Kırılganlıkla Gücün Birleşimi: Pina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Paris Texas, Buena Vista Social Club’ın yönetmeni Wim Wenders, efsanevi dansçı ve koreograf Pina Bausch’un yaşamını, yapıtlarını Büyüleyici bir belgeselle ölümsüzleştiriyor.

Aslı Selçuk-2009’da yaşamını yitiren Bausch dansını beden diliyle birleştirerek devrimsel bir dönüşüme imza atan ender koreograflardan biriydi.

Bausch’un anlatımı, düşünceleri, görüntüleri, koreografileriyle, onun yetiştirdiği uluslararası dansçılarıyla yapılan söyleşilerle izleyici ünlü dansçının özel dünyasına doğru benzersiz bir yolculuğa çıkıyor.

Dansçılarına göre Pina bir ressamdı, bir plastik sanatçıydı, sürekli onları sorgulardı.  Pina’ya göre dansta en ufak bir ayrıntının bile çok büyük önemi vardı. Pina kırılganlıkla inanılmaz bir gücün birleşimiydi. Onunla çalışırken kendinizi insanüstü bir varlık gibi  duyumsardınız. Onun için kum, toprak, taş, su, aysberg, kaya gibi elementler çok  önemliydi, sürekli sahnede yer alırlardı.

Pina dansçılarına yaptıkları her jesti, adımı, hareketi savunmayı, dürüstlüğü, sorumluluğu  öğretti. Tüm eserleri acı, aşk, güzellik, hüzün, yalnızlık üstüneydi. Pina’nın çalışma  metodu dansçılarına gülme, ağlama, üzülme, kızma, bağırma olanağı veriyordu.

Dansçılarının tümü Pina ile bütünleşmişlerdi, hepsinin içinde Pina vardı. O radikal bir  kaşifti, elemanlarının ruhlarının derinliklerine ulaşırdı.

Le sacré du printemps, Café Mueller, Kontakthof, Vollmond oyunlarından seçkilerle göz  kamaştıran, 84. Akademi Ödülleri’nde Almanya’dan en iyi yabancı film adayı, yılın sinema  olayının Özel Bölümler’inde fragman, yönetmen Wim Wenders’le söyleşi yer alıyor.

Pina

Yönetmen: Wim Wenders

Koreografiler: Pina Bausch

Yapımcı: Jeremy Thomas, Gian-Piero Ringel

Oyuncular: Wuppertal Dans Tiyatrosu oyuncuları Senarist: Wim Wenders/ 2011, 106  dakika, Tiglon.

Format: Dvd.

cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.