Meral Çetinkaya Onun İçin Sahneye Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fransa’nın en önemli oyun yazarlarından dünyaca üne sahip Rémi De Vos’un “Sana Bir Şey Söylememe İzin Ver” oyun okumasında Meral Çetinkaya, Sarp Aydınoğlu, Emin Maltepe ve Beyti Engin bir araya geliyor.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde 16 Aralık saat 20:00’da gerçekleşecek olan oyun okuması sonrasında yazarla bir söyleşi de yapılacak.

Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle gerçekleşen proje kapsamında İstanbul’a gelecek olan Rémi De Vos tarafından yazılan “Sana Bir Şey Söylememe İzin Ver” adlı oyun, Mark LEVİTAS tarafından Türkçe’ye çevrildi ve okuma tiyatrosu Okan URUN tarafından yönetildi.

Okumada usta oyuncu Meral Çetinkaya’ya yine tiyatro ve televizyondan tanıdığımız Sarp Aydınoğlu, Emin Maltepe ve Beyti Engin eşlik ediyor.

Oyun, hastanede tedavisi olmayan bir hastalıkla pençeleşen bir kadının, oğlunun ve diğer yakınlarının ziyaretlerini kabul etmesini konu alıyor.

Oyunda anne-oğul kendilerine has bir biçimde iletişim kurmayı denerler; annesinin nefret ettiği tiyatroya yönelik sitemlerine tiyatrocu oğlu sessizlikle karşılık verir.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Nedir?

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından yürütülen Yeni Metin Yeni Tiyatro adlı proje çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiyor.

Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında bugüne dek çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dahilinde birçok ülkeden (Romanya, Yunanistan, İspanya, İran, Portekiz, Rusya) çağdaş yazarlar davet edildi ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal dillerinden Türkçeye çevrilerek seyirciye tanıtıldı.

2010 yılının haziran ayında beş yıllık süreç Yeni Metin Yeni Tiyatro 09 adlı bir kitapta toplandı. Özellikle 2010-2011 tiyatro sezonu Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin beş yıl önce oluşturduğu birikiminin sonuçlarının alınmaya başladığı bir sezonu oldu.

Gianina Carbunariu’nun oyunu “Kebap” Carles Battle’nin yazdığı “Baştan Çıkarma” ve Mikhael Durnenkov’un “Leş” isimli oyunu İstanbul sahnelerindeki yerlerini aldılar.

Bunun yanı sıra üniversite toplulukları ve amatör gruplar da proje bünyesinde çevrilen oyunları sahneledi. Proje kapsamında yetişen oyun yazarları yurt içinde ve dışında ödüller almaya başladılar.

Altıncı yılında Aralık 2011 ile Nisan 2012 arasında gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatroprojesi ocak ayında ödüllü İskoç oyun yazarı Linda McLean’i ağırlıyor.

1 Aralık’ta başlayan oyun yazımı atölyelerine katılan yazarlar, dünyaca ünlü oyun yazarları, Yeni Metin Yeni Tiyatro ekibi ve akademisyenlerle çalışma fırsatını yakaladı. Atölyeler sonucunda seçilen kısa oyunlar nisan ayında sahnelenecek.

ETKİNLİK BİLGİLERİ

Oyun Okuması ve Söyleşi

Sana Bir Şey Söylememe İzin Ver

Yazan: Rémi De Vos
Çeviren: Mark Levitas

Yöneten: Okan Urun
Okuyanlar: Meral Çetinkaya, Sarp Aydınoğlu, Emin Maltepe, Beyti Engin
16 Aralık Cuma 2011, saat 20:00
Fransız Kültür Merkezi
İstiklal Caddesi No:8, Taksim/ Beyoğlu
* Etkinlik Ücretsizdir
Detaylı Bilgi için:
Tel: (0 212) 243 99 91
GSM: 0535 715 69 55
Web: http://www.vedigerseyler.com

CNN Turk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.