Sendika Binasından Tiyatro Festivaline

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro ES-5, Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katılmış ilk sendika tiyatrosu. Hepsi sendikanın üyesi olan oyuncular Eğitim Sen 5 No’lu Şube’de çalışmalarını sürdürüyorlar. Sanat ile mücadeleyi, tiyatro ile sendikayı konuşmak; kendilerini tanımak ve tanıtmak amacıyla Tiyatro ES-5 grubuyla bir söyleşi gerçekleştirdik. İlk olarak, sendika ile sanat, özelde tiyatro arasında nasıl bir ilişki kurduklarını soruyoruz.

Oyunculardan Mehmet Ünal, Tiyatronun bir eylem biçimi olduğunu ifade ederek,  sendikal mücadeleye katkı sunduğu, değişim ve dinamizm yarattığı için tiyatro yaptıklarını belirtiyor. “Kolektif üretime, kolektif yönetime ihtiyaç duyduğumuz için tiyatro yapıyoruz” diyor.

İlk çalışmalarını Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’yla birlikte yapan grup birlikte beş oyun çıkarmış. Daha sonra ise sahne sanatları doktora öğrencisi Polat İnangül grubun yönetmeni olmuş. Bugüne kadar, her yıl bir oyun olmak üzere altı oyun sahnelemişler. Son olarak ‘Sevgili Doktor’ oyununu sahneleyen grubun diğer oyunları ise şöyle: ‘Japon Kuklası’, ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’, ‘İş Ararım İş’, ‘Klaksonlar Borazanlar ve Bırtlar’, ‘Biz Siz Onlar’. Sendika şubesinin bulunduğu Buca’da, Konak’ta, Torbalı’da, Urla ve Seferihisar’da oynamışlar oyunlarını. Karşıyaka’da ‘Güz Günleri’ tiyatro festivaline de katılmışlar ‘Sevgili Doktor’la.

Seyirci Tiyatro İzlerken Kişiliğini Kazanıyor

Oyunculardan Nuray Demir, aynı oyunla Ankara’da 16. Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katıldıklarını ve Türkiye’de bir sendika tiyatrosunun, ilk kez uluslararası bir festivale katıldığını anlatıyor. 60’ın üzerinde tiyatro grubunun katıldığı festivalde, oyunlarını Yenimahalle Dört Mevsim Sahnesi’nde oynamışlar. Kendilerine ve oyunlarına yönelik ilginin oldukça iyi olduğunu anlatıyor Nuray ve ekliyor, “KESK bünyesinde uzun soluklu tiyatro yapan tek grubuz”. Utkun Büyükaşık, “Sanat ve edebiyat dergilerinde yer alırsak istek ve coşkumuz daha da artar” sözleriyle sitem ve özlemini dile getiriyor. “Neden tiyatro?” sorumuzu şair de olan Ahmet Cevher, “Sorumluluk ve dayanışma bilinci yarattığı için tiyatro diyoruz ve tiyatroyu önemsiyoruz. Sonuç olarak bir eğitimdir tiyatro. Seyirci tiyatro izlerken kişiliğini ve özgürlüğünü kazanıyor” diyerek cevaplıyor.

Özer Alptekin, tiyatro çalışmalarının kendilerini yeniden örgütlediğini, seyircileri olan velilerle ve öğrencilerle buluşturduğunu ve moral verdiğini, dinamizm kattığını anlatıyor. “Bu çalışmalarla diğer şubelere de örnek olmak, cesaret vermek istiyoruz” diyor.

Diğer bir oyuncu Hakan Birsen, “Tiyatro bir kültürleme ve kültürlenmedir” diyor ve bunu şu sözlerle açıklıyor: “Sanat genelde bir iletişim aracıdır. Çağlar boyunca insanlar yaptıklarını, yapmak istediklerini sanatla; yazıyla, resimle, müzikle, heykelle, tiyatroyla ifade ettiler. Bizim de derdimiz, isteklerimiz var. Oyunlarımızı da buna göre seçtik. Atanamayan öğretmenleri, sağlık ve eğitim sorununu, taşeronlaştırmanın yarattığı sorunları vb. anlatmaya çalıştık.”
“Sendika yönetimleri çalışmalarınıza nasıl bakıyor?” diye soruyoruz. Mehmet Ünal, “Başlangıçta, genel anlamda yaptığımız işin pek farkında olmadıklarını hissediyorduk. Gelinen süreçte, sendika bünyesinde bir tiyatro topluluğunun varlığının önemi anlaşılmaya başlandı. Bu gelişmeden mutluluk duyuyoruz” sözleriyle yanıtlıyor.

Sendika Tiyatroları Festivali Düzenlenmeli

Hakan Birsen, “Türkiye tiyatro tarihinde, Devrim İçin Hareket Tiyatrosu, TÖS ve Can Şenliği’nden sonra Tiyatro ES-5’in, ödenekli olmayan tiyatrolar içinde yedi yıldır kararlı bir duruş sergilediğini ifade ediyor. “Sendika tiyatroları festivali düzenlenmeli, KESK içinde Eğitim Sen bunu üstlenmelidir” önerisi getiriyor grup üyeleri. Konak ve Buca Belediyelerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorlar.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.