Engellenen Filmi Sahnede Anlattılar!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bêrîvan filminin gösterimi Batman Yılmaz Güney Film Festivali’nde gösterimi engellenince, filmin yönetmeni Aydın Orak filmi sahnede anlatmak zorunda kaldı.

Saat 16.15’te başlayacak olan Halepçe katliamını anlatan Halabja filminin ardından gösterileceği ilan edilen Bêrîvan: Bir Başkaldırı Destanı adlı film, Batman Valiliği’nin engellemesi nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldı. Akşam saatlerinde filmin gösterilmesinden hemen önce valilikten tebliğ edilen yasak kararında filmin ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasının oybirliğiyle kabul edilmediği ifade edildi.

Daha önce de birkaç kez gösterimi engellenen ve Kültür Bakanlığı’nın sansür kurulu tarafından bandrol almasına izin verilmeyen Bêrîvan bu kez de Batman’da engellendi. Valiliğin yasak kararında filmin “tarihi gerçekleri çarpıttığı”, “anayasanın temel ilkelerine aykırı olduğu”, “PKK propagandası yaptığı” gibi gerekçeler yer alıyor. Bu kararı bekleyen seyircilere ilan etmek üzere filmin yönetmeni Aydın Orak ve Yılmaz Güney sineması müdürü Dicle Anter sahneye çıktılar.

Valiliğin kararını okuyan Dicle Anter, film gösterilmiş gibi seyirciler arasında oylama yapılacağını belirtti ve Aydın Orak’tan filmini seyircilere anlatmasını istedi. Orak, filminin 1992’de Cizre’de yaşananlar, Berivan adlı 17 yaşındaki genç kadının başından geçenleri aktardıklarını, yaşananlar dışında herhangi bir görüntü kullanmadıkları için gerçeği çarpıtmalarının mümkün de olmadığını belirtti.

Bêrîvan: Bir Başkaldırı Destanı filmine daha önce de Kültür Bakanlığı tarafından bandrol verilmeyerek sinemalarda gösterilmesi ve DVD olarak piyasaya sürülmesi  engellenmişti.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.