AKM Ekimde Restore Edilecek mi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen’in gazetelerde yayınlanan “AKM Ekimde Restore Edilecek” haberine karşılık yaptığı yazılı açıklamayı yayınlıyoruz.) Başkanı olduğum Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin yayın organı TEB OYUN’un geçen sayısında, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin üç yıldır kapalı tutulduğunu ve inatla onarılmadığını bir kez daha anlattım. Anlatırken, Kültür ve Turizm Bakanı’nın geçtiğimiz eylül ayının başında harekete geçileceği vaadinin de boşa çıktığını anımsattım. Hatta anımsatmakla da yetinmeyip tiyatronun, operanın, balenin kamuya ait kurumlar olduğunu vatandaşa doğrudan anlatmak gerektiğini savundum. Tiyatro, opera, bale rejisörlerini, balerinleri, baletleri, sahne teknisyenlerini, müzisyenleri, operacıları, ışıkçıları, koreografları, kostümcüleri, tiyatrocuları, dramaturgları ve tüm aydınları Nâzım Hikmet’in deyimini kullanarak “kurşun eritmeye” çağırdım. En az yüz kişiyle camını-kapısını kırarak AKM’ye girmeyi ve amacımıza ulaşıncaya kadar AKM’yi işgali amaçladım. Böylece, bizleri yalanla besleyenlere halkın kimin yanında olduğunu gösterecek, halkımın gözünü açacaktım. Sanatçılara sesimi duyuracaktım.

Tiyatro, opera, bale rejisörleri, balerinler, baletler, sahne teknisyenleri, müzisyenler, operacılar, ışıkçılar, koreograflar, kostümcüler, tiyatrocular, dramaturglar ve tüm aydınlar uzun bir kış uykusundaydı ve onları uyandırmak, sesimi duyurmak için medyaya gereksinimim olacaktı. Bu hedef doğrultusunda iki bildiri yayınladım. İki bildiri metnime internetteki kimi kültür-sanat siteleri ve bir gazete dışında anlı şanlı medyamızın, ama özellikle sol eğilimli basın kuruluşlarımızın yer vermemesindeki ilginçlik o günlerde dikkatimi çekti. Çekti, ama bugün (02.02.2012) Anadolu Ajansı mahreçli habere tüm basın organlarının “layık-ı veçhile(!)” yer ayırmaları hangi ortamda ve de kimlerle yaşamış olduğumuzun tarihsel belgesini oluşturdu.

Habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tadilat, tamirat ve güçlendirme yapmak üzere AKM’yi bu ay içinde ihaleye çıkaracağını açıklamış, restorasyonun ekim ayında başlaması ve tüm işlemlerin en geç 2013 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda tamamlanmış olması öngörülmüş.

Benim Türkiye Merkezi başkanlığını yapmakta olduğum UNESCO’nun en saygın kuruluşları arasında yer alan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (International Association of Theatre Critics)’ne üye 70 düvelde 70 merkezin de desteğini sağladığım, uluslararası ses getirecek eylemimi duyurmayıp, AA’nın tam anlamıyla “asparagas” haber zokasını yutan “mümtaz” medya kuruluşlarımızla (sağ kalırsam) 29 Ekim 2013 hesaplaşacağım.

Bugünden duyuruyorum, hepsinin ipliklerini birer birer pazara çıkaracağım. Onurla gururla yayınladıkları, kültür-sanat kamuoyunu uyutucu bu şişirme haberi, kendilerine o gün yedireceğim.

Yok, eğer AKM’in açılışı söz verilen günde yapılır, yanılırsam hem Kültür ve Turizm Bakanı’nın, hem de günümüzün “yağdanlık” basınının önünde saygıyla ve de mutlulukla eğileceğim.

Sözüm söz! Eğileceğim.

Paylaş.

Yanıtla