Bankacı da Var, Öğretmen de, Arkeolog da…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tamamı farklı sektörlerde çalışan kişilerin tiyatro yapma amacıylabir araya gelmesiyle 5 sene önce kurulan Tiyatro Mola, Ocak ayı sonundan beri Moliere’in “Cimri” oyununu sahneliyor. Grupta bankacı da var, öğretmen de, arkeolog da…

Tiyatro Mola üyelerinden, aynı zamanda “Cimri”de yönetmenlik sorumluluğu üstlenen Burkay Kopuz, tiyatroyu çalışan insanların boş zamanlarını değerlendirdikleri bir hobi faaliyeti olarak görmediklerini belirtiyor: “Sene boyunca planlı ve programlı bir şekilde çalışma yürütüyor ve oyun çıkarıyoruz; ‘Cimri’4. oyunumuz. Bizi birarada tutan şey tiyatroya duyduğumuz hayranlık ve sahnede olma isteği”.

Çoğunlukla üniversite kulüplerinde tiyatroyla tanışan ekip mezun olduktan sonra tiyatro faaliyetlerine devam edebilmek için Tiyatro Mola’yı kurmuş. Haftada 2 gün, prodüksiyon döneminde ise haftada 3 gün iş çıkışı bir araya gelen ekibin neden “Cimri”yi tercih ettiğini Burkay Kopuz şöyle açıklıyor:

“Cimri bir klasik, ama aynı zamanda her dönemin oyunu. Hem de çok güldüğümüz, eğlendiğimiz bir metin. Herhangi bir ödeneğimiz olmadığı için telif ödemelerinde sıkıntı yaşıyoruz; bu oyunda telif çok rahatlatıcı bir faktördü bizim için elbette. Ancak telifli bir eser olsaydı da, bu konuyu çözmek için muhakkak çalışırdık. Oyunu ele alırken güncel bir yorum geliştirmeye çalıştık. Günümüze ve Türkiye’ye uyarlamaya gayret ettik. Metin bir klasik olabilir ama bizim yorumumuzla eserin dili, güncel bir dilmişcesine uyarlandı.”

Kendisi yönetmen olarak görünse de çalışmalarda kolektif bir anlayışın hakim olduğunu belirten Kopuz, sahnelemede her oyuncunun fikrinin önemliolduğunu, ayrıca her türlü prodüksiyon işinin ekip içindeki işbölümü ile yapıldığını ekliyor. Oyun Şubat ve Mart ayında Beyoğlu’nda sahnelenmeye devam edecek.

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.