Milli Eğitim Müdürü: "Çocuklara Tiyatro Miyatro İstemiyoruz"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bartın’da tiyatrocular son 5 senedir yerel idarecilerin tavrından dolayı çocuk tiyatrosu oynayamadıkları şikayetini gündeme getirince Milli Eğitim Müdürü tarafından herkesin ortasında aşağılandılar. Müdür, “Biz çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz” dedi.

Bartın’da yerel idarecilerin tavrından dolayı 5 senedir çocuk tiyatrosu yapamayan tiyatrocular rahatsızlıklarını dile getirince, İl Milli Eğitim Müdürü’nün hakaretiyle karşılaştı.

Olay şöyle gelişti. 23 Ekim’de Bartın’ın il oluşunun yirminci yılı vesilesiyle yapılan toplantıda Bartın Tiyatrolar Platformu, kentin il oluşunun ilk 15 senesi boyunca yaptıkları çocuk tiyatrosunu, son 5 senedir yapamadıklarını gündeme getirdi. Platform toplantıda konuşulanları şöyle aktardı:

“Çocuk oyunlarını oynamadan önce İl Milli Eğitim Müdürlüklerine oyun metinleri verilir, çocuklara uygun olup olmadığını bir kurul inceler, uygunsa onay yazısı alınır ve okullarla iletişim kurularak oynanırdı. Son yıllarda yalnızca Bartın Milli Eğitimin Müdürlüğü ve Karabük, Kastamonu, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüklerinde (Birbirlerine şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcıları alan veren iller) onaya bir ibare eklenmektedir. Bu ibare –eğitim-öğretimi aksatmadan okul saatleri dışında okul müdürü sorumluluğunda- şeklindedir. Bu ibare sayılan bu iller dışında başka hiçbir ilde yoktur. Sözgelimi Ankara’da yoktur, Antalya’da yoktur, İstanbul’da yoktur, İzmir’de yoktur. Bu ibareden dolayı okul saatleri dışında bırakın öğrencileri özellikle kırsal okullarda öğretmen ve idarecileri dahi okulda olmadığından oyunların oynanamadığı yada aynı ibarede yer alan okul müdürü sorumluluğunu okul müdürlerinin haklı olarak kabul etmediklerini, yine bu ibaredeki en büyük yanlışlığın tiyatronun eğitim-öğretime engel olması düşünüldüğü aslında tam tersi eğitim-öğretime destek tıpkı resim, müzik gibi bir sanat olduğu. Bunun en büyük kanıtı İlköğretimde zorunlu seçmeli ders yaratıcı dramanın tamamen tiyatrodan beslenen bir ders olduğu, tüm bunlar yetmezmiş gibi ilköğretimde yer alan gezi-gözlem ve inceleme bölümünde müfredatta yer alan çocukların birlikte müzeye, sinemaya ve tiyatroya gitmesi bölümüne de aykırı olduğu. Çocuklar için birlikte olma, kalabalık yerlerde davranış geliştirme ve bir sanat etkinliğini izlemenin önemli olduğu da düşünüldüğünde bu ibarenin çok yersiz olduğunu belirttik.”

Geçen hafta yapılan toplantıda bu gündemin açılmasının ardından, dün Bartın Valiliği’nde düzenlenen Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili toplantıda tiyatrocular ile yerel idareciler tekrar bir araya geldiler. Dün toplantıda yaşananları, Bartın Tiyatrolar Platformu şöyle anlattı:

“Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt salona geldi ve yerine oturmak için yanımızdan geçerken “Geçen bize bir şeyler söylemişsin” dedi. Biz de son beş yıldır çocuk tiyatrosu yapılamamaktadır dediğimizde bize okullarda çocuklar yapıyor dedi. (Okulda yapılan müsamere çalışmaları önemlidir ve olmalıdır. Zaten hangi okul yardım istese yılardır gönüllü olarak yardım etmekteyiz. Ama birikimli, kostümü, dekoru, afişi özenli, çocukların ağırlanması, en ücra köylere kadar ulaşmaya çalışarak oyunların oynanması ve çocukların uğurlanması ile “Çocuk Tiyatrosu” ayrı bir iştir. Çocuklarla tiyatro yapmakla Çocuk Tiyatrosu aynı şey değildir.) Biz kendisine toplantı başlayacağı için sonra konuşacağımız ilettik. Toplantı bitti ve ne olduysa işte ondan sonra oldu.

Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, kendisine yaklaştığımızda daha ağzımızı açmadan Vali Yardımcısının ve Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi Erdoğan Atmış’ın yanında birden bağırarak, “Okullarıma girmeyin, öğretmenlerimle görüşmeyin çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz. Hiçbir şekilde sizi dinlemem. Bir daha gözüme görünmeyin. Siz kimsiniz ki?” diyerek hem bağırmış hem yaptığımız sanatı hem de bizi aşağılamıştır.”

Olayın ardından Bartın kent meydanında bir basın açıklaması yapan ve Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu ve Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu’ndan oluşan Bartın Tiyatrolar Platformu, yetkililerden özür beklediklerini belirtti.

soL

Paylaş.

1 Yorum

  1. Mücahit BACAK Tarih:

    aynı konudan bizlerde muzdaribiz. hatta bizdeki sıkıntı daha büyük inanın elinizdeki onaya dua edin. konya milli eğitim vermiş olduğu onaylarda yaklaşık 10 yıldır eğitim öğretim saatlieri dışında ibaresine ilave olarak öğrencilerden herhangi bir ücret alınmadan sahnelenebilir ibaresini koyuyor. ve malesef konyada yıllardır okullarda çocuk tiyatrosu yapmakta sıkıntı çekiyoruz. elimizde hem yazarlık hem oyunculuk noktasında bir yetenek ekmeğimizi kazanabileceğimi,z bir mesleğimiz varken 3-5 kişinin ağzından çıkan lafla devletin bir kurumu bizi açlığa mahkum ediyor daha sonra devletin bir başka kurumu gelip a senin çoluğuna çocuğuna ekmek alacak onların tedavilerini karşılayacak imkanın yok sana yeşil kart verelim deyip sırtımızı sıvazlıyor. ne kadar trajıkoimk bir durum. bunun için bakanlıkla görüşüyoruz yetkililer diyor ki milli eğitimde oluşturulan komisyonlar sadece eserin uygun olup olmayacağını inceler bunun haricinde ücretle alakalı bir karar veremezler. bu tamamen okul idaresi ve tiyatrocular arasında yapılacak anlaşmaya bağlıdır. bu kararın durdurulması için bölge idare mahkemesine dava açabilirsiniz ve kesin kazanırsınız diye bize yol gösteriyorlar ardından da amasını ekliyorlar. ama ertesi yıl aynı oyun ya da başka bir eser için müracaat ettiğinizde bu sefer eser uygun değil deyip bir önceki yılın intikamını alırlar diye engeli gösteriyorlar. gülermisin ağlarmısın. ben bu sene onca kavga döğüşün ardından ücretle alakalı ibareyi kaldırdım ve her hafta en az 2 okulda randevularımı ayarldım diye seviniyordum ki yeni bir komedi ile karşılaştım.
    milli eğitim bakanlığı temel eğitim genel müdürlüğü tüm il milli eğitim müdürlüklerine bir yazı gönderiyor.
    10230228/200/210394 sayı ve 10/12/2012 tarihli yazıyı aynen aktarıyorum.
    “bilindiği gibi, resmi okullarımızın her türlü onarım, personel ve can giderleri kanun hükümleri kapsamında merkezi bütce ile il özel idare bütçelerinden karşılanmaktadır. diğer taraftan yönetmelik hükümleri kapsamında okullarımızda gerek eğitim öğretim faaliyetleri gerekse fiziki düzenlemelere ilişkin harcama yapılmak üzere velilerimizden gönüllü bağışlar kabul edilebilmektedir. okullarımızda gönüllü bağışlar dışında herhangi bir adla ve zorla para talep edilemeyeceği ise ilgi (C) genelge ile duyurulmuştur. ancak okul aile birliği yöneticilerinin değişik yöntemlerle ev sınıf anneleri diye adlandırılan kişiler aracılığı velilerden her öğrenci için düzenli bağış aidat vb adlar altında belirli miktarlarda para talep edildiği bakanlığımıza intikal etmektedir. ilgi genelge ve yazıda belirtildiği üzere yönetmelik hükümleri dışında velilerimizden herhangi bir ad altında aidat bağış para talep edilmemesini ve emirlere aykırı hareket edenler hakkında gereklli islemin yapılmasını rica ederim. ömer dincer milli eğitim bakanı.
    bakanlıktan gelen yazı bu okuduğunuz üzre burada tiyatro yapmayın diye bir şey yok .işte konya milli eğitim müdürlüğünün bu yazıya istinaden okullara gönderdiği 20/12/2012 tarihli tebligat
    okullarımızda çeşitli kurum,kuruluş,şirket ya da kişilerce düzenlenen oyun tiyatro film kitap tanıtımı v.b tüm etkinliklerde öğrencilerden/velilerden para talep edildiği duyumları müdürlüğümüze intikal etmektedir. velilerimizden/öğrencilerimizden her hangi bir ad altında para talep edilmemesini ve emirlere aykırı hareket edenler hakkında işlem yapılacağı hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim ahmet yalçın şube müdürü.
    şimdi Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin bakanlıktan gelen yazıyla bu yazının ne alakası var. ve bana bir yol gösterin bu çıkmazdan nasıl kurtulup hem sevdiğim işi yapacak hem çocuklarıma ekmek götürecem.:( SAYGILAR

Yanıtla