Tiyatrocu İsmail Yıldız Tutuklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – nü.kolektif’in kolektivistlerinden İsmail Yıldız, geçtiğimiz hafta KCK örgütlenmesi nedeniyle gerçekleştirilen baskınlarda gözaltına alınmıştı. Cuma günü mahkeme tarafından serbest bırakılması beklenen İsmail Yıldız, cumartesi günü İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle tutuklandı.

İsmail Yıldız (ortada) “Bildiğin Gibi Değil” adlı oyunda Gever’in hikayesini anlatıyordu.

Geçtiğimiz cuma günü ilk gösterimini gerçekleştiren “Bildiğin Gibi Değil” oyununda yer alan, nü.kolektif üyelerinden tiyatrocu İsmail Yıldız, 24 Aralık Cumartesi günü sabah 05.30’da mahkeme kararına istinaden tutuklandı. Mahkeme kararını değerlendiren “Bildiğin Gibi Değil” oyununun yönetmeni Ülfet Sevdi, İsmail Yıldız’ın tutuklanmasını “tuhaf” bir gelişme olarak nitelendirdi. Yıldız’ın anti-militarist olduğunu vurgulayan Ülfet Sevdi, “örgüt üyeliği” ile suçlanmanın onun için de tuhaf bir durum teşkil etmiş olabileceğini belirtti: “Tam da sizin eleştirdiğiniz türden bir örgütlenmenin içinde olduğunuzu iddia ediyorlar. Aynı Devrimci Karargâh adı altında Hanefi Avcı’yı tutuklamaları gibi bir şey bu. Sanıyorum İsmail şimdi uzun bir varoluş sorgusu içindedir.”

Oyunun, İsmail Yıldız’ın yokluğunda nasıl sahneleneceği sorusu üzerine, prova sürecindeyken böyle bir durumun ortaya çıkması halinde benimseyecekleri yolu konuşmuş olduklarını aktaran Ülfet Sevdi, şunları söyledi:

“Salonu basıp bizi sahneden indirmedikleri müddetçe oynamayı sürdürmeye karar vermiştik. Oyuna soruşturma açılmış olsaydı bile sahnelemeyi sürdürecektik. Bunları konuşmuştuk, birebir provasını yapmadık tabii ama duruş olarak böyle bir müdahaleye hazırdık. Salı sabahı gözaltına alındığını öğrendiğimizde hemen biraraya gelerek durumu değerlendirdik. Herkes aynı şeyi düşünüyordu: Oynamaya devam etmeliyiz. İsmail de sormuş, ne yapıyorlar, oyun devam ediyor mu diye. İsmail’e bu kararımızı söylemişler, o da onaylamış. Böylece biz de tekrar prova almaya başladık. Biraz stresli oldu. İsmail’siz çıktığımız ilk gösterim oldukça zordu; hepimiz bocaladık. Fakat oyunun yapısı buna elverişliydi. Elbette rejiden, bazı dramaturjik tercihlerden feragat etmek durumunda kaldık. Özellikle dil yapısında önemli aksaklıklar ortaya çıktı. Asıl anlatı Türkçe, fakat arada Kürtçe anlatılar da vardı. Bunlardan ödün verdik şu anda. Bu aksaklıkları gidermek için yeniden çalışıyoruz; birkaç oyun daha böyle devam edecek ama sonra toparlayacağız.”

İsmail Yıldız’ın tutuklanması üzerine oyunu oynamaya devam ettikleri için rahatsız edici tepkiler aldıklarını da belirten Ülfet Sevdi, sahnelemeyi sürdürme kararının kendisini bir karşı duruş olarak gördüklerini söyledi. Yıldız’ın yokluğunda oyunu oynamaktan vazgeçmelerinin pes etmek olacağını belirterek, çıkartılan zorluklara rağmen devam etme iradesi gösterebilmenin anlamlı olduğunu ekledi. Yakın çevrelerindeki insanların da bu kararı desteklediğine dikkat çekerek, aldıkları tepkinin provakatif ve oyunun sahnelenmesini durdurmaya yönelik bir çabaya işaret ettiğini belirtti.

Oyunun dramaturgu Bilge Açıkgöz de böyle bir durumdayken oyunun oynanmaya devam edilmesinin özellikle anlamlı olduğunu vurguladı. “Bizim sahnede tartıştığımız da bu zaten. Bu oyun oynanmazsa, olması istenen şey olacak. Oyunun anlattıkları susturulacak, konuşulmadan kalacak.” diyen Açıkgöz, gazetecilerin tutuklanması üzerine meslektaşlarının sessizliğe gömülerek konuyla ilgili haber yapmayı bırakmadığının altını çizerek “Biz de tiyatrocu arkadaşımız tutuklandı diye oyunu sahnelemeyi bırakmayacağız.” mesajını verdi.

Ülfet Sevdi, güncel örneklere bakılarak İsmail Yıldız’ın tutuklanma sürecinin uzayacağını tahmin ettiklerini belirterek, Yıldız’la nasıl dayanışabileceklerini bilemediklerini söyledi. Ülfet Sevdi “Sadece İsmail değil, bir sürü insan var tutuklanan. Biz de neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. İsmail’in yayın sürecine dâhil olduğu Quijika Reş [Kara Karga] adlı bir dergi var. Onlar da neler yapılabileceğini konuşuyorlar. Biz de şimdilik oyun oynayarak yanında olmaya çalışıyoruz. Bu durum bizim için de yeni, daha önce hiç böyle bir şey deneyimlemedik. Bu sürecin bizi nereye götüreceğini bilmiyoruz, bunu biraz da zaman belirleyecek.” diyerek sözlerini noktaladı.

Nü.kolektif’in “Bildiğin Gibi Değil” adlı oyunu, İsmail Yıldız’ın yokluğunda, 30 Aralık Cuma akşamı saat 20:30’da Şermola Performans’da seyredilebilir.

Öykü Gürpınar / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.