Tiyatro Oyununu Zerdüşt Ayini Sandılar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Saadet Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Milli Gazete dünkü manşetinde skandal bir habere imza attı. Milli Gazete, Kandil’de yapılan bir tiyatro gösterisini ‘Zerdüşt ayini’ sanarak manşetine taşıdı. Haberi, aralarında Sabah gazetesi ve Samanyolu Haber’in de yer aldığı bütün yandaş siteler de ciddiye alarak yayımladı. Oysa, fotoğraflar PKK’lilerin Kandil’de sıklıkla düzenlediği tiyatro gösterilerinden birine ait.

HİÇ Mİ TİYATRO OYUNU İZLEMEDİNİZ?

Mustafa Kılıç imzalı haber; “Milli Gazete’nin ulaştığı ayin fotoğraflarında terör örgütü militanları Öcalan fotoğrafı altında ateşe secde edip, sembolik krala tapıyor”  üst başlığıyla sunuldu. Oysa, sembolik krala tapıldığının delili olarak konan fotoğrafta, bunun bir tiyatro oyunu ve arkadakinin de bir dekor olduğu hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde anlaşılıyor. PKK’lilerin eğitim kamplarında sıklıkla tiyatro gösterileri düzenledikleri bir sır değil. Dileyen okurlarımız YouTube ve benzeri video paylaşım sitelerinde, “gerilla tiyatrosu” şeklinde arama yaptırarak Kandil’deki tiyatro gösterilerinin videolarına ulaşabilir. Ancak haberi hazırlayanlar ya da bu haberi hiç kuşku duymadan internet sitelerine taşıyanlar, hayatlarında tiyatro oyunu görmemiş olacaklar ki bir tiyatro mizanseninden olduğu apaçık bu fotoğrafları ‘ayin’ zannedebiliyorlar(!).
BİLMEZLİKTEN GELEREK HABER YAZMAK

Aslında meselenin, tiyatro oyunun yanlış anlamakla ilgisinin bulunmadığı, haberi hazırlayanların ‘gerilla tiyatrosu’ndan bal gibi haberdar oldukları, okumaya devam ettikçe ortaya çıkıyor: “Örgüte katılan gençleri, yetiştiği sosyo-kültürel yapıdan ve dini inançlarından arındırmaya çalışan örgüt, ilk önce, tiyatro ve kısa piyeslerle gençlerin zihinlerini yıkamaya başlıyor. Hazırlanan piyesler daha çok mağaralar da oynanıyor. Mağaraya kurulan bir sahnede sözde tanrı kral bulunuyor. Mabed olarak kabul edilen saray figürünün önünde bulunan kişiye tanrı kral sıfatını yükleyen militanlar, bu figür üzerinden, suratlarına yaptıkları makyajlarla, canlandırma yapıyorlar.  Canlandırma yapılan piyeslerde kullanılan giysiler ve figürler, piyeslerde M.Ö. çağlara yani pagan dönemine ait konuların işlendiğini gösteriyor.” Tabii bu satırları haber diye yazanlar, klasik tiyatronun en önemli eserlerinin M.Ö’deki çağları konu olduğunu bilmezlikten geliyor. Üstelik “gerilla tiyatrosu” yazıp google’de aratarak ‘pagan dönemlerle’ falan hiçbir alakası olmayan bir sürü tiyatro oyununun görüntüsüne ulaşılacağını bildikleri halde…

ZERDÜŞT AYİNİNDE ATEŞE SECDE YOK

Haberden çok korku filmi metnini andıran dehşet verici ‘yazı’ şu ifadelerle sürüyor: “Örgüt üyeleri belirlenen dönemlerde Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu alanlarda bir araya gelerek ibadet yapıyor. Düz bir alana yakılan ateşin etrafında kırmızı, sarı ve yeşil renkli kıyafetlerle yapılan sapkın ayine ateşin etrafını saran diğer militanlar da katılıyor. Zerdüşt felsefesine birebir uyan ayinlerde bir önder etraftaki insanları ateşe davet ediyor.” Oysa, Zerdüşt ayinlerinde ateşin önünde secde etmek gibi bir ritüel bulunmuyor. Bakın tüm dinlerle ilgili verdiği güvenilir bilgilerle bu konuda kaynak kabul edilen BBC’nin online dinler katalogunda Zerdüştlükle ilgili hangi bilgiler veriliyor: “Zerdüştiler Batılı kültürlerde sanıldığı gibi ateşe tapmazlar. Zerdüştiler dünyada bulunan elementlerin saf olduğuna ve ateşin tanrının ışığı veya irfanı olduğuna inanırlar. Dini törenlere ya da ayinlere çok fazla önem vermeden, “iyi sözler, iyi düşünceler ve iyi hareketler” ilkelerine odaklanırlar. Zerdüştiler günde birkaç sefer dua ederler.” Özcesi, Zerdüştlerde bırakalım böyle sarılı, kırmızılı garip kostümler giyip ateş önünde secde etmeyi, klasik anlamda bir ‘ayin’ bile söz konusu değil. Biçimci bir din olmayan Zerdüştilikte, sık sık Tanrı’ya dua etmek esas, dua ederken özel bir kostüm giyilmesi söz konusu bile değil. Amaç, ‘sivil Cuma’ eylemleriyle siyasal İslamcıların elinden din kozunu almaya başlayan Kürt hareketini Zerdüşt ilan ederek itibarsızlaştırmak.

Ahmet Meriç Şenyüz

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.