Tiyatroda Gündem Şiddet ve Demokrasi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, şiddet eylemlerinin çağ dışı olduğunu söyleyerek, ”Kendinden aciz gördüğü kadın ve çocuğun üzerinden varlık aramak, ne insan olmakla, ne de içinde yaşadığımız yüzyılla bağdaşıyor” dedi.

Suriyeli yazar, oyuncu ve yönetmen Abdul Mounem Amayri’nin ”Kargaşa” isimli oyununun Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen galasında soruları yanıtlayan Şamlıoğlu, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon için seçtiği ”Demokrasi” temasının, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafya için anlamlı olduğunu belirterek, ”Yazarlar ve tiyatro kuruluşlarının ortaklaşa kararıyla belirlediğimiz bu temada, demokrasi kelimesinin altını çizdik. Bu değerli bir karardır. Çünkü, toplum üzerine düşünen ve üretenlerin ortak bir kararla yan yana gelmesini sağladı” diye konuştu.

Türkiye’nin yakın coğrafyasının ”Demokrasi hareketi” adı verilen bir değişim sürecinden geçtiğini söyleyen Şamlıoğlu, ”Kimse bu değişimlerin nereye çıkacağını bilemez. Şu an hala toz bulutları havada. Dilerim ki yeni diktatörler oluşturmayıp gerçekten demokrasi oluşsun. ‘Kargaşa’ isimli oyunumuzda 5 kadının hikayesi anlatılıyor. Kadına yönelik baskı ve şiddetin, kadın sorunsalının altını çizen bir metin. Özellikle savaş coğrafyasından bir yazarın kaleminden çıktığı zaman demokrasiye işaret eden etkileyici, evrensel bir metin ortaya çıkıyor” dedi.

Şamlıoğlu, bir sanat dalının anlatım diliyle yaşanan birçok sorunun topluma yansıtılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

”Kadın ve çocuğa yönelik şiddetin ülkesi yoktur. Amerika’da, Suriye’de, Japonya’da farklı olmuyor. Şiddet her yerde şiddettir ve kabul edilemez. Günümüzde tolare edilemeyecek kadar ağır bir insanlık suçudur. Bu suç ne yazık ki son yıllarda giderek arttı. Bu hükümet, meclis ve basının da gündeminde. Kendinden aciz gördüğü kadın ve çocuğun üzerinden varlık aramak, ne insan olmakla, ne de içinde yaşadığımız yüzyılla bağdaşıyor. Daha ilkel dönemlerde ilkel dürtülerle yapılan şiddet anlaşılabilir. Ancak 2012 yılına gelirken bunu neyle açıklayabiliriz? Ben bu oyunu izlerken, kendimi ağlarken buldum. Ben ki eleştirel bir gözle izlediğim için ağlamam çok zordur. Normal seyirciyi bir hayli sarsacaktır. Ümit ediyoruz ki izleyen seyirciler, şiddet konusuna yönelik bir şeyler çıkararak salondan ayrılır.”

Toplumsal gelişimin bilimsel buluşlarla gerçekleşemeyeceğinin altını çizen Şamlıoğlu, ”Uzaya gitmek ya da yüksek binalar yapmak bir toplumun geliştiğini göstermez. İnsan ruhunun gelişmesi önemlidir. Eğer ruhunuz gelişmiyorsa istediğiniz kadar şehriniz, biliminiz, endüstriniz gelişsin. Ruhunuz ve aklınız gelişmediyse bir toplum gelişmez” şeklinde konuştu.

-Suriyeli yazarın ”Kargaşa” oyunu-

Şehir Tiyatroları’nı yeni sezonunda adından en çok söz ettiren oyunlarından Suriyeli yazar, oyuncu ve yönetmen Abdul Mounem Amayri’nin ”Kargaşa”sı için çok güçlü bir metne sahip olduğunu vurgulayan Şamlıoğlu, ”Doğuya gittikçe Batının sanat anlayışından uzaklaşıldığına dair bir ön yargımız vardır. Bu oyunu izlerken bu ön yargının bende de olduğunun farkında olarak, hafif tertipte kendimden utandım. Amayri o kadar usta bir kalem ki; Mezopotamya’nın derin felsefesinin içerisinden süzülerek gelen insanların çağdaş bir eser yaptıklarında çok kıvrak bir kaleme dönüştüklerini görüyoruz” dedi.

Amayri’nin bütün uluslararası festivallerde çok sayıda ödül aldığını belirten Şamlıoğlu, şöyle konuştu:

”Seyircimizi ve sanatçımızı yeni dil ve coğrafyalarla tanıştırmalıyız. Sezon boyunca çıkardığımız oyunların en az biri farklı bir coğrafyadan olmalı. Farklı kültürlerle yapılan bu temas sizi farklı bir adıma doğru taşıyacaktır. Bu sanatımızın bir zenginliğidir. Bu oyun bizi komşumuzda olan ancak evrensel olan bir soruna dikkatimizi çekmeye yarayacaktır.”

Star

Paylaş.

Yanıtla