Göçün 50. Yılında "Yaşamayı Beklerken"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul, İzmir ve Ankara Goethe Enstitülerinin düzenlediği ‘Türkiye’den Almanya’ya Göçün 50. Yılı’ etkinlikleri “Yaşamayı Beklerken” adlı tiyatro oyunuyla sona eriyor. Tiyatro Tempo tarafından sahnelenecek olan oyun; Türkiye’den ve Almanya’dan sanatçıları bir araya getiriyor. Tanınmış tiyatro yazarı ve gazeteci Anja Tuckermann ile kuklacı, oyuncu ve yönetmen Haluk Yüce’nin ortaklaşa çalışmaları olan bu gençlik oyununun prömiyeri, 7 Aralık 2011, Çarşamba akşamı Ankara’da gerçekleşecek. Ankara prömiyerinin ardından İstanbul’da sahnelenecek oyun, son olarak, İzmirli tiyatro severlerin beğenisine sunulacak.

Uluslararası alanda daha çok geleneksel “Karagöz” oyunları ile tanınan ve birçok ülkede oyunlar sergileyen Tiyatro Tempo, 1984 yılından bu yana çocuk ve gençler için kukla ağırlıklı çalışmalar yapıyor. “Göç” olgusunu konu alan, kukla ve oyuncuları birlikte kullanan “Yaşamayı Beklerken”, 16 yaş üzeri herkese hitap ediyor. Oyun; “göç” olgusunun sebeplerine çok boyutlu bir bakış getirmeyi amaçlayarak, parçalanan aile, zorunlu koşullar nedeniyle ihmal edilmiş ve akrabalara emanet edilmiş çocuklar, ebeveynlerin ya da çocukların karşılıklı olarak yaşadıkları özlem ve bütün bu sorunların toplumsal sonuçlarını irdeliyor. Bu bilgiler, titiz bir alan araştırması ve göç eden aileler ve geride kalan çocuklarla yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıktı.

Provaları yoğun bir çalışmayla devam eden oyunda; Haluk Yüce, Marina Yüce, Yasin Yürekli, Suna Turgut, Başak Gürer, Ozan Yaver ve Yılmaz Angay sahne alıyor. Nedim Yıldız’ın bestelediği oyuna ait müzikler ve türküler; Bağlama, keman, viyolonsel ve vurmalılardan oluşan “Üç Anadolu” adlı grup tarafından sahnede canlı olarak seslendirilecek.

“Yaşamayı Beklerken” oyununun ilk gösterimi 7 Aralık’ta, ikinci gösterimi 14 Aralık’ta Ankara’da Tiyatro Tempo’nun salonunda gerçekleştirilecek. Oyun, Ankara’daki prömiyerinin ardından 10 Aralık’ta İstanbul Goethe Enstitüsü tarafından düzenlenen “Göç” konulu kültür haftalarının kapanış etkinliğinde Kumbaracı 50 salonunda ve 17 Aralık’ta da İzmir’de Fransız Kültür Merkezi salonunda sahnelenecek.

2012’nin ilk aylarında Anadolu’nun değişik kentlerine de götürülecek olan “Yaşamayı Beklerken”, seyahati başlatabilmek için tahta valizlerini hazırlamaya başladı bile.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.