Modern Dansın ‘Küsen Seyircisi’ Geri Döndü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu (MDT), bir dönem “küsen” izleyicisini yeniden kazandı.

Seyircinin daha fazla ezgisini tanıdığı “Bolero”, “Bahar Ayini” gibi klasikler eşliğindeki eserlere yer veren topluluk, ilgiyle izlenen “Gecenin Rengi” isimli son eseriyle Saraybosna Kış Festivali’nde sahne almaya hazırlanıyor. MDT Sanat Yönetmeni Yener Turan, AA muhabirine, sezonun başından bu yana sergiledikleri çalışmalarla ilgili bilgi verirken, 2011-2012 sanat sezonunda iki yeni esere yer verdiklerini söyledi. Sanat sezonunu 25 Ekim’de geçen yıl ilgiyle izlenen “Başlangıç” adlı yapıtla açtıklarını dile getiren Turan, bu eserin klasik müziğin iki baş yapıtı “Bolero” ve “Bahar Ayini” ile süslendiğini belirtti. Bu yapıtı sezon sonuna kadar aralıklarla izleyici karşısına çıkarmayı sürdüreceklerini anlatan Turan, yapıtın seyirciden büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Topluluğun 24 Aralık’ta “Gecenin Rengi” isimli eserin prömiyerini yaptığını, gösterinin, koreografisi Annabella Lopez Ochoa’ya ait olan “Nocturne” ve “In Fusion” ile Binnaz Dorkip’in koreografisini yaptığı “Semah” adlı bölümlerden oluştuğunu belirten Turan, bir dönem seyircinin azaldığını ve salonun zaman zaman boş kalmasından şikayet edildiğini söyledi. Bu seyircinin yeniden kazanıldığını dile getiren Turan, “küsen sanatseverleri” tekrar salona çekmeyi nasıl başardıklarını şöyle anlattı:

“Bu sezon prömiyerini yaptığımız ‘Gecenin Rengi’ adlı eser seyirci tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve çok beğenildi. Bir dönem izleyici azlığı yaşanıyordu. Amacımız, kısa bir süre de olsa azalan ve küsen seyirciyi geri getirmekti. Özellikle seyircinin tanıdığı ve daha fazla ilgisini çekecek yapıtlara yer vererek izleyicimizi yeniden kazandık. Bunu ilk olarak geçen sezon ‘Başlangıç’ adlı yapıtla sağlamaya başladık. Bu yapıtta kullanılan ‘Bolero’ ve ‘Bahar Ayini’, seyircinin tanıdığı, klasik baş yapıtlardı. Onun da etkisiyle seyirci büyük rağbet gösterdi esere… Hedefimiz her yeni programda daha fazla seyirciye ulaşmak ve bunu da sanıyorum sağladık. Yine, 29 Mart’ta bir prömiyer daha gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. William Shakespeare’in ölümsüz eseri ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’, Münih Tiyatrosu Direktörü Hans Henning Paar’ın koreografisi ile sahneye gelecek ve bu sezonun son eseri olacak.”

“20. yaş günümüze hazırlanıyoruz

Turan, sezon içerisinde planladıkları bazı yurt içi ve yurt dışı turnelerinin de olduğunu dile getirerek, Bolu, Eskişehir, Kayseri ve Sivas’ta seyirci karşısına çıkacaklarını söyledi. Bosna-Hersek’te düzenlenecek olan Saraybosna Kış Festivali’ne davet edildiklerini belirten Yener Turan, festival kapsamında 24 Şubat’ta “Gecenin Rengi” isimli eserle sahne alacaklarını ifade etti. Almanya’da düzenlenecek bir festivalle ilgili de yazışmalarının devam ettiğini anlatan Turan, ayrıca İtalya’ya da bir turne planlamalarının olduğunu söyledi.

Gelecek yıl Modern Dans Topluluğunun 20. yılını kutlayacağını dile getiren Turan, “Gerçi bu zaman bir sanat dalı için kısa ama 20 yıl Türkiye için yine de uzun bir dönem. Bu topluluğun temeli, 1992 yılında atıldı ve 1993’te de aktif çalışmalarına başladı. Ben de dansçı olarak bu topluluğun ilk kadrosu içinde yer aldım” dedi. Turan, topluluğun geçen dönem içinde bugünlere nasıl geldiğini ise şu cümlelerle özetledi:

“O zamanlar üniversitelere gider, temsiller sunar, daha sonra da öğrencilerle soru-cevap yaparak modern dansı tanıtmaya çalışırdık. Böyle bir misyon üstlenmiştik. Sonraları üniversitelerde modern dans bölümleri açıldı. O çalışmalar semeresini böyle vermiş oldu. Şimdi de o bölümlerin mezunları, yani son sınıf öğrencileri bizim topluluğumuzda yer alıyor. 20 yıl önceki bizi tanıyan öğrencilerimiz şimdi bizim seyircilerimiz. Gençlik bizim hedefimizdi, buna da ulaştık sanıyorum. Şimdi her kesimden seyircimiz var. Ama yine de hedefimizden şaşmamamız gerekiyor. Özellikle 20. yılımızda seyircimize sürprizlerimiz var. Bunun yanı sıra, 20 yılda modern dansa emek veren herkese teşekkür etmek ve birer plaket vermek istiyoruz. Çünkü emeği geçen çok insan var. Hiçbirini bizler unutmuş değiliz.”

Modern Dans Topluluğunun kadro sıkıntısı bulunduğunu, bunun kurum bünyesindeki opera ve bale sanatçılarının ortak sorunu olduğunu ifade eden Turan, “Misafir sanatçı kadrosuyla uzun yıllarını geçiren arkadaşlarımız var. Kadro alma zamanı geldiğinde de bu defa öngörülen yaş sınırı nedeniyle bu mümkün olmuyor” dedi. (AA)

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.