‘Alternatif Jüri’ Önerisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yapılan birçok değişikliğe karşın, aday oyunların en az 75 kişilik bir salonda oynanması zorunluluğu değişmedi. Bu konunun gelecek yılın gündemine alındığı belirtildi.

Ceren Çıplak t- Ülkemiz tiyatrosunun en önemli ödüllerinden “Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri” 16. yılına birçok değişiklik yaparak girdi.

Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Seçici Kurul Başkanı Tijen Par ve Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa’nın ev sahipliğinde önceki gün Hotel Les Ottomans’da bir sohbet yemeği düzenlendi. Yeni fikirlere altyapı oluşturması amacıyla düzenlenen toplantıya tiyatro eleştirmenleri, tiyatro yazarları ve gazeteciler katıldı. Dormen, Başağa ve Par toplantıda ilk olarak bu yıl Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri duyurdular.

Toplantıya katılanlardan, yönetmelikteki, ödüle aday olacak oyunların, tiyatro sezonu içinde en az 75 kişilik bir salonda oynanması zorunluluğuna ciddi eleştiriler geldi. Alternatif tiyatro topluluklarının ödül adaylıklarının dışında kalmasına neden olan bu koşula bir çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. Seçici kurula ek olarak, alternatif tiyatro topluluklarını izleyen alternatif bir seçici kurulun oluşturulması ya da 75 kişilik salon sınırının 50’ye indirilmesi önerildi. Dormen, Başağa ve Par bu önerileri bir sonraki yönetmelik için gündeme aldıklarını söylediler.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri yönetmeliğinde bu yıl yapılan bazı değişiklikler ise şöyle:

– Seçici kurul ve oylama kurulu üyelerinin görev süreleri 5 yıldan 3 yıla indirildi.

– Üyeler en fazla üst üste 2 dönem (6 yıl) görev yapabilecek.

– Seçici kurula tiyatro dünyasından genç isimler eklendi, seçici kurul üye sayısı 7’den 11’e çıkarıldı. Oylama kurulu üye sayısı ise 16’dan 20’ye çıkarıldı.

– Oylama kuruluna Yapı Kredi Tiyatro Kulübü’nden 2 genç isim eklendi. Böylece kurullarda farklı kuşaklardan kişileri bir araya getirerek, kurulların kendi içinde bir denge yaratması amaçlanıyor.

– Seçici kurula da bu yıl en az 30 oyun izleme zorunluluğu getirildi.

– Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü, Genç Kuşak En Başarılı Sanatçı ödülü olarak değiştirildi.

Her yıl Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ödül töreni, tiyatroseverleri ve aday oyunların sanatçılarını tam kadro olarak törene davet edebilmek amacıyla bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.