Yenikapı Tiyatrosu Susmayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Ülkemiz öyle bir döneme girmiştir ki, muhalif olan herkes potansiyel suçlu olarak görülmektedir egemenler tarafından. Tiyatromuz kurulduğu günden bu yana sermayenin ve kuklalarının saldırılarına uğramakta, tehdit ve baskılarla susturulmaya, düzen içine çekilmeye çalışılmaktadır.

İstanbul’da, Kadıköy ve Taksim’de “stratejik alan” sebebiyle oyunun oynanma anında gerçekleşen polis müdahalesi; Dersim’de, oyunumuzun başlamasına 5 dakika kala seyircilerimizin boşaltılarak salonda köpeklerle bomba araması yapılması ve geçtiğimiz yıl Sivas’ta güvenlik yetkililerin “2. Sivas Vakası yaşanmasın sonra?” tehdidi hatırlarımızdadır. Bir çok oyuncumuza isnatsız biçimde verilen afiş cezaları, keyfi gözaltılar unutulmamıştır.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun yıllardır sahnelediği, 9. Lions Tiyatro Ödüllerinden En İyi Koreografi ödülü alan, 12. Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivalinin açılışını gerçekleştiren “Palto” oyunu, Alsancak’ta bir vicdani red eyleminde oynanmasının ardından soruşturma konusu olmuş, oyunun oyuncularından Nazlı Masatçı halen “halkı askerlikten soğutma” suçundan İzmir Asli Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmaktadır.

Başbakan ve Cumhurbaşkanın bile eleştirdiği, YÖK’ü 2004 yılında protesto ettiği gerekçesi ile oyuncularımızdan Orçun Masatçı daha önce Ankara Asli Ceza Mahkemesinin verdiği beraat kararına rağmen, olaydan 7 yıl sonra 29 Aralık 2011’de Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hükümle “yasa dışı örgüt propagandası” yapmaktan suçlu bulunmuş ve 10 ay hapse mahkum edilmiştir.

Ne işleri bakanı olduğunu çözemediğimiz İdris Şahin, açıklamalarıyla sanatçıları hedef tahtasına oturtmuş, yazarlardan, gazetecilerden sonra sıranın kime geldiğini işaret etmiştir.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu, kurulduğu günden bu yana hiçbir haksızlık karşısında susmamıştır. Bugün de susmayacaktır. Sanatı abluka altına almaya çalışan bu karanlık dayanışmayla dağılacaktır.

13 Ocak 2012′den başlayarak kuruluşumuz olan 17 Mart 2012′ye kadar “SANATÇILAR SUSMAYACAK, YENİKAPI SUSMAYACAK” başlıklı etkinlikler düzenleyecek olan tiyatromuz, bu anlamda tüm sanatçıları ve sanatseverleri kampanyamıza destek olmaya, etkinliklerimizi birlikte oluşturmaya çağırır.

13 Ocak 2012 günü, Fransız Kültür Merkezi’nde “UMUT” isimli oyunumuza tüm dostlarımızı davet ederken etkinlik programımızın oyun sonunda ve ertesi gün web sayfamızda kamuoyuyla paylaşılacağını duyururuz.

İzmir Yenikapı Tiyatrosu – Umut

(Tek kişilik oyun)

Yer: Fransız Kültür Merkezi (Alsancak / İzmir)

Tarih: 13 Ocak 2012

Yazan – Yöneten – Oynayan: Orçun Masatçı

İletişim: 0541 527 58 82 / 0-533-379-54-64 / yenikapi@gmail.com

www.yenikapitiyatrosu.com
twitter.com/yenikapitiyatro

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.