Adel Imam, İslam’a Hakaretten Hapis Cezasına Çarptırıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri – Mısır’ın en ünlü komedyeni Adel Imam, mahkeme kayıtlarının işaret ettiği film ve oyunlarında İslam’a hakaret ettiği için üç ay hapse mahkûm edildi.

BBC. 2 Şubat 2012, Çeviri: Aysel Yıldırım

Adel Imam 40 yıllık oyunculuk kariyeri boyunca çok farklı rollerde oynadı.

Imam, filmlerinde otoriteler ve politikacılarla sık sık dalga geçmekle, İslam’a ve – sakal da dâhil olmak üzere – İslam’ın sembollerine hakaretle suçlandı.

Imam aleyhindeki dava, İslamcı gruplarla ilişkili bir avukat olan Asran Mansour tarafından açılmıştı.

72 yaşındaki Imam’ın temyize giymek için bir ayı var. Temyiz süreci sona erene kadar dışarıda kalabilecek. Diğer yandan 1.000 Mısır paundu (£ 105) para cezası aldı.

Mahkeme kayıtlarına göre Bay Mansur, Imam’ın, milletvekili adayı olan zengin bir işadamını anlattığı Morgan Ahmed Morgan adlı filminden ve Al-Zaeem [Lider] adlı oyunundan rencide olmuş.

Adli kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, dava aylarca mahkemede süründü.

Kahire’de Al-Ahram Politikalar ve Stratejik Araştırmalar Merkezi analistlerinden Nabil Abdel Fattah, Imam’ın duruşmalara katılamamış olmasından ötürü bu hükmün verilmiş olabileceğini söylüyor ve kararın temyizden dönmesinin muhtemel olduğunu ekliyor.

Imam’ın filmleri genellikle Mısır’ın gişe birincisi filmleri ve oyuncunun kariyeri içerisinde oynadığı roller çok geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Bazı filmleri İslami militanlığın yükselişi ve ehliyetsiz hükümet üyeleriyle ilgili.

Oyuncu, 2010 Doha film festivalinde yaşam boyu başarı ödülü aldı.

Paylaş.

Yanıtla