Atölye'den "Geri Çekilen Dünya"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geri Çekilen Dünya Hakkında
“Hatırlıyorum… Hatırlıyorum. Bugünlerde söylediğimiz her şey hatırlıyorum diye başlıyor.”
Kuşları, kitapları, ailesi ve arkadaşlarıyla huzurlu bir hayat süren Ali, ülkesinin yaşadığı yıkıma tanıklık etmiş. Savaşın yarattığı fırtınanın ardından Ali’nin elinde kalan yegâne şey; geçmişi. Tek yapabileceği ise hatırlamak. Anlattıklarıyla geçmişini ve tanıklığını bize emanet ediyor. Hikâyesine yaşamlarımızda yer açmaya çağırıyor.
‘Geri Çekilen Dünya’, yirmili yaşlarının sonlarındaki Iraklı bir gencin hikâyesinden yola çıkarak, ‘savaş gerçeklerine’ farklı bir pencere açıyor. Yangının tüm dünyayı sarmaya başladığı, insan hayatlarının yeniden istatistiğe dönüştüğü şu günlerde, fırtınaya tanıklık eden bir insanın deneyimine kulak vermenin önemini vurguluyor.
“Klee’nin Angelus Novus adlı bir resmi vardır. Bir melek betimlenmiştir bu resimde; meleğin görünüşü, sanki bakışlarını dikmiş olduğu bir şeyden uzaklaşmak ister gibidir. Gözleri, ağzı ve kanatları açılmıştır. Tarihin meleği de böyle gözükmelidir. Yüzünü geçmişe çevirmiştir. Bizim bir olaylar zinciri gördüğümüz noktada, o tek bir felaket görür, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun ayakları dibine fırlatan bir felaket. Melek, büyük bir olasılıkla orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek ister. Ama cennetten esen bir fırtına kanatlarına dolanmıştır ve bu fırtına öylesine güçlüdür ki, melek artık kanatlarını kapayamaz. Fırtına onu sürekli olarak sırtını dönmüş olduğu geleceğe doğru sürükler; önündeki yıkıntı yığını ise göğe doğru yükselmektedir. Bizim ilerleme diye adlandırdığımız, işte bu fırtınadır.”

-Walter Benjamin

Yazan: Naomi Wallace
Çeviren: Berk Ataman
Dramaturji: Ekip çalışması
Reji Tasarımı: Nihan Acar, Öykü Gürpınar, Kerem Rızvanoğlu, Cemil Sağbaş, Halil İbrahim Topalfakioğlu, Burak Üzümkesici
Oynayan: Burak Üzümkesici
Afiş Görseli: Paul Klee (Angelus Novus)
Afiş ve Broşür Tasarımı: Öykü Gürpınar
Destekleri için İTÜ İşletme Fakültesine ve İTÜ Taşkışla Sahnesine teşekkür ederiz.


Şubat Takvimi
4 Şubat Cumartesi 19:00
11 Şubat Cumartesi 19:00
18 Şubat Cumartesi 19:00
İTÜ Maçka Kampüsü İşletme
Fakültesi Tiyatro Salonu’nda
26 Şubat Pazar 18:00
Beyoğlu Maya Sahnesi’nde
8 Şubat Çarşamba 20:30
Beyoğlu Şermola Performans’ta

Bilet: tam 25 TL / indirimli 15 TL

Bilgi ve Rezervasyon: info@atolyetiyatro.com – 535 610 93 94
www.atolyetiyatro.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.