Mestre Baixinho'yla Capoeira Oyunculuk Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mestre Baixinho’yla Capoeira disipliniyle temellendirilen “Hareketin Yaratıcı İfadesi” atölye çalışması bu Perşembe 8 Aralık  saat 18:30’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde yapılacaktır. Katılmak isteyenler aşağıdaki telefon numarasını arayarak isimlerini yazdırabilirler. Katılımcı sayısı 16 kişiyle sınırlıdır. Gözlemciler atölyeye katılabilir

Etkinlik ücretsizdir.

İletişim: Özgür Genç : 0532 481 3987

Hüseyin Sorgun / İBB Kültür A.Ş. Basın Danışmanı / 02124670771 / 05323040802 / hsorgun@kultursanat.org

Mestre Baixinho’yla “Hareketin Yaratıcı İfadesi”

Bu atölyede oyuncular beden ve yüz ifadeleriyle, Capoeira haraketleri aracılığıyla iletişim kurma üzerine çalışacaklar. Beden ifadesi Capoeira disiplinin barındırdığı temel hareketlerle geliştirilecek ve hayvan devinimlerine doğru yolalacak böylece oyuncu, bedeninin özgür kalmasını sağlayacak. Oyuncu içinde barındırdığı hayvanın gücünü hissedecek. Hareket, iki oyuncu arasındaki tek iletişim aracı olacak. Bedenlerinin tümünü kullanarak, yüzden, yüz ifadelerinden, göz temasını hiç kaybetmeden bu enerjiyi tüm bedenlerine aktaracaklar, ellere, kollara, torsoya bacaklara ve ayaklara kadar. Her hareketin içindeki iletişimi soru cevapla geliştirip bir diyalog kurmaya başlayacaklar. Hareketlerle gelişen bu ‘soru-cevap’la oyuncu hareketin reflex-otomatizminin farkına varacak. Capoeira’nın müziğiyle kendi ritmlerini bulan oyuncular, karşılarındaki oyuncunun ritmini de oyuna dahil edecek ve bedenlerin diyalogu kesintisiz sürecek.

Mestre Baixinho kimdir?

Luiz Martins de Oliveira, bilinen adıyla Mestre Baixinho, 1961’de Brezilya’nın Paraíba bölgesindeki Remigio adlı kasabada dünyaya gelmiştir. 1971 yılında ailesiyle birlikte São Paulo yakınlarındaki Guarujá’ya taşınır. Capoeira’ya 15 yaşında başlar. İlk önce Santos’ta Mestre Sombra, daha sonra São Paulo’da Mestre Brasilia’dan eğitim alır. 1982’de yetkinliğe ulaşıp Capoeira hocası olur ve Capoeira öğretmeye başlar. Çalışmalarını özellikle çocuklar için Capoeira eğitimi üzerine yoğunlaştırır. Mestre Baixinho 1987’de Milano’ya yerleşir ve kendisini bu sanatın İtalya’da tanınıp yaygınlaşmasına adar. Öğrencileriyle birlikte oluşturduğu grupla farklı sportif ve sanatsal çalışmalara imza atar.

1991 yılında şimdi de başkanı olduğu İtalyan Capoeira Birliği Filho de São Bento Grande’yi (Associazione Italiana di Capoeira Filho de São Bento Grande) oluşturur ve Capoeira’yı İtalya’da resmi olarak tanınan bir spor haline getirir. 1997’de İtalya’daki ilkokul, ortaokul ve liseler ile işbirliğine giderek bazı okullarda Capoeira’nın genel müfredatın içerisinde yer almasını sağlar. 1999’da sadece Capoeira öğretimine adanmış olan ve içerisinde devamlı eğitim verilen Capoeira Akademisi’ni (Acadèmia de Capoeira) kurar. Zamanla akademi içerisinde seminerlerin, araştırmaların ve birçok diğer öğrenme faaliyetlerinin yapıldığı bir kültür merkezi haline dönüşür.

Mestre Baixinho İtalya’da birçok üniversitede kısa süreli dersler ve seminerler vermektedir. Aynı zamanda dünyanın birçok ülkesinde Capoeira’nın yayılması için çalışmalarda bulunmaktadır. Yine aynı heyecan ve amaçla,2002 Mayıs ayı içerisinde öğrencisi olan Urso (Giuseppe Pasqualini)’nun davetiyle İstanbul’a gelir ve burada kendi ekolü ve himayesi altında çalışmalarda bulunan Türk Capoeira öğrencileri ile çalışmalar yapar. Aynı yılın Kasım ayı başında bu sefer 10 kişilik bir grupla gelerek aynı öğrenci grubuyla hem yoğun çalışmalarda bulunur hem de yaptığı Batizado töreniyle Türk öğrencilerin çalışmalarını resmi olarak tasdik eder. Mestre Baixinho ve grubu düzenli olarak Türkiye’ye gelme ve Türkiye’deki Capoeira çalışmalarını destekleme ve gözlemleme kararı almıştır.

Paylaş.

Yanıtla