AKM Sabancı Holding Sponsorluğunda Restore Edilecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Sabancı grubunun 30 milyon TL desteği ile baştan sona yenilenecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yeni AKM’yi 2013 yılı Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bakan Günay kültür merkezinin isminin değişmeyeceğini sadece içerideki senfoni salonuna Sabancı isminin verileceğini belirtti.

AKM’nin restorasyonu ile ilgili protokol Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında imzalandı. Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Ertuğrul Günay, geçen yıldan bu yana yeni bir yargı kararına uğramayacak bir başka proje çalışması yaptıklarını söyledi. Kararın kuruldan geçtiğini hatırlatan Günay, “Bu yapının basit bir tamiratla yetinmeden köklü bir şekilde yenilenmesi bütün deprem yönetmeliği ve yangın yönetmeliği koşullarına uyulması aydınlatma ısıtma, ses sistemlerinin yenilenmesi, İstanbul’un bu önemli meydanın da, ki Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması da söz konusu, işleyen bir kültür merkezi bu yayalaştırmayı anlamlı hale getirir, bu açından çok daha önemli hale gelmişti. Bizim işi hızlandırmak için bir destek arayışımız vardı, bir sponsor arayışımız vardı. O çerçevede Güler Sabancı hanımefendiye başvurduk.” diye konuştu.

Binanın önemli bir geçmişi olduğuna vurgu yapan Güler Sabancı ise, “Sayın bakanımızdan böyle bir teklif gelince bu kadar önemli bir teklif ile ilgilenmeden duramazdık. Başta Erol Sabancı olmak üzere Sabancı topluluğu bunu destekledi. Atatürk Kültür Merkezi’nin hepimizin hayatında önemli yeri olan ama en önemlisi Cumhuriyet tarihimizin sanat ve kültür olaylarında yeri olan ülkemizin göz bebeği bir yeri Taksim’deki bu binanın yeni teknolojilerle donatılarak ses ve ışık düzeni ile eskisine sadık kalarak İstanbul ve Türkiye’nin sanatseverleri ile buluşması konusunda katkımız olacağı için grup adına mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Protokol imza töreninin ardından basın mensuplarının restorasyona ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, AKM’nin bir kısmının alışveriş merkezi olacağı yönündeki soruya, “O tartışmalar geride kaldı” diye cevap verdi. Bu ay içinde ihale hazırlıkları yaptıklarını dile getiren Bakan Günay, “Bu binanın çok önemli ve anlamlı bir geçmişi var. Bu ay içinde ihale hazırlıkları yapıyoruz. Bu ay sonunda ihale ilanına çıkacağız. 24 ay öngördük ama biz yapımcılara süreyi öne çekme konusunda telkinde bulunuyoruz. Hedefimiz 2013 yılının Cumhuriyet bayramında açılışını yapmak. Bir gecikme olursa 2013 yılının sanat mevsimi bitmeden açılışını yapmayı düşünüyoruz. Bizim bakanlık kaynağından ayırdığımız önemli bir kaynak var bu iş için. Yapının güçlendirme sorunu var. Isıtması, aydınlatması, ses düzeni bütün bunlar geçmiş yılların tekniği ile yapıldığı için iflas etmiş durumdaydı. Mekan kullanımları bir miktar verimsizdi. Bütün teknik detayı ile hareketli objeleri ile yenilenmiş pırıl pırıl İstanbul’a yakışan bir sanat merkezine kavuşmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

Haber50

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.