Tiyatro Ayağınıza Geliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Artı’nın geçen yıl Harbiye’de açtığı Mekân Artı sahnesinin ardından, Tiyatro Hal Mecidiyeköy’de, Tiyatro Kedi de Şişli’de birer sahne açtı. Tiyatro Hal, bir bilardo kafeyi sahneye dönüştürdü. Tiyatro Kedi ise Şişli Blackout’taki cep sinemaları mekânını bir tiyatro kompleksine dönüştürdü.

Bağımsız tiyatro toplulukları artık alternatif bir bölgede, Mecidiyeköy-Şişli’de sahne açmaya başladı. Son birkaç yıldır Beyoğlu, bağımsız tiyatro topluluklarının alternatif salonlarına ev sahipliği yaparken bu hat şimdi de Şişli – Mecidiyeköy’e doğru uzanmaya başlamış gibi görünüyor. Geçen yıl Tiyatro Artı’nın Harbiye’de açtığı Mekân Artı adlı sahnenin ardından bu yıl da Tiyatro Hal Mecidiyeköy’de, Tiyatro Kedi Şişli’de bir sahne açtı. Konuk tiyatro ekiplerine de açık bu sahnelerde ayrıca dans gösterileri, dinleti gibi çeşitli etkinlikler de yer alacak.

Bir bilardo kafeyi tiyatro sahnesine dönüştüren Tiyatro Hal için bu erken gerçekleşmiş bir hayal. “Hayalimiz vardı ancak altyapımız yoktu. Bu sahneyi de kendi ellerimizle yaptık” diyen ekip, emniyet müdürlüğü ile aynı sokakta. Ekip, esnafın da yoğun olduğu bölgedeki salona yeni tiyatro izleyicileri de kazandırmayı hedefliyor:

“Biz tiyatroya izleyici kazandırmak için de uğraşıyoruz. Esnaf çevresi oyunlarımızı izlemeye geliyor. En mutlu olduğumuz durum bu. Yaptığımız tiyatronun profesyonel olmasının yanında anlaşılır da olmasını istiyoruz. Mecidiyeköy’ün de kozmopolit bir tarafı var. Burada insanlar yaşıyor, Beyoğlu’na ise eğlenmeye gidiliyor. İnsanların yaşadığı bir yere tiyatro getirmek daha başka.”

Yerli yazar, yerli oyun ağırlıklı çalışan Tiyatro Hal, yeni sahnelerinde halihazırdaki oyunları, Özer Arslan’ın yazıp yönettiği “A4” ve “Eksik”in yanı sıra konuk ekiplerden de dönüşümlü oyunlar sahneliyor.

Tiyatro Kedi ise Şişli’deki Blackout Alışveriş Merkezi’nin içinde Tiyatro Kedi Blackout Sahnesi adıyla bir sahne açtı. Donanımlı, çağdaş bir salona gereksinim duydukları için üç ayrı cep sineması olarak kullanılan mekânı büyük bir onarımla 153 kişilik bir tiyatro salonu, 90 kişilik bir çocuk tiyatrosu ve drama eğitim salonundan oluşan bir komplekse dönüştürdü.

Peki, Şişli’de sahne açmak Beyoğlu’na oranla bir risk mi? Tiyatro Kedi ekibi şöyle yanıtlıyor:

“Şişli, kültür tarihimizde, özellikle tiyatro açısından Beyoğlu kadar işlevli bir konuma sahipti. Şimdi ise yaşadığı hızlı gelişme ve güvenli oluşu burayı yeniden bir kültür odağı haline getiriyor. Seyirci adına en büyük avantajımız, alışveriş merkezinin kendi güvenliği ve otoparkı olması; ayrıca metrobüs, metro gibi ulaşım olanaklarına da çok yakınız.”

Ülkemiz ve dünya repertuvarının seçkin yapıtlarını yorumlamaya dayanan bir çizgi benimseyen Tiyatro Kedi, İpek Kadılar Altıner’in oyunlaştırdığı, Hakan Altıner’in yönettiği “Don Kişot” ile Moliere’in yazdığı, Hakan Altıner’ın yönettiği “Kibarlık Budalası”nı ve konuk ekiplerin çeşitli oyunlarını bu sezon tiyatroseverlerle buluşturacak.

Tiyatro Kedi, ayrıca şubat ayından başlayarak müzikli çarşamba konserleri de düzenleyecek.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.