Antigone Oyununa Kürtçe Prömiyer

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) Antik Yunan Tragedyası olarak bilinen ve Sophokles tarafından yazılan Antigone oyununun Kürtçe prömiyerini yaptı. 2500 yıl önce yazılan ve iktidar, ölüm, yas, kamu vicdanı ilişkisini irdeleyen oyun güncelliğini koruması nedeniyle büyük ilgi gördü..

Zana Jarr tarafından çevrilen ve Celal Mordeniz tarafından sahnelenen Antigone oyununun prömiyerine BDP milletvekili Demir Çelik de izledi. Genç ve kalabalık bir izleyici grubu ilgiyle izlediği oyunda karartılmış bir sahnede oyuncular el feneri ile yüzlerini aydınlatarak sahne alıyor. Tek perdelik tragedya olarak sahnelenen oyunun konusu şöyle:

Thebai kentinin kralı Oidipus tahtı bırakıp sürgüne gittiğinde oğulları Eteokles ve Polineikes tahtın varisleri olarak bir anlaşma yaparlar. Kardeşler tahta birer yıl arayla dönüşümlü olarak oturacaklardır. Ancak ilk yılın sonunda Eteokles tahtı kardeşi Polineikes’e devretmeyi reddeder ve onu kentten kovar. Polineikes de kendi Thebai kentinin düşmanı Argos kentine sığınır. Tahtı almak için Argos ordusunun başında kendi Thebai kentine saldırır. Kanlı bir çatışmanın ardından iki kardeş birbirlerinin elinde can verirler. Krallık Eteokles ve Polineikes’in dayıları olan Kreon’a geçer. Yeni kralın buyruğuna göre kent için savaşan Eteokles bir kahraman olarak törenle gömülecektir. Kardeşi Polineikes ise vatan haini ilan edilir. Cesedi açıkta bırakılarak cezalandırılacaktır. Oyun, Eteokles ve Polineikes’in kız kardeşi Antigone’nin abisinin yasını tutmaya ve onu gömmeye kararlı olduğunu kız kardeşi İsmene’ye açmasıyla başlar.

Kürtçe oynanan oyun Kürtçe bilmeyenler için Türkçe üst metin olarak perdeye yansıtılıyor. 2500 yıl önce yazılan ve iktidar, ölüm, yas, kamu vicdanı ilişkisini irdeleyen oyun güncelliğini koruması nedeniyle büyük ilgi gördü. Oyun her cuma ve cumartesi saat 20.00’de izleyiciyle buluşacak.

Gazete Diyarbakır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.