Beşiktaş Sergi Saldırısı Sanıkları Özür Diledi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mahkeme Sonuçlandı.

iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında 2010 yılında Ekim ayında düzenlenen “Free Zone” sergisine saldırıyla ilgili İstanbul 5. Asli Ceza Mahkemesinde görülen  davanın ikinci duruşması öncesinde sanıkların tümü yazılı bir açıklamayla özür dilediler. Bunun üzerine iDANS Festivali’ni düzenleyen Bimeras şikayetini geri alarak davanın düşmesini sağladı.

“Demokrasi kültürüne saldırı”

Olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirten sanıklar yazılı açıklamalarında “Bu saldırı, düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan, kendileri gibi düşünmeyenlere karşı şiddet yoluyla ayrımcılık yapmayı içeren ve sonuç olarak Türkiye’de demokrasi kültürünün yerleşmesine engel bir nitelik taşımaktadır. Olaya adımızın karışmış olmasından dolayı özür diliyoruz” ifadelerini kullandılar. Bimeras Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Silier, üzücü olayın tek tesellisinin sonuçta tüm toplumsal kesimlerin “sanata saldırının kabul edilemez oluşu ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanamayacağı” konusunda görüş birliğine varmaları olduğunu belirtti. Saldırıya CHP Gençlik Kolları üyesi bazı kişilerin karıştığının ortaya çıkması üzerine CHP İstanbul İl Başkanı, iDANS’ı ve serginin sanatçılarını telefonla arayarak özür dilemişti.

iDANS’ın 2010 Ekim ayında düzenlenen dördüncüsünde, uluslararası üne sahip tasarımcıların da katkılarıyla Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy meydanlarında düzenlenen sergi alışılmış işaretleri dönüştürerek kent mekanlarındaki bazı alışkanlıklara ve kurallara mizahi bir bakış getirmekteydi. Sergi böylece özel alan ile kamusal alan arasındaki sınırları incelerken, paylaştığımız ortak alanlarda birbirimizle konuşup tartışabileceğimiz yeni bölgeler yaratmayı hedeflemekteydi. Sergideki objelerden, Atatürkçülüğün bazı kesimler tarafından bir din gibi algılanıp algılanmadığını tartışmaya açan bir obje Beşiktaş meydanında sergi kurulurken saldırıya uğrayarak parçalanmıştı. Bu saldırı ve kamusal alanda sanatsal etkinliklerinin zorluklarına rağmen 2011 Ekim ayında da iDANS Festivali çeşitli kent meydanlarında sergi ve gösterilerine devam etmişti.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.