Yazara, Oyununda Nazilerden, Yahudilerden Bahsetme, Dendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Yazar, seyirciyi “incitmek” korkusuyla Naziler, Yahudiler ve Polonya’nın işgaline yönelik göndermelerin atılması istendiği iddiasıyla İkinci Dünya Savaşı’nda geçen oyununu iptal etti.

Telegraph. 28 Ekim 2011. Çeviri: Mustafa Yıldız

Rod Tinson, istenen değişiklikleri yapmayı reddederek oyunu iptal etti. Foto: SWNS

Rod Tinson, English Heritage [İngiliz Mirası] adlı kamu kuruluşunu metin üzerinde değişiklikler dayatarak tarihi lunapark gibi göstermeye çalışmakla suçladı. Oyun, Cadılar Bayramı’nda Falmouth, Cornwall’daki Pendennis Kalesi’nde sahnelenecekti.

Oyun, Tudor dönemi kalesinin tarihindeki çeşitli dönemlerden sahneler içeriyordu. Bunların arasında kalenin İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Britanya işgaline karşı üstlendiği kilit kıyı savunması rolü de vardı.

Tinson, English Heritage’ın kendisinden oyunun bazı kısımlarını izleyiciler “incinmesin” diye yumuşatmasını istediğini söylüyor. Bu kısımların arasında işgal altındaki Polonya’da yaşayan ailesi için kaygılanan genç bir Yahudi karakterin sahnesi de var.

Yazar, istenen değişiklikleri yapmayı reddederek oyunu iptal etti ve metnin nasıl incitici olabileceğini anlamadığını belirtti: “English Heritage seyircisi için uygun değil, dediler. Bunun yerine nasıl bir tarih göstermek istiyorlar? Oyun, çoğu savaşı hatırlayan veya savaşa katılan insanları tanıyan yetişkinlere hitap ediyordu. Değişiklik yapmayı reddettim çünkü böyle olunca bütün hikaye akışı değişecekti. O binaların yapılma sebebi Alman işgalini engellemekti.”

Oyun, kalenin sadece yetişkinler için olan ve haftada dört gece çalışan “hayalet turlarının” bir parçası olarak sahnelenecekti.

Tinson’ın metni, mekandaki İkinci Dünya Savaşı top bataryalarına sürekli gönderme yapıyordu.

Pendennis Kalesi organizasyon müdürü Charlie Fear, programın başka bir yazarın oyunuyla devam edeceğini belirtti: “Bay Tinson’ın oyununu geri çekmek durumunda kalmamız büyük talihsizlik. Kendisinin gösterdiği emek tazmin edilecek. Bay Tinson’la ilk defa çalışıyorduk ve etkinliğimize yönelik doğru yaklaşım konusunda anlaşmazlığa düştük.” Fear’dan Tinson’a geldiği belirtilen e-mailde şöyle yazıyor: “Bu mevzuyu açık konuşmak gerekirse, bütün cinsel imaları (“homoluk” gibi tabirler de dahil) ve küfürleri oyundan atmamız gerekiyor. Bir de Polonya, Naziler ve Yahudilere yapılan göndermelerin atılmasını rica ediyorum lütfen. English Heritage seyircimiz için bu içerik incitici olabilir. Böyle bir şey olmaması ise benim görevim. Anlıyorum yaşayan karakterler çizmek istiyorsunuz ama dili yumuşatmamız gerekiyor. Umarım kaygılarımı ve seyirci beklentisine karşı olan sorumluluğumu anlıyorsunuzdur.”

Pendennis Kalesi, 1540-45 yılları arasında Fal Nehri ağzını İspanyol ve Fransız saldırılarından korumak için inşa edildi. Kale, 8. Henry tarafından yaptırılan kıyı topçu kalelerinden oluşan şeridin Cornwall’da biten ucu niteliğinde. I. Elizabeth döneminde ve Cumhuriyetçilerin beş aylık kuşatması altında kaldığı İngiliz İç Savaşı öncesinde tahkim edilmişti.

Paylaş.

Yanıtla