İKSV 40 yaşında!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın en önemli isimlerinin konserlerini, tiyatro duayenlerini beyazperdenin ustalarını İstanbullu sanatseverlerle buluşturan İKSV, 40. yaşgünü için etkinlikler düzenliyor. La Fura dels Baus, Berlin Flarmoni, Pekin Operası ve Nederlans Dans Theatre gibi birbirinden değerli ekipler İstanbul’da ağırlanacak.

Sinemanın ustalarının filmlerini, dünyanın en ünlü ‘star’larının konserlerini, tiyatronun duayenlerini izledik onun sahnesinde…. Günümüz çağdaş sanatını tanıdık. İstanbul kültür sanat hayatının temel direği olan İstanbul Külltür Sanat Vakfı’nın (İKSV) şehrin farklı yerlerine dağılmış sahnelerinde, salonlarında, mekanlarında… İstanbul, İKSV’nin düzenlediği festivallerle canlandı, renklendi; İKSV İstanbulluların desteğiyle.

Temelleri 1973 yılında Nejat F. Eczacıbaşı tarafından atılan İKSV, bu yıl 40. yaşını kutluyor. Ve bu 40. yıl için de her yıl merakla beklenen festivallerinin dışında özel etkinliklere de  imzasını atıyor. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, dün yapılan basın toplantısında Türkiye’de kar amacı taşımayan bir kuruluş olarak 40. yaşlarına ulaşmanın gururunu taşıdıkları söyledi. İKSV’nin temel amacının İstanbul’un dünyanın kültür başkentlerinden biri durumuna gelmesine, ulusal ve evrensel kültür ve sanat değerlerinin korunmasına, gelişmesine katkıda bulunmak olduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı, “40 yıl boyunca İKSV, bu amaca kültür-sanat politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamak gibi yeni bir eksen de ekledi,” dedi.

La Fura dels Baus

İKSV’nin 40. yıla özel etkinliklerinden ilki 1. İstanbul Festivali’nin başlangıcının yıldönümünde dünya prömiyerini yapacak olan bir gösteri. La Fura dels Baus’un İKSV ve İstanbul için özel olarak hazırladığı gösterisi ‘İstanbul İstanbul’, dünyada ilk kez 21, 22 Haziran’da Haliç Camialtı Tersanesi’nde sahnelenecek.

Berlin Filarmoni geliyor

40. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye’ye gelecek olan bir diğer önemli topluluk da Berlin Filarmoni Orkestrası. Orkestranın daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde 27 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde verilecek konserin solistleri çellist Efe Baltacıgil ile kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil.

Diğer yandan Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle Nederlans Dans Theatre 14 ve 15 Haziran’da; Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası 10 Kasım’da izleyiciyle buluşacak. Ayrıca  İKSV, Pekin Operası’nı, Song and Dance Ensemble’ı, Ansai Waist Drummers’ı ağırlayacak.

40. yıl kitabı

Bir de kitapla karşılaşıyoruz 40. yılda. İKSV’nin hikâyesinin, kurucuları, çalışanları, sanatçıları ve izleyicileri tarafından anlatılacağı kitap haziranda yayımlanacak.

Ve son söz Eczacıbaşı’nın: “40. yılımıza nitelikli sanat etkinlikleri düzenlemekten de öte hayallerle giriyoruz; İKSV etkinlikleriyle gençlerin gelişimini desteklemek, uzman sanatçılar yetiştirmek, katılımcı ve sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini sağlamak ve Türkiye’deki güncel sanat üretimine katkıda bulunabilmek istiyoruz.”

Sinema, tiyatro, müzik, bienal…

–  İKSV’nin düzenlediği festivalleri 40 yılda 8,5 milyon kişi takip etti.
–  30 Film Festivali’nde 109 ülkeden 2 bin 514 yönetmenin 3 bin 767 filmini 3 milyon 197 bin sinemasever izledi.
–  17 kez düzenlenen Tiyatro Festivali’nde bugüne kadar 4 bin 500’e yakın sanatçının 469 performansı  375 bin seyirci tarafından izlendi.
–  40 bini aşkın sanatçının 2 bin 835 gösterisinin yer aldığı İstanbul Müzik Festivali’nin seyirci sayısı   3 milyon 360 bin.
–  4 bini aşkın sanatçıyı ağırlayan İstanbul Caz Festivali’nin 500 konserini 600 bin müziksever dinledi.
–  Bugüne dek 12 kez düzenlenen İstanbul Bienali’nde 1.000 sanatçı ve sanatçı kolektifinin  3 bine yakın yapıtı yer aldı;   750 bin kişi gezdi.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.