Bilkent Tiyatrosu'ndan Kahvehane

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alman film yönetmeni Rainer Werner Fassbinder’in İtalyan yazar Carlo Goldoni’nin aynı adlı oyunundan uyarladığı Kahvehane Devlet Tiyatroları yönetmeni Hakan Çimenser’in yönetmenliğinde sergileniyor. Oyuncular Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencilerinden oluşuyor. Oyunun çevirisi Sibel Arslan Yeşilay’a, dramaturjisi Özcan Özer’e, koreografisi Deniz Çığ’a, dekor tasarımı Tan Kanbay’a, ışık tasarımı Yılmaz Ertekin’e ait.

İtalyan oyun yazarı Carlo Goldoni (1707 – 1793), İtalyan gerçekçi komedisinin kurucusu sayılır. Oyunlarında maskeli, kalıplaşmış tiplerin yerine daha gerçekçi karakterler, sıkı dokulu olay örgüleri ve neşeli, kendiliğinden gelişmeye açık bir hava gözlenir. Goldoni’nin komik olduğu kadar düşündürücü Kahvehane oyunu, Alman film yönetmeni Rainer Werner Fassbinder’in (1945-1982) uyarlamasıyla sahnede daha da büyülü bir atmosfere bürünüyor. Yeni Alman Sineması akımının en önemli temsilcisi olarak kabul gören Fassbinder; Cannes, Berlin (Altın ayı) gibi önemli film festivallerinde ödüllendirilmiş önemli bir yönetmen. 37 yıllık kısa yaşamında 35 uzun metrajlı filme imza atmış.

2010 Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yönetmeni” seçilen Hakan Çimenser Kahvehane hakkında şunları söylüyor:

“Eskiden dünya bu kadar karanlık değildi. Bilgiye ulaşmanın bu denli kolaylaştığı ve cehaletin de aynı oranda arttığı gerçeği, karanlık güçlerin yumruğunu daha ağır hissetmemiz sonucunu doğurdu.

Paranın ve gücün modern köleleri olarak yaşamak zorunda kaldığımızın, kendimizi var etme yolculuğumuzun başkalarının sırtına basmaktan geçtiğinin, bu kirli çarkın ve deforme olmuş dişlilerinin arasında kadınlarımızın ezildiğinin, yalanlarımızı büyük boy köpüklü kahvelerimiz içinde yudumladığımızın ve hepimizin aynılaştığının farkında mısınız?

Bu kadar acımasız cümleleri bu denli komik ve bu dozda gerçek hayata geçirirken ekip olarak büyük haz duyduk. Ünlü yönetmen Fasbinder’in Goldoni’den uyarladığı, Kahvehane’yi sahneye koyarken büyük keyif aldım. Sizlerin de ‘Kahvehane’den en sevdiğiniz kahvenizden daha çok keyif alacağınızı umuyorum.”

Hakan Çimenser’in yönettiği oyun 30 Aralık; 3, 6, 10 ve 13 Ocak tarihlerinde Bilkent Tiyatro Salonu’nda izlenebilir.

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.