Osmanlı Saray Dansları ve Müzikleri Yeniden Yorumlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 29 Aralık 2011 Perşembe akşamı Kadıköy’deki Oyun Atölyesi’nde sergilenen “Taksim Taksim” adlı gösteride Osmanlı saray dansları ve müzikleri yorumlandı. Berrak Yedek’in koreografisini yaptığı ve icra ettiği danslara; ney, tambur, perküsyon ve arp çalan beş müzisyen eşlik etti. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Alanı’nın kurumsal olarak desteklediği projede, on müzik eseri yorumlandı. Tek perdelik dans-müzik gösterisi, yaklaşık bir saat sürdü.

Program dergisinde Yedek’in  birkaç yıldır sürdürdüğü “Türk dansı” projelerinin üçüncüsü olduğu belirtilen gösterinin hareket noktası, saray çengilerinin danslarının yeniden canlandırılması idi. Unutulmuş ve yok olmuş saray danslarını yorumlamayı ve hayata kazandırmayı hedefleyen Yedek, koreografi sürecine dair şöyle bir not düşmüştü:

“Bestelerin renklerinden, hallerinden, ritimlerinden, hat ve ebru sanatından ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek; bu ilhamların içime sinmesini sağlayarak, doğru hareketleri, estetiği, anlatımı ve devinimleri bulmaya çalıştım.”

Projeye dair ayrıntılı bilgi için bkz. www.taksimtaksim.com

Berna Kurt / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla