Kara Lekeye Müzikle İsyan!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

5 yıldır sonuçlanmayan Hrant Dink davasına müzisyenler de sahneden müdahil olacak! Süreci ‘kara leke’ olarak niteleyen sanatçılar 20 Ocak’ta Ghetto’da buluşup ‘Unutmadık. Hazmetmedik’ mesajı verecek

Aramızdan alınmasının 5. yılında Hrant Dink, müzisyen dostları tarafından özel bir etkinlikle anılacak. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve hak savunucusu Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de vurularak hayatını kaybetti. Cinayetin aydınlatılması için 5 yıldır devam eden davadan hala bir sonuç çıkmadı. Davanın bire bir takipçisi olan ve ‘Hrant Dink’i kaybetmek hepimiz için ağır oldu. Ama artık yas tutmak yok’ diyen müzisyen dostları, 20 Ocak’ta Ghetto’da buluşacak. O gece birçok dil ve kültürden şarkılarını söylemeye hazırlanan müzisyenlerden Mor ve Ötesi, Kardeş Türküler’den Feryal Öney, Aylin Aslım ve Jehan Barbur’la Hrant Dink davası ve bu özel geceyi konuştuk…

Bu, farklı olma hakkının gecesi
İLK kez 2009’da gerçekleşen Hrant Dink’i anma konserinin geliri Hrant Dink Vakfı’na bağışlanacak. Biletleri 40 TL’den satışa sunan gecede, Kardeş Türküler, Gripin, Şevval Sam, Aylin Aslım, Cahit Berkay, Jehan Barbur, Mor ve Ötesi, CafŽ Aman İstanbul ve REDD sahne alacak. Geceye ev sahipliği yapan Ghetto’nun sahibi Lorris Mizrahi, şöyle konuştu: İfade özgürlüğü sorununu yaptığımız etkinliklerle gündeme getirmeye çalışıyoruz.
5 yıl sonra adaletin hala yerini bulmamasını vicdanlar kabul etmiyor. Farklı olma hakkının, çok kültürlülüğün ve kendini ifade edebilmenin gecesi bu aslında. Sürprizler de var. Farklı sanatçıların da değişik şekillerde katıldığı özel bir gece olacak.

Varlığıyla pek çok şey değişebilirdi
Aylin Aslım:
Kendisiyle öldürülmesinden bir ay önce, şans eseri uğradığım bir dost meclisinde tanıştım. Birkaç saatlik sohbet içinde düşünceleri, üslubu, sarsıcı içtenliğiyle aklımda yer etmişti. Varlığı çok şeyi değiştirebilirdi; çok büyük bir kayıp. Unutulmadığını, savunduğu şeylere sahip çıkanlar olduğunu söylemek için orada olacağım. Hrant’ın öldürülmesiyle birlikte bugüne dek olan biten herşey, çitilendikçe dağılan koca bir kara leke. Hiç çıkmayacak. Konserde tek bir şarkı söyleyeceğim. Bilinen ama benim daha önce hiç söylemediğim bir şarkı.

Hrant, Kardeş Türküler’in vücuda gelmiş haliydi
Feryal Öney (Kardeş Türküler):
Hrant Ağabey’le 1994’te tanıştık. Agos Gazetesi’nin de kurulduğu yıllardı. Benimle ilk kez 96’da, solistliğini yaptığım ‘Hardasan-Azeri Şarkıları’ albümü hakkında söyleşi yaptı. Düşünün, Ermeni-Azeri kutuplaşmasının sıcak olduğu yıllar ve Azeri şarkılarından oluşan bir albümün söyleşisi Ermenice-Türkçe yayın yapan Agos’ta çıkıyor. Onun en büyük özelliği her tür kimlikle barışık olmasıydı. Kardeş Türküler fikrinin bir insanda vücuda gelmiş haliydi… Davada bir arpa boyu yol gidilemedi. Zaman zaman moralimiz çok bozuluyor ama bu davanın takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Hrant Ağabey’in kaybı hepimiz için çok ağır oldu. Fakat artık ağlamanın, yas tutmanın sona ermesi gerekiyor. Sözlerini Avedik İsahakyan’ın yazdığı, müziği geleneksel bir Ermenice şarkı olan Bingöl’ü Hrant Dink için söyleyeceğim. Bu şarkıyı çok severdi.

Göğe bir selam çakacağız
Harun Tekin (Mor ve Ötesi):
Hrant Dink’in zamansız ve gaddarca öldürülmesinden bu yana, bir insanın hayatıyla olduğu gibi ölümüyle de ne çok şey öğretebildiğini görmekten kaynaklanan bir saygı, sevgi duyuyoruz. Eğer Hrant yaşasaydı, en karşı olduğu kamptakilerin bile adil yargılanma hakkını savunurdu. Konserde beraber şarkı söyleyerek kolektif hatıramızı canlı tutmak, göğe bir selam çakmak istiyoruz.

Yok edilmeyi hazmetmiyorum
Jehan Barbur:
Hrant Dink, söyleyecek çok şeyi olan, söylemekten kaçınmayan ve bildiği doğrulardan şaşmamış biri benim için. Bu konserle, yok edilmeler ve susturulmalardan hazmetmediğimi göstermek istiyorum. Konser için aklımda iki şarkı var. Birini Fransızca söylemeyi düşünüyorum. Tüm şarkılar Dink’e özel olacak.

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.