Yaşar Kemal'e Üst Düzey Fransız Nişanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fransa, Türkiye’nin dünya çapındaki yazarı Yaşar Kemal’e daha önce verdiği üst düzey Legion d’Honneur nişanının derecesini yükseltme kararı aldı. 1983 yılında Legion d’Honneur nişanı ‘Commandeur’ (komutan) derecesine değer görülen Yaşar Kemal, bu kez nişanın daha üst seviyesi olan ve çok az sayıda kişiye verilen ‘Grand Officier’ (büyük subay) derecesiyle onurlandırılacak. Türkiye edebiyatının büyük ismi Yaşar Kemal, tam adı ‘Grand Officier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur’ olan nişanını, 17 Aralık 2011 Cumartesi akşamı İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda düzenlenecek törende Légion d’Honneur Konseyi Başkanı Büyük Şansölye Jean-Louis Georgelin’den alacak.

Fransa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada “Bu nişan, Yaşar Kemal’in olağanüstü edebi güzergâhına, tüm eserlerinin içine işlemiş hümanizmaya ve kültürlerin çeşitliliği ile kültürlerarası diyalog hizmetindeki aralıksız hizmetlerine duyulan saygıyı ifade etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Napoléon Bonaparte’tan bu yana veriliyor

Légion d’Honneur, 1802’de Napoléon Bonaparte tarafından oluşturulmuş bir Fransız nişanı. Fransa tarafından verilen en prestijli nişan sayılan Légion d’Honneur beş sınıfa ayrılıyor: Grand-Croix (Büyük Haç), Grand-Officier (Büyük-Subay), Commandeur (Komutan), Officier (Subay) ve Chevalier (Şövalye).

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.