Savaş Uçakları Sivilleri Bombaladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in önceki günlerde yaptığı, sanatçıları da dahil ettiği “terör” konsepti konuşmasından Şırnak sınırındaki köylüler de nasibini aldı. Bugün yaşanan ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu trajik bombalama olayının unutulmamasını, aydın ve sanatçı bilinciyle olayların üzerine gidilmesini diliyoruz.) Şırnak’ın Uludere ilçesinin sınır bölgesinde gerçekleşen bombardımanda siviller hayatını kaybetti. Uludere’den bianet’e konuşan yetkililer Ortasu Köyü’nde 36 ölü olduğunu ve cesetlerin çıkarılmasına devam edildiğini söyledi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Irak sınırına yakın kesiminde insansız hava uçakları ve termal kameraların kalabalık bir grup saptaması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçakları, Ortasu Köyü’nün sınır bölgesini bombardımana tuttu.

Bombardımanda öldüğü söylenen kişi sayısı 35 olarak söyleniyor.

Dün gece 23.00 sularında başlayan bombardımanın ardından, ölen kişilerin PKK’li değil, mazot kaçakçılığı yapan Ortasu köyünden 18-20 yaşlarındaki gençler olduğu ifade edildi.

bianet’e konuşan Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman dün geceden beri olay yerinde olduğunu söyledi:

“Olay Türkiye sınırlarında köye yakın bir yerde gerçekleşiyor. Buradaki köylüler Irak’tan malzeme alıp geri geliyorlarmış. Köye dönerlerken önleri tutulmuş, köye gitmelerine izin vermemişler. Onlar geri dönüş yolundayken uçak bombalamış.”

“Kurtulan bir kişi var. Şu an köyde mevcut cenaze sayısı 36-37 civarında. Ama parçalanmış cesetler var. Bulunmayan parçalar var, cesetlerin çoğu yanmış. Patlama sırasında kaya altında kalan cesetler var. Olay yerindeki cesetler insan gücüyle çıkartılamıyor. Şu an dozerler, kepçeler getiriliyor, kayaları kaldıracaklar.”

bianet’in ulaştığı Ortasu Köyü muhtarı da şu an itibariyla 35 ölü olduğunu doğruladı. Muhtar, “Bombalamadan kurtulan tek kişi şimdi hastanede. Ölenlerin yaşları çok genç. Mazot almaya gitmişlerdi” dedi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, yetkililer olayın Irak topraklarında gerçekleştiğini ileri sürdü. Şırnak Valisi olayda 20’den fazla kişinin öldüğünü söylerken, Şırnak yerel gazetelerinden Haber73 yetkilileri bianet’e yaptığı açıklamada olayda 28 kişinin öldüğünü ve çok sayıda yaralı olduğunu ifade etti.

Şırnak Devlet Hastanesi’nde üç yaralı bulunduğunu söyleyen Haber73 yetkilisi, yaralılarla görüşmenin mümkün olmadığını, hastaneye kimsenin sokulmadığını sözlerine ekledi.

Saldırı sonrasında kriz masası oluşturan Şırnak Valiliği’de yaptığı yazılı açıklamada ölü sayısının 35 olduğunu doğruladı. Önce ölü sayısının “20’nin üzerinde” olduğunu açıklayan Şırnak Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, “Irak’ın ilimiz Uludere İlçesi’ne yakın sınırında 28.12.2011 çarşamba günü gerçekleştirilen hava harekâtı sonucunda 35 kişi hayatını kaybetmiş bir kişi de yaralanmıştır. Konu ile ilgili gerekli adli ve idari tahkikat başlatılmıştır” dedi.

Görüştüğümüz Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise dün gece olan bir olayın bugün basında  geç yer almasını eleştirdi ve “Medya vermiyorsa, haberler sosyal medyadan takip edilebilir” dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise şu ana kadar 28 kişinin cesedine ulaşıldığını, 17 kişinin ise kayıp olduğunu söyledi. BDP heyeti bölgeye doğru yola çıktı.

Şırnak Devlet Hastanesi’nden edindiğimiz bilgiye göre dün gece iki civarında üç kişi hastaneye getirildi. Acil servisten görüştüğümüz doktorlar hastaneye getirilenler hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Başta İngiliz ve Fransız basını olmak üzere uluslararası basın konuyu yakından takip ediyor.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.