Perdeler Artık Geceleri de Açık

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kumbaracı50; sahne sanatlarının fiziksel tiyatro, performans, kukla gibi farklı yöntemlerini kullanarak oyun sahneleyen sanatçılarına; ‘geceye dair’ özgün işler üretme fırsatı sunuyor. Proje kapsamında, suare oyunlarının ardından saat 23.00’ü gösterdiğinde ‘Gece Hikâyeleri’ sahnelenmeye başlayacak. İlki, İlyas Odman’ın fiziksel tiyatro projesi ‘başka sesler…’, bu akşam saat 23.00’ten sonra Kumbaracı50’de. Ballı süt niyetine, afiyetle izleyin. Yalnız dikkat edin de, uykularınız kaçmasın.

Vakit gece olunca Kumbaracı50’de iki oyun sahneleniyor şu an için. Ancak, Altıdan Sonra Tiyatro ve diğer grupların ürettikleri oyunlarla hikâyeler çeşitlenince, yalnız cuma ve cumartesi geceleri değil; hafta içleri de uyku öncesi oyun izlenebilecek. Gece Hikâyeleri’nin ilki, ‘Cam Adımlar’ gibi fiziksel tiyatro alanındaki performanslarıyla kendine hayran bırakan İlyas Odman’ın projesi olan ‘başka sesler…’. Dün gece tiyatro tutkunlarıyla ilk kez buluştu. Gülhan Kadim, İlyas Odman ve İpek Taşdan’ın performans sergilediği oyunu, bugün ve 13 Ocak Cuma günü saat 23.00’ten sonra izleyebilirsiniz.
Altıdan Sonra Tiyatro tasarımı olan kukla oyunu ‘Haz Makamı’ ise; tamamen işitsel tasarıma dayalı sözsüz bir erotik gece hikâyesi. 16 yaş ve üzeri seyircilere yönelik oyunun kukla ve dekor tasarımı, İBŞŞT yapımı ‘Surname 2010’ oyunu ile dört ayrı ödül alan Candan Seda Balaban’a ait. Kuklaları oynatanlar ise; Candan Seda Balaban, Gülhan Kadim, Seda Yürük ve Sinem Öcalır. 27 Ocak Cuma günü prömiyeri yapılacak Haz Makamı, 28 Ocak Cumartesi günü de Kumbaracı50 sahnesinde olacak.
*Gece Hikâyeleri’nin bilet fiyatları 20-30 lira. Biletler, Biletix ve Kumbaracı50 gişesinden temin edilebilir. Gişe; pazar günleri 11.00, diğer günler ise 16.00’dan itibaren oyun saatine kadar açık. Tel: 0212 243 50 51.

TÜM SEZON SÜRECEK

Kumbaracı50 Sahne Koordinatörü Nilgün Kurt, Gece Hikâyeleri için çıkış noktalarının “Farklı bir zaman diliminde farklı gösterim biçimleriyle yeni hikâyeler paylaşmak” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Tek bir oyun projesi yerine, bütün sezon sürecek; birçok oyun ve performansın dünya prömiyerini yapacağı bir özgün proje gerçekleştirmek istedik. Üstelik, İstanbul’da başka bir sahnede gece vakti oyun gösterilmiyor. Biz geçen sezon Altıdan Sonra Tiyatro’nun oyunu ‘Karabahtlı Kardeşlerin Bitmeyen Şen Gösterisi’ ile denemiştik. Çok yoğun ilgi görmüştü. İnsanlar işlerinden çıkıp, yemeklerini yiyip sakin sakin kahvelerini içiyor ve koşturmadan oyuna yetişiyorlar. Şu an için oyunlar yalnızca cuma ve cumartesi geceleri sahneleniyor. Ancak oyunlarımız çoğaldıkça hafta içine de koyabiliriz.”

İlyas Odman
TRAJİKOMİK BİR HORTLAK HİKÂYESİ

Fiziksel tiyatro alanında üretilmiş bir iş ‘başka sesler…’. Sahne unsurları ile bir karabasan, yahut trajikomik bir hortlak hikâyesinin nasıl kurgulanabileceği sorusundan hareketle geliştirildi. Günlük hayatta doğal saydığımız birçok ‘kabul’ün, esasında nasıl bir şiddet zinciri oluşturabileceğini gösteriyor. Herhangi bir baskıya boyun eğmeye ya da birinin boyun eğdiğini izlemeye yönelik ilkel dürtümüzün nasıl bir saçmalığa ulaşabileceğini hatırlatan tablolar çiziyor. Bu tabloların bazıları; her gün televizyonda iştahla izlediğimiz, yarışmacıları büyük bir nefretle aşağılayan jüriler üzerine kurulu programları; bazıları tersanelerde, fabrikalarda aynı tempoda saatlerce aynı eylemi yapmak zorunda kalan bedenleri ve bazıları bodrum katlarda saklanan işkencehâneleri anımsatıyor. Oyunda; günlük hayatta varlığını bildiğimiz, sezdiğimiz veya kokularını aldığımız bu tabloların bazıları arka arkaya, ‘saçma’ bir şekilde sıralanıyor.
Bu arada, ‘başka sesler…’ aynı zamanda bir atölye süreci olarak işliyor. İki oyuncu ve bir dansçının oluşan iş; dışarıdan okumalar, destekler ve fikirlerle sezon boyunca yavaş yavaş genişlemeyi Kumbaracı50 bünyesinde üreten grupların birbirlerine olan destek ve önerileri ile evrilecek ve sezon içinde gelişerek gösterilmeye devam edecek.

TEK BİLET İKİ OYUN

Hikâyeli gecelerde özel olarak sunulan ‘Tek bilet iki oyun’ biletiyle, hem suare oyununu hem de gece hikayesini tek biletle seyredebilirsiniz. Bilet fiyatı; tam 40, indirimli 20 lira.

Gülhan Kadim
SÖZSÜZ BİR EROTİK GECE

Haz Makamı, Altıdan Sonra Tiyatro’nun 16 yaş ve üzeri seyirciye yönelik bir kukla oyunu. Sadece dolunayda duyulan haz dolu bir makam. İçinde bir mahalle, bir apartman, bir kedi ve dolunaylı bir gece var; bir de kadınlar… Tek perdelik oyun, aynı apartmanda oturan dört kadın karakterin; rutin hayatları içerisinde ve dolunaylı gecelerde, bilmeden de olsa birlikte oluşturdukları bir makam içerisinde, kendi özel dünyalarına ait hazlarını anlatıyor. Tamamen işitsel tasarıma dayalı sözsüz bir erotik gece hikâyesi. Masa ve el kuklaları tekniği ile oluşturuldu. Görsel olarak animasyon ve mapping tekniğinin de kullanıldığı oyunun kukla ve dekor tasarımı; ‘Surname 2010’ ile dört ayrı ödüle layık görülen Candan Seda Balaban imzalı.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.