Tarihi Roma Tiyatrosu Gün Yüzüne Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa’nın İznik İlçesi’nde Milattan Önce 62 ve 113 yılları arasında yapılmış Roma Dönemi’ne ait Anadolu’da ayakta kalan nadir tiyatrolardan biri olan Antik Roma Tiyatrosu, Bursa İl Özel İdaresi tarafından ayrılan 200 bin TL ödenekle gün yüzüne çıkartılıyor.

Bursa’nın İznik İlçesi’nde Milattan Önce 62 ve 113 yılları arasında yapılmış Roma Dönemi’ne ait Anadolu’da ayakta kalan nadir tiyatrolardan biri olan Antik Roma Tiyatrosu, Bursa İl Özel İdaresi tarafından ayrılan 200 bin TL ödenekle gün yüzüne çıkartılıyor.

İznik İlçesi’nin Saraybahçe veya Eski Saray bölgesinde bulunan Roma İmparatoru Traianus (97-117) döneminde, Eyalet Valisi Pilinius Csecillius Secunds (62-113) tarafından Roma halkının da desteği iletamamlanan İznik Antik Roma tiyatrosu, Bursa İl Özeli İdarisi tarafından çevresi temizlenerek gün yüzüne çıkartılıyor. Harabe hale gelen, çevresi çöplerle dolan ve duvarlarına yazılar yazılan tiyatro, Roma Dönemi’nden bu güne kadar Anadolu’da ayakta kalmış tiyatroların en önemlilerinden birisi olarak kabul ediliyor. Geçen hafta tiyatroda incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, konuyla ilgili makamında basın açıklaması yaptı.

İznik İlçesi’nin binlerce yıl geçmişe uzanan bir tarihi olduğuna dikkat çeken Vali Harput, ilçenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile yürütülen İznik – Endülüs Medeniyetler İttifakı’nın temelini oluşturduğunu söyledi.

Proje ile İznik’in dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline getirilmeye çalışıldığını belirten Vali Harput şöyle konuştu:

“Çok önemli bir projedir. Bu büyük projenin hayat bulması için İznik’i, çini sanatını, Selçuklu, Osmanlı, Bizans ve Roma dönemine yönelik tarihi zenginliklerini ortaya çıkartıyoruz. Yaklaşık iki aydan beri İznik’te tarihi Roma Tiyatrosu üzerinde ciddi bir çalışma yapıyoruz. İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan yaklaşık 200 bin lira ile orada çevre düzenlemesi yapıldı. Kazı için hazırlandı. Tarihi Roma tiyatrosunun restorasyonunun da en kısa zamanda başlatılarak tamamlanmasını sağlayacağız. Daha sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılarak, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılmasına da imkan sağlanacak.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da çalışmalara destek olduğunu kaydeden Harput, İzniklilerin de desteklerini esirgemediğini vurguladı.

Sinemada

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.