Tiyatrocu Gözaltına Alındı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – 20 Aralık Salı günü 8 ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Altmışa yakın gazeteci veyahut bir zamanlar muhabirlikle uğraşmış insanlar göz altına alındı. Yanlış okumadınız; bir Kürt medyasında yaklaşık yedi sene önce bir ara muhabirlik yapmış olanlar dahi içeri alınanlar arasında. Uzun zamandır KCK örgütlenmesi nedeniyle başlayan gözaltılara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Ana akım medyada manşetten verilmesi gereken olay Radikal hariç herhangi bir gazetede ya hiç yer bulmadı ya da hak ettiği haber değerini görmedi.

Göz altına alınanlar arasında bir tiyatrocu da var: İsmail Yıldız… Kendisi “nü.kolektif”‘in geçtiğimiz cuma prömiyerini yaptığı “Bildiğin Gibi Değil” adlı oyunda oyuncu olarak yer alıyor ve aynı zamanda da bağımsız gazeteci olarak çeşitli yayın organlarında ağırlıklı kültür sanat yazıları yazıyor. “Bildiğin Gibi Değil” adlı oyun ise iki genç araştırmacı Funda Danışman ve Rojin Canan Akın’ın, 90’lı yıllarda çocukluğu Güneydoğu’da geçmiş Kürt gençleriyle yaptıkları on dokuz söyleşiyi bir araya getiren bir kitaptan alınan dört hikayeye yaslanıyor.

Oyunun yönetmeni Ülfet Sevdi yaşadıkları olayın koşturmacası nedeniyle hastalanmış olmasına rağmen vakit ayırıp konu ile ilgili şunları ifade etti:

“Dosyada gizlilik kararı uygulandığı için İsmail Yıldız herhangi bir gerekçe gösterilmeden göz altına alındı. Oyunun 90’lı yıllarda yaşanan savaşa tanık olan bir kuşağın hikayelerini anlatması itibariyle de İsmail’in göz altına alınması rastlantı olmasa gerek. Ancak yine de tutuklanmanın sebebinin birincil nedeni olarak ANF’de muhabirlik yapması ile ilgili olduğunu düşünüyorum.”

Ülfet Sevdi, yaşanan olayın kendileri için ironik olduğunun altını çizdi. Prova sürecinde acaba oyunu yasaklarlar mı diye endişelendiklerini ama kitabın yasaklanmamasından hareketle oyunun da yasaklanmayacağını düşündüklerini belirten Ülfet Sevdi sözlerine şöyle devam etti: “Gerçi İsmail’in muhabirlik yapmasından yani onun gazeteciliğinden ötürü içeri alınabileceğini düşünmüştük. Bizim aklımıza gelenler onların da aklına geldi herhalde…”

Ülfet Sevdi, cuma günkü oyunun akıbetine dair ise şunları dile getirdi. “İsmail’in kararı cuma günü belli olacak. Ancak oyunu aynı zamanda bir eylem olarak görüyoruz. İsmail’in bölümlerini çıkararak oyunumuzu Şermola Performans’da oynayacağız.”

İsmail Yıldız’ın bir yakını ile de sohbet etme şansı buldum. Kendisiyse şunları dile getirdi: “Polisler evini bastıklarında, çeşitli oyun aksesuarları buluyorlar. Kendi aralarında adam tiyatrocu işte falan diye konuşuyorlar. Tiyatrocu olduğunu bilerek ve gazeteci kimliğini gerekçe göstererek içeri alıyorlar. Aldıkları insanlar çok alakasız. İki üç yıl önce DİHA’da çalışmış birisi var mesela. Bir ara muhabirlik yapmış ve bırakmış ya da yedi yıl önce gazetecilikle uğraşmış sonra mesleği bırakmış insanlar da var aralarında…”

“Tutuklamanın oyunla ilgisi var mı derseniz, ben olayı ilk duyduğumda öyle düşünmüştüm. Çünkü bir ay önce İsmail ve bir arkadaşını hiç bir gerekçe göstermeden Eminönü’nde polisler alıyor ve karakola götürüyorlar. Üç saat kadar tutup özür dileyerek bırakıyorlar. Aradan bir ay geçiyor adamı alıp götürüyorsun. Oyunun yönetmenini alıp götürecek halleri yok. Ya da kitabın yazarı Rojin’i tutuklayamazlar. Bugüne kadar pek çok kitap yazmış hiç bir şey yapmamışlar. Feminist bir grupta tek erkek oyuncu. Üstelik Kürt… Kızları alıp götürmek yerine herhalde onu aldılar içeri.  Bu sebeplerden dolayı ben başta oyundan dolayı diye düşünmüştüm. Ancak pek çok gazeteciyi içeri aldılar. Bence İsmail’in içeri alınması hususunda bir kaç şey bir arada gibi duruyor.”

Baskıcı ve sansürcü zihniyetten gına gelenler ve grupla dayanışmak isteyenler için oyun 23 ve 24 Aralık günleri saat: 20:30’da Şermola Performans’ta!

Şermola Performans, İstiklal cd. İmam Adnan – Nane sk. No:5 Kat:2 Beyoğlu
Gsm: 0533 471 47 96  e-mail: info@nukolektif.com, nu.kolektif@gmail.com

İlker Yasin Keskin / Mimesis

Paylaş.

Yanıtla