burun kullanımıyla ‘durum ve an komedisi yaratmak’ ve hem seyirci hem performansçı için bir oyun hazzı oluşturmak olarak özetlenebilir. Çalışmalar boyunca yapılacak egzersizler; farkındalık, bedensel rahatlık ve esneklik, yaşanan her anı olabildiğince samimi aktarabilmek, seyirciyle doğrudan iletişime geçmek, enerji kullanımı, doğal komiğin bulunması gibi başlıklarda yoğunlaşacak, katılımcıların doğaçlamalarıyla gelişecek olan atölye bir gösteriyle sona erecektir.
‘Akıl sınırlıdır, aptallık sınırsız…’

Eğitmen Hakkında:

Türkiye’de bilinmeyen bir performans ve sahne sanatı türü olan “Clowning” üstüne son üç senedir çalışmalarına devam eden oyuncu Güray Dinçol, tiyatro eğitiminin ardından Norveç Rosegarden Theatre’da beş haftalık bir fiziksel tiyatro ve “Clowning” eğitimi aldı. 2008-2009 sezonunda santralistanbul – Paris Fratellini Acedemy ortaklığıyla düzenlenen sirk ve sokak sanatları atölyelerinde joggling, akrobasi, dans ve clowning alanlarında Fransız hocalardan dersler alan Güray Dinçol halen Paris’te ‘Les Singuliers’ grubunun ‘J’attends mes loukoums chez le kuaför’ adlı oyununda performansçı-clown olarak yer almakta ve İstanbul’da Tiyatro Oyunbaz’la birlikte tiyatro çalışmalarına devam etmekte. Geçtiğimiz yıl bir grup sirk sanatçısı ve oyuncuyla birlikte kurdukları ‘Palyaço Modern’ adlı ekiple de yetişkinlere yönelik palyaçoluk gösterileri hazırlayan sanatçı, KargART performans günleri, Anatole Sokak Tiyatrosu, ODTÜ Mezunlar Derneği Tiyatro Atölyesi, Oyunbaz, Palyaço Modern gibi farklı yapılarda doğaçlama ve clowning dersleri vermekte.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.